Nova splitska gradska uprava uvodi red u javnom prostoru

Hrvatskom saboru uputit će se prijedlog donošenja zakona kojim bi se osiguralo da veliki hrvatski gradovi dobiju ovlasti nad cijelim svojim područjem

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je u petak pozvao predstavnike lokalnih medija te ih poveo u šetnju od Srebrnih vrata preko Hrvojeve ulice do Istočne obale. U društvu svojih zamjenika pokazao im je kako izgleda javni prostor kojim upravlja Grad Split te ga usporedio s onim lučkim nad kojim, nažalost, nema ingerenciju.

„Danas smo vas pozvali da se prošetamo i da pokažemo kako neke stvari u ovoj državi mogu funkcionirati i kako neke ne funkcioniraju. Ovo nije samo lokalna tema, ovo je i nacionalna tema“, kazao je kod Srebrnih vrata gradonačelnik Ivica Puljak. „Hrvojeva ulica ubrzano se uređuje jer Grad Split nad ovim prostorom ima ingerenciju te želi to isto napraviti s prostorom koji je desetljećima bio devastiran i za koji je većina građana vjerojatno vjerovala da je izgubljen. Provest ćemo urbanističko-arhitektonski natječaj i urediti ga po pravilima struke“, dodao je splitski gradonačelnik.

Nad Istočnom obalom, kako je kazao Puljak, Split nema potpunu ingerenciju, a zbog nemogućnosti suradnje s državom i Županijom, problem uređenja tog prostora ne može se riješiti već mjesecima. „Ovdje se godinama nalaze potpuno nelegalni kiosci i mi smo se odlučili s time uhvatiti ukoštac, no zbog viška birokracije i opstrukcije na višim razinama to traje predugo, više od sedam mjeseci“, upozorio je gradonačelnik Ivica Puljak.

  • Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem / Grad Split

Njegov zamjenik Bojan Ivošević objasnio je da na prometnica na Istočnoj obali, koja vodi prema trajektnoj luci i svim srednjodalmatinskim otocima, po zemljišniku naprosto ne postoji, kao ni nogostup.

„U tom suludom birokratskom sustavu Županija, koja je inače nadležna za pomorsko dobro, od nas je tražila dokaze da cesta doista jest cesta te da nogostup jest nogostup. Lučka kapetanija, koja je ranije postupala na pomorskom dobru, ovdje to nije željela učiniti. Država nam je okrenula leđa, a Županija tražila dlaku u jajetu. Nemoguće je uvoditi red tamo gdje je država otvorila prostor za toliko različitih nadležnosti da na koncu nije nadležan - nitko. Građani su iritirani jer ovo traje punih sedam mjeseci, ali vjerujem da će problem uskoro napokon biti riješen, do ljeta ove godine“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Za kompletno uređenje Istočne obale planira se pokrenuti anketni natječaj, a već je počela rasprava sa svim stručnim institucijama. Također, prvi put će se u raspravu uključiti i građani kojima će se dati mogućnost izjašnjavanja putem anketa koje će se objavljivati na mrežnoj i Facebook stranici Grada Splita.

„Problem je u sporosti birokracije i nesuradnji države i Županije. Grad Split uputit će prijedlog Saboru da se velikim gradovima vrati ingerencija nad cijelim njihovim prostorom te da se na taj način spriječe birokratske zavrzlame i omogući im se uvođenje reda“, zaključio je gradonačelnik Puljak na koncu šetnje gradom.

Video s održane šetnje s predstavnicima lokalnih medija možete pogledati ovdje.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Akcija „Očistimo grad“ provodi se do 15. srpnja

Čistoća d.o.o. i Komunalno redarstvo Grada Splita u narednih mjesec dana provode akciju „Očistimo grad“. Akcija je započela 16. lipnja i trajat će do 15. srpnja, a cilj je dva puta obići sve gradske kotare i mjesne odbore te u dane redovnog odvoza glomaznog otpada odvesti sav zatečeni otpad, kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, izvijestili su iz Grada Splita.

Najavljeno uređenje i proširenje pješačkih zona u splitskoj gradskoj jezgri

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević najavili su početak realizacije projekata uređenja i proširenja pješačkih zona u povijesnoj jezgri grada. Krenut će se od obnove Hrvojeve ulice za čiju je izradu idejnog uređenja već objavljen natječaj, a potom slijedi uređenje pješačke zone unutar tzv. Varoškog trokuta te uređenje i proširenje Rive.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER