Muzej grada Beča dobitnik ovogodišnje austrijske državne nagrade za arhitekturu i održivost

Austrijskom državnom nagradom za arhitekturu i održivost za 2024. nagrađena su tri projekta

Muzej grada Beča (Wien Museum) dobio je jednu od tri austrijske državne nagrade za arhitekturu i održivost za 2024. godinu. Druge dvije nagrade, koje u okviru inicijative KlimaAktiv dodjeljuje Ministarstvo zaštite klime (BMK), osvojili su projekti „We InHAUSer“ iz Salzburga i „Oživljavanje starog grada Hohenemsa“, grada u najzapadnijoj austrijskoj saveznoj zemlji Vorarlbergu.

Ovogodišnji dobitnici državne nagrade za arhitekturu i održivost proglašeni su 25. lipnja na svečanoj ceremoniji održanoj u Erste Bank Campusu u Beču, a nagrade je dodijelila austrijska ministrica zaštite klime Leonore Gewessler. Za iznimna postignuća u području održive gradnje i obnove nagrađena su tri izvanredna projekta: obnova i proširenje Muzeja grada Beča (Wien Museum), obnova i proširenje stambenog kompleksa Wir InHAUSer u Salzburgu i revitalizacija starog grada Hohenemsa (Wiederbelebung Altstadt Hohenems) u Vorarlbergu.

Ministrica zaštite klime Leonore Gewessler čestitala je svim dobitnicima nagrada, arhitektima i urbanistima, kao i razvojnim inženjerima triju nagrađenih i sedam drugih nominiranih projekata.

„Svi nagrađeni objekti jasno pokazuju da su prihvatljivi za klimu, energetski učinkoviti i štedljivi, a s obzirom na to da austrijski uredi za arhitekturu i planiranje poduzimaju važne korake prema klimatskoj neutralnosti, ova tri elementa neophodna su pri planiranju i realizaciji svih projekata izgradnje i obnove u našoj zemlji. Impresionirana sam visokom kvalitetom radova, a posebno sam zadovoljna što broj obnovljenih i dograđenih zgrada stalno raste.“ – kazala je ministrica Leonore Gewessler.

  • Austrijska ministrica zaštite klime Leonore Gewessler i predsjednik žirija Matthias Hein (u sredini) © klimaaktiv/APA-Fotoservice/Leitner - Fotograf: Ben Leitner

Nagrađeni i nominirani projekti obnove i izgradnje novih zgrada ilustriraju raznovrsnost klimatski prihvatljive suvremene austrijske arhitekture.

„Svi ovi projekti spajaju kulturnu i dizajnersku kvalitetu, kao i društvenu, ekološku i tehničku održivost. To znači da arhitektura i održivost nisu dvije različite, odvojive komponente, već ključno jedinstvo na nimalo lakom putu do postizanja klimatske neutralnosti.“ – kazao je arhitekt Matthias Hein, predsjednik žirija austrijske državne nagrade za arhitekturu i održivost.

  • Terasa Muzeja grada Beča otvorena je za sve © WienTourismus / Paul Bauer

Kada je riječ o održivosti, projekt obnove i proširenja Muzeja grada Beča (Wien Museum) posebno se ističe, između ostalog, korištenjem geotermalne energije koja se zimi koristi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Na krovu novog muzeja postavljen je fotonaponski sustav, a posvuda je korišteno SAGE staklo koje automatski tamni na jakom suncu. Novi muzejski paviljon ima određenu funkciju predvorja koje glavnu zgradu štiti od vanjskih atmosferskih utjecaja. Osim toga, glinena žbuka na vanjskim zidovima osigurava toplinsku izolaciju i prirodnu regulaciju relativne vlage.

>>> Pročitajte još >>> Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

 

  • Stalni postav Muzeja grada Beča besplatan je za sve posjetitelje © Ekovjesnik

KlimaAktiv je inicijativa za zaštitu klime Saveznog ministarstva za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije (BMK) koje od 2006. godine dodjeljuje državnu nagradu za arhitekturu i održivost. Razvojem i osiguranjem standarda kvalitete, obukom i daljnjim obrazovanjem stručnjaka, savjetima, informacijama i širokom partnerskom mrežom KlimaAktiv nadopunjuje financiranje i regulativu zaštite klime.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na novoj platformi Zapadnog kolodvora instalirat će se najveći bečki fotonaponski sustav

Suvremeniji, udobniji i ekološki prihvatljiviji bečki Zapadni kolodvor (Westbahnhof) dobit će nove perone prekrivene svijetlim i prozračnim krovom ukupne površine od oko 25 500 m², koji će se koristiti za proizvodnju zelene električne energije. Početak izgradnje planiran je za 2028. godinu, dovršetak krova očekuje se 2030., a nakon toga će se instalirati fotonaponski sustav.

Svečano otvoren obnovljeni Muzej grada Beča (Wien Museum)

Nakon trogodišnje obnove i nadogradnje Muzej grada Beča svečano je otvoren 6. prosinca 2023. Muzej u srcu grada posvećen je povijesti austrijske metropole, a prilikom obnove pridavana je velika važnost inkluziji, pristupačnosti te održivosti.

Više od zelene fasade: Ova bečka stambena zgrada koristi sivu vodu za navodnjavanje zelenila

Projekt energetske obnove bečke stambene zgrade u 15. okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus realiziran je uz sufinanciranje austrijskog Ministarstva zaštite klime i to u sklopu istraživačkog projekta Queen Gudrun II, izvrsnog primjera održive gradnje financiranog sredstvima austrijskog Fonda za klimu i energiju. Ova stara bečka zgrada u vilhelminskom stilu u ulici Kauergasse sada uspješno koristi sivu vodu za navodnjavanje zelenila.

Novi sjaj Hundertwasserovog muzeja

Svečano otvaranje poznatog bečkog muzeja KunstHausWien zakazano je za kraj veljače i trajat će četiri dana. Muzej će se ubuduće još više posvetiti temama čovjeka, prirode i klime, a nakon obnove posjetitelji mogu uživati u energetski saniranom i moderniziranom muzeju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER