Pogledajte film „Savršen obrok“ i upoznajte se s tajnama mediteranske prehrane

Projekcija dokumentarnog filma „Savršen obrok“ Alexandrosa Merkourisa i kulinarska radionica „Mali mediteranski zalogaji“

Goethe-Institut Kroatien u ponedjeljak 11. prosinca organizira projekciju dokumentarnog filma „Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane“ grčkog redatelja Alexandrosa Merkourisa i kulinarsku radionicu na temu „Mali mediteranski zalogaji“.

Dokumentarni film „Savršeni obrok - tajne mediteranske prehrane“ („The Perfect Meal – The Secrets of the Mediterranean Diet“) grčkog redatelja Alexandrosa Merkourisa vodi nas od Grčke i Cipra do Francuske, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, nudeći znanstveni pristup mediteranskoj prehrani kroz rad vodećih stručnjaka iz različitih područja. Cecilia Samieri (Bordeaux-Francuska), Miguel Martínez-González (Navarra -Španjolska), Nikolaos Scarmeas (Atena-Grčka) i Walter Willett (SAD) istraživali su utjecaj pojedinih sastojaka i kombinacija biljnih namirnica na naše zdravlje. Bavili su se pitanjem kako i zašto nas te namirnice štite od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, raka i starenja mozga, ali i pitanjem kako mediteranska prehrana može pomoći u ublažavanju učinaka klimatskih promjena.

  • „Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane“ (Režija: Alexandros Merkouris / 2023. / 52' / s hrvatskim titlovima)

Dokumentarni film prikazuje suradnju inspirativnih kuhara i znanstvenika kako bi zajedno proširili popularnost ove biljne prehrane i na naše dnevne obroke i na visoku kuhinju.

Projekcija filma počinje u 18 sati u Goethe-Institutu (Zadarska ulica 80, Zagreb), a potom će o mediteranskoj prehrani govoriti Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Mediteranskom prehranom bavi se od 2010. godine kada je s timom iz Instituta napravila prijedlog za upis Mediteranske prehrane na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Više godina je surađivala s Ministarstvom kulture i medija i lokalnom zajednicom otoka Hvara gdje je istraživala razlike u prehrambenim izborima različitih generacija.

  • „Savršen obrok - tajne mediteranske prehrane“ (Režija: Alexandros Merkouris / 2023. / 52' / s hrvatskim titlovima)

Nakon filma i razgovora, u 19:30 sati slijedi kulinarska radionica na temu „Mali mediteranski zalogaji“ koju će voditi Ana Janjatović Zorica.

Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne prehrane, po struci je sociologinja, a osobito je zanima područje sociologije prehrane. Bavi se osmišljavanjem i organizacijom kulturnih događanja, a prevela je i uredila nekoliko knjiga s područja zdravih stilova življenja, osobnog razvoja i pokreta tijela. Dugi niz godina se bavi makrobiotičkim načinom življenja te održava seminare i radionice kuhanja te s užitkom dijeli svoje iskustvo s polaznicima.

Nematerijalno kulturno dobro Mediteranska prehrana prvo je kulturno dobro Republike Hrvatske upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva kao multinacionalna nominacija. Iako sam naziv sugerira na povezivanje ovog kulturnog dobra isključivo s vrstom, odnosno tipom prehrane, njegova istinska vrijednost je puno složenija jer je riječ o uvriježenom, stoljećima prisutnom tradicijskom načinu života.

Prijave za radionicu dostavljaju se na mail jasmina.vukas@goethe.de.

Filmska projekcija i radionica nastavak su projekta i izložbe „Foodprint - Mediterranenan Diet Revisited“, koja se u suradnji Goethe-Institut Kroatien i Arheološkim muzejom Istre prikazivala u Muzejsko-galerijskom prostoru „Sveta srca“ u Puli od 13. listopada do 19. studenog 2023. godine.

 

>>> Pročitajte još >>> Za zdravu prehranu nikad nije kasno!

VEZANE VIJESTI

Za zdravu prehranu nikad nije kasno!

Prehrana koja uključuje više povrća, svježeg voća, ribe, cjelovitih žitarica i mahunarki nije dobra samo za planet, već i za nas ljude. Rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazuju da bi se izbjegavanjem crvenog mesa i prerađene hrane životni vijek ljudi mogao produžiti i do 13 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER