Berlinski okrug Friedrichshain-Kreuzberg ima sve manje asfaltiranih površina

Stvaranjem otvorenih zelenih površina osigurava se bolje upravljanje kišnicom i snižavanje temperatura u vrućim ljetnim mjesecima

U drugom berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg tijekom 2023. godine uklonjeno je više od 6 000 četvornih metara asfaltiranih površina i zamijenjeno novim zelenim površinama.

Nove zelene površine uređene su u dijelu trga Lausitzer Platz, na nekadašnjim parkirnim mjestima u četvrti Graefekiez i dijelovima obale Görlitzer Ufer u Kreuzbergu, gdje je od lipnja 2022. zabranjeno prometovanje osobnih automobila. Manje zelene površine uređene su i u ulicama Straßmannstrasse, Waldeyerstrasse i Bänschstrasse u Friedrichshainu, a u planu je stvaranje dodatnih zelenih površina, poput obnove staza na Carl-Herz-Uferu, kao i na mjestu nekadašnjeg igrališta u Viktoriaparku.

Tijekom 2024. i sljedećih godina u planu je ozelenjavanje ulica Krautstrasse, Lange Strasse, Matternstrasse i Gärtnerstrasse te parkirališta u Koppenstrasse.

  • Karlheinz Pape / Pixabay

„U Friedrichshain-Kreuzbergu sve više primjenjujemo koncept grada spužve. Za bolje upravljanje kišnicom i snižavanje temperatura u vrućim ljetnim mjesecima, potrebno nam je znatno više otvorenih zelenih područja, posebno u središtu grada. Provedbom brojnim projekata diljem našeg okruga stoga dajemo važan doprinos klimatskoj otpornosti Berlina. Uklanjanjem asfalta stvaramo nove urbane zelene površine koje su ključni elementi održivog urbanog dizajna u našim gusto izgrađenim četvrtima. Nažalost, gubitkom državnog financiranja za uljepšavanje grada, ove godine ostajemo bez važnog izvora financiranja projekata ove vrste. Ako je koncept grada spužve više od puke fraze za berlinski Senat, tada će nastaviti financijski podupirati projekte uklanjanja asfaltiranih i stvaranja novih zelenih površina u gradskim okruzima.“ – istaknula je Annika Gerold, vijećnica okruga Friedrichshain-Kreuzberg zadužena za promet, zelene površine, zaštitu okoliša i komunalno redarstvo.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

„Zeleni“ se pohvalili novim asfaltom i poticanjem učinka urbanog toplinskog otoka

Zagrebački Jarun dobio je novi „elipsasti minirotor“ čime je, kako tvrde u Gradu Zagrebu, uspostavljeno „suvremeno prometno rješenje“ vrijedno 45 000 eura. U skladu s već ustaljenom praksom bojanja asfalta, u sredini rotora je crvena površina bez ijedne travke i grma, a kamoli barem jednog 450 eura vrijednog stabla.

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

Novi bečki Tangentenpark otvara se dvodnevnim svečanostima 28. i 29. lipnja

Dana 18. rujna 2023. počeli su radovi na prenamjeni bivšeg izlaza s autoceste A23 (Südosttangente) i njegovoj transformaciji u golemu rekreacijsku zonu. Završetak radova i otvaranje novog parka očekivalo se krajem ovog ljeta, ali Tangentenpark je spreman upravo u vrijeme završetka nastavne godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER