Projekt stvaranja kišnih vrtova u berlinskom Kreuzbergu pobjednik natječaja „REGENIAL!“

Görlitzer Ufer | Manje asfalta, više kišnih vrtova!

Projekt uklanjanja asfalta i stvaranja kišnih vrtova u Ul. Görlitzer Ufer u berlinskoj četvrti Kreuzberg jedan je od deset projekata koji su uvršteni u finale natječaja „REGENIAL!“ Berlinske agencije za kišnicu (Berliner Regenwasseragentur).

Ova ulica, smještena između Parka Görlitzer i kanala Landwehr, još donedavno se koristila kao parkiralište osobnih automobila, a oborinske vode u potpunosti su se ispuštale u kanalizaciju. Zahvaljujući provedbi projekta od prosinca 2022. do travnja 2024. godine, sada je najvećim dijelom – između ulica Görlitzer Straße i Wiener Straße, ozelenjena i prilagođena potrebama pješaka i biciklista. Prometne trake namijenjene su isključivo odvijanju biciklističkog prometa, dok je na nekadašnjem parkiralištu ukupne površine od oko 1000 četvornih metara stvoreno prirodno područje s autohtonim vrstama cvijeća i novi prostor za druženje i šetnju u javnom prostoru.

Ovo je još jedan uspješno realiziran projekt drugog berlinskog okruga Friedrichshain-Kreuzberg kojim se potvrđuje kako transformacija javnog prostora ide ruku pod ruku sa zaštitom klime i prilagodbom klimatskim promjenama. Naime, u ovom berlinskom okrugu tijekom 2023. godine uklonjeno je više od 6 000 četvornih metara asfaltiranih površina i zamijenjeno novim zelenim površinama.

„Naš projekt na Görlitzer Uferu pokazuje na koji se način poticanje urbane bioraznolikosti povezuje s prilagodbom klimatskim promjenama. Zahvaljujući redizajnu prostora, nova ozelenjena područja koristit će se za održivo upravljanje kišnicom. Projektom smo postigli poboljšanje mikroklime te odabirom autohtonih biljnih vrsti i stvaranjem novih staništa unaprijedili biološku raznolikost.” – izjavila je Annika Gerold, vijećnica okruga Friedrichshain-Kreuzberg zadužena za promet, zelene površine, zaštitu okoliša i komunalno redarstvo.

Projekt je na natječaj „REGENIAL!“ Berlinske agencije za kišnicu (Berliner Regenwasseragentur) prijavio drugi berlinski okrug Friedrichshain-Kreuzberg. Na natječaj je prijavljeno ukupno 49 projekata, od kojih je žiri, uz pobjednički projekt obnove Görlitzer Ufera u berlinskom Kreuzbergu, u finale uvrstio još devet drugih projekata.

Najbolji primjeri primjene koncepta „grada spužve“ u Berlinu

Sve izraženije ljetne vrućine te razdoblja velikih suša i jakih kiša razlog su za nužnu provedbu projekata prilagodbe klimatskim promjenama. S tim ciljem, Berlin provodi koncept „grada spužve“, a kako to funkcionira pokazuje deset ovogodišnjih projekata uvrštenih u finale natječaja „REGENIAL!“ koji je pokrenut u ožujku 2024.

„Promjena kišnih obrazaca počela je u Berlinu 2018. godine. Od tada se zahtijeva i promiče decentralizirano upravljanje oborinskim vodama te su provedeni brojni projekti. Došao je trenutak da se ono što je do sada postignuto učini vidljivim i da se o tome više razgovara. Našim natječajem 'REGENIAL!' želimo istaknuti najbolje primjere primjene koncepta 'grada spužve' koji kao uzori mogu poslužiti i drugim gradovima, a Berlinu omogućiti održivo upravljanje kišnicom.“ – kazala je dr. Darla Nickel, voditeljica Berlinske agencije za kišnicu.

Park Görlitzer, poznat i kao „Görli“, jedan je od velikih parkova i lokalnih rekreacijskih područja u berlinskoj četvrti Kreuzberg, dijelu drugog berlinskog okruga Friedrichshain-Kreuzberg. Izgrađen je krajem 1980-ih i početkom 1990-ih nakon što je srušena stara željeznička stanica Görlitz. U ovom parku ukupne površine 14 hektara nalaze se, između ostalog, dječja farma, nekoliko sportskih, dječjih i nogometnih igrališta, dvije panoramske uzvisine i malo jezero.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Austrija uvodi trogodišnji program za stjecanje zvanja „klimatski vrtlar“

Klimatski vrtlari trebali bi osigurati stvaranje više zelenih površina i učinkovito snižavanje visokih temperatura zraka u sve toplijim gradovima. To bi se, između ostalog, trebalo postići rashladnim zasjenjenim prostorima i pohranjivanjem kišnice. Školovanje za zvanje „klimatski vrtlar“ i „klimatska vrtlarica“ trajat će tri godine.

„Zeleni“ se pohvalili novim asfaltom i poticanjem učinka urbanog toplinskog otoka

Zagrebački Jarun dobio je novi „elipsasti minirotor“ čime je, kako tvrde u Gradu Zagrebu, uspostavljeno „suvremeno prometno rješenje“ vrijedno 45 000 eura. U skladu s već ustaljenom praksom bojanja asfalta, u sredini rotora je crvena površina bez ijedne travke i grma, a kamoli barem jednog 450 eura vrijednog stabla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER