Objavljena publikacija „Dubrovnik - planiranje naselja i preobrazba grada“

Predstavljeni studentski radovi služit će kao vrijedan poticaj za donošenje novih programa i odluka u procesu planiranja razvoja Dubrovnika i preobrazbe njegovog središta

Objavom publikacije „Dubrovnik - planiranje naselja i preobrazba grada“ uspješno je zaključena suradnja između Grada Dubrovnika i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na organizaciji dijela nastave na Diplomskom studiju „Arhitektura i urbanizam“ u akademskoj godini 2022./23.

Grad Dubrovnik je u listopadu 2022. godine potpisao sporazum o suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu u organizaciji i provedbi dijela nastave u okviru kolegija „Urbanistička radionica 1: Planiranje naselja“ u zimskom semestru te „Urbanistička radionica 2: Preobrazba grada“ u ljetnom semestru na kojem su studenti razmatrali prostorne i urbanističke potencijale dubrovačkog područja, izvijestila je dubrovačka gradska uprava.

Studentski radovi, ideje i vizije mogućeg razvoja Dubrovnika i urbane preobrazbe užeg gradskog područja bili su predstavljeni krajem studenoga prošle godine na izložbi u Lazaretima, u sklopu programa 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić na otvorenju izložbe rekao je kako je Grad Dubrovnik pokrenuo postupak sveobuhvatnih izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije koje za cilj imaju pomiriti složene zahtjeve za zaštitom graditeljskog nasljeđa s potrebama za osiguranje temeljnih preduvjeta za daljnji gospodarski razvoj i širenje grada, naglasivši da su to pitanja od prvorazrednog javnog interesa, naročito u vrlo specifičnim i složenim teritorijalnim, geografskim, topografskim, ali i zakonodavnim okolnostima i ograničenjima. U tom kontekstu, predstavljeni studentski radovi služe kao vrijedan poticaj za donošenje novih programa i odluka u procesu planiranja razvoja grada i preobrazbe njegova središta.

Grad Dubrovnik i Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša zahvaljuju svim nastavnicima s Arhitektonskog fakulteta, a posebno studentima koji su svojim idejama i vizijama doprinijeli zajedničkim razgovorima i promišljanjima o budućnosti Dubrovnika.

Grad Dubrovnik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Presuda za projekt na Srđu: isto rješenje, drugačija presuda

Danas je na Upravnom sudu u Splitu donesena prvostupanjska, nepravomoćna presuda o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu. Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš.

Dubrovnik postrožuje uvjete gradnje i smanjuje dozvoljenu visinu građevina

Nakon što je Grad Dubrovnik u prosincu prošle godine pokrenuo izmjene i dopune svojih temeljnih prostornih planova, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Prostornog plana uređenja upućen je Gradskom vijeću na raspravu i donošenje na 32. sjednici koja će se održati u ponedjeljak 14. rujna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER