„Ekologija grada“ reagirala na izjave gradonačelnika Tomaševića

Udruga „Ekologija grada“ reagirala je na jučerašnje izjave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o odlagalištu otpada Jakuševec.

„Prvo i najvažnije, želimo naglasiti da ne dovodimo u pitanje analize iz 2008. i 2012. godine. Međutim, ne možemo pronaći nikakvu poveznicu između tih analiza i nedavnih incidenata na odlagalištu otpada u 2023. godini. Incidenti su se dogodili na plohama na koje se otpad odlagao isključivo u protekle dvije godine“, ističu u udruzi „Ekologija grada“.

Napominju kako je odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec u prošlosti koristilo svoje kapacitete i mogućnosti, ali „nije se protuzakonito odlagalo preko 30 000 tona biootpada godišnje, kao što se događalo za vrijeme ove gradske vlasti“. Stoga smatraju kako je takva praksa dovela do niza incidenta s tragičnim posljedicama i ozbiljno je narušila sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu.

„Što se tiče opasnosti od mogućih novih odrona, drago nam je da je gradonačelnik napokon pročitao objave i upozorenja o istima koje smo objavili mi, ali i mnogi drugi stručnjaci. Naglašavamo da smo već upozoravali na ovu opasnost i tražili odgovarajuće mjere opreza kako bismo zaštitili okoliš i građane. Uz to, pozivamo odgovorne osobe u gradu i Zagrebačkom holdingu da postanu odgovorniji prema građanima te poduzmu sve potrebne radnje kako bi osigurali istinu i transparentnost u objavama. Ne smijemo zaboraviti elaborat iz 2014. godine koji je izrađen nakon tih godina i koji sadrži važne smjernice za upravljanje otpadom.“

U udruzi također ističu da situacija u 2008. godini, na koju se često poziva, nije ni približno slična situaciji u posljednje dvije godine. „Smrad s odlagališta nije bio ni blizu onome što se sada događa, biootpad se nije odlagao po rasadnicima Zrinjevca, a Zagreb nije bio pretrpan smećem po kojem su jurili štakori i divlje životinje. Stoga apeliramo na gradonačelnika da se fokusira na 2024. godinu i razmisli o mjerama koje će poduzeti kako bi riješio pitanje otpada, a da 2008. ostavi tamo gdje joj je i mjesto - u sjećanju građana Zagreba, ljepšem nego što je trenutačna realnost.“

„Nadamo se da će se situacija na odlagalištu Jakuševec što prije stabilizirati, a odgovorni pozvani na odgovornost za incidente koji su se dogodili. Zajedno s građanima, radimo na stvaranju bolje i održivije budućnosti za naš grad i okoliš“, zaključuju u udruzi „Ekologija grada“.

 

VEZANE VIJESTI

Zbog problema glomaznog otpada, stanovnici Jakuševca na sat vremena blokirali ulaz u odlagalište otpada

Stanovnici Jakuševca traktorima su u subotu ujutro na sat vremena blokirali glavni ulaz u odlagalište otpada Jakuševec. Kako ističe Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada, građani su revoltirani načinom komunikacije gradonačelnika Tomaševića i prosvjeduju protiv daljnjeg proširenja odlagališta otpada prenamjenom zone Servisno operativnog centra Jakuševec u spremište smrvljenog glomaznog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER