Državni inspektorat više puta kaznio Davora Vića koji je i dalje direktor zagrebačke Čistoće

Optužni prijedlozi Državnog inspektorata stigli na adresu Zagrebačkog holdinga i direktora Čistoće

Zagrebačka gradska uprava zastupnicima Gradske skupštine dostavila je dokumente vezane uz odrone na odlagalištu Jakuševec. Iz njih je vidljivo da je Državni inspektorat nekoliko puta zbog nepravilnosti na odlagalištu izdao prekršajni nalog direktoru Čistoće Davoru Viću, izvijestio je HRT.

Prema Državnom inspektoratu, „protiv počinitelja prekršaja ovlašteni tužitelj namjerava podnijeti optužni prijedlog zbog toga što su u vremenskom razdoblju od 16.5.2022. do 22.11.2023. pošiljke otpada koje po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu ključnog broja 20 03 01 upućene na odlaganje na odlagalište otpada Prudinec – Jakuševec“, izvijestio je večeras HRT u središnjem Dnevniku HTV-a.

Osim toga, protuzakonito se radilo i na otplinjavanju Jakuševca i na takozvanom bazenu otpadnih voda. Iako su zastupnici Gradske skupštine još početkom godine tražili na uvid dokumente svih inspekcija u sustavu Državnog inspektorata, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poslao ih je tek sada. 

„Objavio ih je tek kad više nitko nije mogao reagirati na samoj sjednici Gradske skupštine, očito manipulirajući sa svim tim informacijama i sa svim tim dokumentima i do sada uopće nikada javno nije govorio da postoje prekršajni nalozi“, izjavio je Renato Petek, gradski zastupnik iz Kluba SDP-a.

„Državni inspektorat je dana 28. veljače 2024. godine obavijestio Zagrebački holding o podnošenju optužnog prijedloga zbog kršenja Zakona o gradnji, jer je kao vlasnik / investitor obavljao gradnju protivno izdanoj dozvoli. Također, još je 5. siječnja 2024. godine Služba za zaštitu okoliša i vodopravne inspekcije Državnog inspektorata uručila obavijest o podizanju optužnog prijedloga voditelju Podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga, Davoru Viću, zbog kršenja Zakona o gospodarenju otpadom jer su u razdoblju od 16.5.2022. do 22.11.2023. godine pošiljke otpada koje po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu odlagane na odlagalištu otpada. Podsjećam da se protiv rješenja o kršenju zakona Holding nije žalio ili pokrenuo spor, čime su prihvatili argumente i zaključke inspekcijskih nadzora.“ – objavio je Renato Petek na svojoj Facebook stranici.

„Gospodin Davor Vić ako ima imalo morala dao bi svoju trenutačnu i neopozivu ostavku, a ova gradska vlast napokon se građanima Zagreba treba ispričati za smrad, kaos i smeće na svakom koraku“, istaknuo je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

„Čistoća od prvog dana otkad je došla nova uprava Holdinga i gospodin Vić i oko njegovog stanovanja i odlaska u Osijek i oko onih štrajkova u Čistoći, naplaćivanja kazni i ukidanja od suda – to je jedna netransparentna politika, jedno netransparentno vođenje“, smatra zastupnik Gradske skupštine Mario Župan (HDZ).

U Zagrebačkom holdingu ne slažu se s mišljenjem oporbe i tvrde da se ništa nije tajilo, navodi HRT.

„Bitno je naglasiti da ove teme nisu nešto o čemu se ranije nije govorilo. Zapravo je ovo pogrešno povezivati s uzrokom odrona koji je još uvijek nepoznat“, rekla je Dubravka Grubišić, glasnogovornica zagrebačkog Holdinga. Naime, uzrok odrona trebao bi biti poznat potkraj godine. Nakon odrona, dodaju u Holdingu, provedeno je 30 inspekcijskih nadzora, ispisana je i plaćena jedna kazna, a kažnjeni voditelj podružnice ostaje na svom radnom mjestu.

Dnevnik HTV – HRT / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER