Grad Zagreb: „Sanacija odlagališta Jakuševec bit će zahtjevna, dugotrajna i skupa“

Zagrebački holding je početkom siječnja zatražio očitovanje Suda o tome jesu li poduzete sve istražne radnje potrebne kako bi mogao početi postupak sanacije

Nakon odrona na odlagalištu Jakuševec u studenom i prosincu prošle godine, pred Općinskim sudom u Novom Zagrebu pokrenut je postupak osiguranja dokaza te je Sud naručio vještačenja kojima se utvrđuju uzrok i okolnosti odrona, izvijestili su iz Grada Zagreba.

U svom očitovanju Sud navodi da su vještaci predložili program istražnih radova koji uključuju geodetska snimanja terena, istražno geotehničko bušenje i druge postupke za koje se procjenjuje da će trajati do šest mjeseci. U tom razdoblju ne mogu započeti radovi na sanaciji. Ujedno, u svom očitovanju vještaci su upozorili da unutar obuhvata plohe 6/2 na kojoj je došlo do odrona postoji značajna opasnost daljnjeg odrona, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Njihovom stavu idu u prilog i ranija stručna mišljenja, koja je naručio Zagrebački holding iz 2008. i 2012., za koja su u Gradu Zagrebu paralelno saznali, a koja ukazuju na veliku količinu vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži. Konačni uzroci i odgovornosti utvrdit će se kroz postupke koji su u tijeku pred Sudom, na osnovu kojih će se moći odrediti odgovornost za štetu i mjere za sanaciju odlagališta.

„Ono što je već sasvim izvjesno jest da će postupak sanacije biti zahtjevan, skup i dugotrajan, i da je time odlagalištu Jakuševec skraćen rok trajanja. Sad je vjerujemo svima jasno da odlagalište treba čim prije zatvoriti i do izgradnje centra za gospodarenje otpadom pronaći alternativnu lokaciju za odlaganje miješanog komunalnog otpada izvan Zagreba. S nadležnim ministarstvom smo u komunikaciji oko rješenja ovog problema“, zaključuju u zagrebačkoj gradskoj upravi.

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER