Pomor glavatih želvi na plaži Sakarun na Dugom otoku

Vedran Petešić s Dugog otoka u nedjelju je na svom Facebook profilu objavio više videozapisa i fotografija uginulih glavatih želvi koje je more izbacilo na plažu Sakarun, izvijestio je HRT Radio Zadar.

Kako je vidljivo iz videozapisa i fotografija Vedrana Petešića, riječ je o dvanaest odraslih jedinki glavate želve (Caretta caretta). Prema prvim procjenama životinje su uginule uslijed jakog juga i udara o obalu, izvijestio je HRT Radio Zadar.

„Nažalost, tih dvanaestak jedinki glavate želve je tako unesrećeno da je to bilo baš sablasno vidjeti na plaži Sakarun. Kako ja često obilazim to područje vidim da je ta uvala baš pogibeljna za kornjače, posebno glavate želve koje se u zimskom periodu ne mogu izvući iz tog plitkog prostora, kao da uđu u neki sustav koče, mreže. Bile su to sve velike jedinke od kojih su neki primjerci bili teški i do 40-50 kilograma“, kazao je za HRT Radio Zadar Vedran Petešić.

VEZANE VIJESTI

U Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju zaprimljena kornjača Dražen

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je ispred doka brodogradilišta Lošinjske plovidbe u luci Mali Lošinj. Kornjača je nazvana Dražen, prema skiperu koji ju je pronašao i o tome obavijestio djelatnice Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju.

U moru kraj Lošinja pronađena glavata želva u pretkomatoznom stanju

Mlada glavata želva (Caretta caretta) pronađena je u izuzetno lošem stanju, a tijek liječenja ovisit će o rezultatima daljnjih pretraga. Kornjača je nazvana Jerry, prema jednom od istraživača koji ju je primijetio u moru, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet.

Jerry se vratio kući!

Mlada glavata želva Jerry vraćena je u more nakon primjene odgovarajuće terapije i uspješnog oporavka, izvijestili su iz Instituta Plavi svijet na Lošinju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER