Znameniti trg u podnožju Budimskog dvorca obnovit će se europskim sredstvima

Obnovom trgova s obje strane Lančanog mosta Budimpešta bi dobila jednu od najljepših šetnica u Europi

Budimpeštanska gradska uprava Trg Adama Clarka (Clark Ádám tér) planira obnoviti uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije, najavio je prošlog tjedna gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony. Projekt rekonstrukcije ovog trga u budimpeštanskom prvom okrugu Budavár već je spreman.

Lančani most (Lánchíd) i planovi obnove trgova koji se nalaze s njegove obje strane – Clark Ádám tér i Széchenyi tér – bili su glavne teme sastanka gradonačelnika Gergelyja Karácsonyja i čelnika prvog i drugog budimpeštanskog okruga, smještenih na desnoj obali Dunava. Posebna pozornost posvećena je sveobuhvatnoj obnovi Trga Adama Clarka, koji se kao dio obale Dunava od 1987. godine nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine.

© Korzó Tervezési Stúdió | Budapest Városháza

„Trg Adama Clarka može postati ljepši i ugodniji. Posljednjih godina u Budimpešti se dogodilo puno toga, uključujući obnovu Lančanog mosta, što nam otvara mogućnost da ovaj važni javni prostor dobije novu ulogu. Nakon obnove trg će imati daleko više pješačkih i zelenih površina, a poboljšat će se i uvjeti za bicikliste. Postojeći kružni tok bit će smanjen, a na njemu je planirano uređenje nove zelene površine u obliku rozete Matijine crkve (Mátyás-templom). Očekujemo kako će radovi na obnovi trga uskoro početi, a mislimo ih realizirati uz sufinanciranje Europske unije, u okviru Integriranog teritorijalnog programa.“ – izjavio je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony.

© Korzó Tervezési Stúdió | Budapest Városháza

Usporedno sa završnim radovima na obnovi Lančanog mosta, gradska uprava počela je s planiranjem obnove trgova na lijevoj i desnoj obali Dunava čime bi Budimpešta od bazilike sv. Stjepana do Budimskog dvorca dobila jednu od najljepših šetnica u Europi. Namjera je bila obnoviti i Széchenyijev trg na peštanskoj obali Dunava, „ali njega je 'ukrala' mađarska vlada“, kako je kazao gradonačelnik Karácsony. „Stoga se moramo fokusirati na ono što je naše, a to je Trg Adama Clarka“, dodao je.

© Korzó Tervezési Stúdió | Budapest Városháza

Osim širenja i popločavanja pješačkih površina te uređenja novih zelenih površina, projekt obnove Trga Adama Clarka uključuje obnovu cjelokupne podzemne infrastrukture te postavljanje suvremene rasvjete i urbane opreme. Uz očuvanje postojećih na trgu je planirana sadnja tridesetak dodatnih stabala, a po uzoru na obnovljeni Trg Blaha Lujza ugradit će se i sustav za hlađenje vodenom maglicom koji će omogućiti lakše podnošenje ljetnih vrućina. Zahvaljujući sužavanju kružnog toka s 40 na 23 metra dobit će se više prostora za pješake čiju će sigurnost povećati i uvođenje novih pješačkih prijelaza, dok će opločnici s taktilnim oznakama olakšati kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

© Korzó Tervezési Stúdió | Budapest Városháza

Nedavna obnova obližnjeg Várkert Bazára i ulice Lánchíd utca, kao i samog Lančanog mosta, stanovnicima i posjetiteljima Budimpešte je uz novu prometnu regulaciju omogućila ugodniji prostor i kvalitetnije uvjete boravka. Obnovom Trga Adama Clarka također se želi postići očuvanje i naglašavanje vizure grada uz Dunav te poboljšati pristup obali, a čelnici Grada Budimpešte nadaju se kako će time u ovaj dio grada privući stotine tisuća posjetitelja.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Budimpešta ima priliku napraviti važan korak prema zelenijoj budućnosti

Jedan od simbola mađarskog glavnog grada, veličanstveni Lančani most, zbog obnove je zatvoren za promet osobnih automobila već više od dvije godine. Aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karácsonyjem smatra da bi tako trebalo ostati i ubuduće jer bi se time omogućila realizacija projekata uređenja i ozelenjavanja javnog prostora u neposrednoj blizini mosta.

Obnovljeni Lančani most u Budimpešti ostaje zatvoren za automobile?

Jedan od simbola mađarskog glavnog grada, veličanstveni Lančani most, zbog temeljite je obnove zatvoren za sav promet već godinu i pol dana. Prema najavi gradonačelnika Budimpešte, čini se da bi most mogao ostati zatvoren za promet osobnih automobila čak i nakon završetka projekta obnove.

Budimpešta: Velik dio lijeve obale Dunava zauvijek će se zatvoriti za automobilski promet

Središnji dio šetališta uz lijevu obalu rijeke Dunav u Budimpešti uskoro će biti zatvoren za promet motornih vozila. Riječ je o dijelu koji se proteže od velebnog Mađarskog parlamenta, južno od Lančanog mosta, sve do Elizabetinog mosta. Radovi na uređenju obale trebali bi započeti u prvoj polovici iduće godine, i to nakon obnove dijela treće linije podzemne željeznice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER