Europski izbori 2024: Predstavljena kampanja „Iskoristi svoj glas”

„100 dana do europskih izbora“

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak (v.d.) predstavila je institucionalnu kampanju „Iskoristi svoj glas” čiji je cilj informiranje i motiviranje građana za izlazak na birališta.

Izbori za Europski parlament održat će se u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024. u svim državama članicama EU-a, a u Hrvatskoj će građani biti pozvani na birališta u nedjelju 9. lipnja 2024.  Građani RH birat će 12 zastupnika od ukupno 720 u novom sazivu Europskog parlamenta.

 

„Kampanja Europskog parlamenta je nestranačka, provodi se decentralizirano u svih 27 država članica, a u nju planiramo uključiti partnere iz javnog i privatnog sektora te brojna poznata lica kroz čije aktivnosti naše poruke mogu doći do što većeg broja ljudi", kazala je Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Predstavila je i digitalnu platformu Zajednoza.eu koja povezuje korisnike na lokalnoj i europskoj razini, nudi informacije o događanjima vezanim uz europske izbore te - općenito - promiče aktivno građanstvo i interes za javne politike.

Voditeljica Ureda u EP-u je podsjetila da je na prošlim izborima 2019. izlaznost u EU-a bila 51 %, što je najviša razina od 1994. godine. U Hrvatskoj je ona iznosila 30 % što je porast od pet postotnih bodova u odnosu na 2014. godinu.

„Prema podacima posljednjeg istraživanja Eurobarometra, interes za EU izbore je veći nego uoči prethodnog ciklusa pa je tako 53 % ispitanika u Hrvatskoj reklo da bi vjerojatno izašli na glasanje da su izbori idući tjedan“, rekla je Ljubić Kutnjak. Osvrnula se na složenu geopolitičku situaciju te poručila da je odluka o tome tko će voditi Europsku uniju i odgovoriti na vanjske i unutarnje izazove iznimno važna.

  • Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak (v.d.) predstavila je institucionalnu kampanju „Iskoristi svoj glas” čiji je cilj informiranje i motiviranje građana za izlazak na birališta.

„Čeka nas puno izazova, važno je da što više ljudi glasa i da dobijemo snažan Parlament“, rekla je te podsjetila da se o između 60 % i 80 % zakona čija pravila postaju obvezujuća u Hrvatskoj odlučuje upravo u Europskom parlamentu.

Govoreći o rezultatu rada devetog saziva, istaknula je kako su dominirale teme iz područja digitalne i zelene tranzicije, ekonomskog oporavka, sigurnosti, zdravlja, ravnopravnosti. Kroz postupak suodlučivanja usvojeno je više od 330 zakona, a u tijeku je rad na njih oko 140, istaknula je.

„Među ostalim, očekuje se još i konačno glasanje o aktu o umjetnoj inteligenciji, paktu o azilu i migracijama, suzbijanju nasilja nad ženama. Do kraja ovog saziva preostale su još tri plenarne sjednice, a Parlament se raspušta 25. travnja.“ 

Pojasnila je da će se prva konstituirajuća sjednica novog saziva održati od 16. do 19. srpnja 2024. te da će se na njoj izabrati predsjednik/ca i potpredsjednici Europskog parlamenta te brojčani sastav stalnih odbora.

Na konferenciji Ureda Europskog parlamenta govorio je i potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić koji je istaknuo da - prema posljednjim podacima - u Hrvatskoj pravo glasa ima 3,6 milijuna građana. Poručio je da se DIP od ljeta prošle godine priprema za europske izbore, među ostalim, i nastavkom provedbe projekta „I moj glas je bitan!" usmjerenog na učenike završnih razreda srednjih škola koji će prvi put izaći na birališta.

 

VEZANE VIJESTI

Parlametar 2023.: Potpora EU članstvu, veći interes za europske izbore

79 % građana u Hrvatskoj te 72 % na razini EU-a vide koristi za njihovu državu od EU članstva, a 70 % ispitanika smatra da EU utječe na njihovu svakodnevicu. Više od polovine građana EU-a (57 %) već sada iskazuje interes za nadolazeće EU izbore koji će se održati od 6.-9. lipnja 2024., a prioritetne političke teme za građane su borba protiv siromaštva (36 %), javno zdravstvo (34 %), klimatske promjene te potpora gospodarstvu (po 29 %).

Roberta Metsola: „Članstvo Hrvatske u EU-u primjer je uspješne priče“

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola Hrvatsku je posjetila na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a tijekom boravka u Zagrebu održala je službeni sastanak i s premijerom Andrejem Plenkovićem te je sudjelovala na konferenciji povodom 10. obljetnice hrvatskog članstva u EU-u.

Godinu dana uoči europskih izbora predstavljeno istraživanje Eurobarometra o stavovima građana

Prema istraživanju Eurobarometra, građani prepoznaju vodeću ulogu EU-a u rješavanju kriza, 71 % njih svjesno je utjecaja EU-a na njihove svakodnevne živote i snažno podupiru demokraciju. Najviše su zadovoljni potporom EU-a Ukrajini (69 %) te obranom demokracije i vladavine prava (64 %), a većina njih već je zainteresirana za europske izbore 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER