U ovoj garaži parkiranje je besplatno za sve vlasnike pretplatnih karata za javni prijevoz

Nova rimska javna garaža Conca D'Oro izgrađena je u okviru plana poboljšanja i obnove parkirnih površina kao temelja ekološki prihvatljive intermodalne mobilnosti

Javna garaža Conca d'Oro nalazi se u blizini istoimene stanice linije B1 rimske podzemne željeznice, na području III. rimske općine u sjevernom dijelu grada. Na dvije podzemne etaže raspolaže s ukupno 202 parkirna mjesta, a uz već postojećih 14 mjesta za motocikle postavit će se i stalci za sedamdesetak bicikala.

Izgrađena na dvije podzemne etaže, nova javna garaža raspolaže s ukupno 202 parkirna mjesta, od kojih je pet rezervirano za osobe s invaliditetom. Tu je i 14 parkirnih mjesta za motocikle, a uskoro će se postaviti i stalci za bicikle. Ova suvremena garaža opremljena je i fotonaponskim sustavom snage 30 kW, što će pridonijeti smanjenju troškova energije.

Riječ je o još jednom projektu Odjela za održivu mobilnost i promet Grada Rima i agencije Roma Mobilità, a upravljanje javnom garažom povjereno je rimskom javnom prijevozniku ATAC S.p.A. Vlasnici pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, kao i ostali korisnici koji su oslobođeni plaćanja parkiranja, ovdje se mogu parkirati besplatno, dok za sve ostale korisnike garaže cijena iznosi 1,50 eura za prvih 12 sati parkiranja te 2,50 eura do maksimalnih 16 sati.

© Roma Capitale

„Intermodalnost je važan dio naše prometne strategije, kako za poticanje korištenja javnog prijevoza, tako i za poboljšanje kvalitete života. Garaža Conca d' Oro stoga će biti besplatna za sve građane koji imaju pretplatnu Metrebus kartu za javni gradski prijevoz, a po uzoru na druge europske gradove uslugu upotpunjujemo dodatnim popustima na korištenje javnog sustava bicikala i boksovima za parkiranje bicikala na stanicama podzemne željeznice i autobusnim terminalima. Nadalje, za metro liniju B kupili smo nove vlakove koji će stići krajem godine te omogućiti još veću pouzdanost i skratiti intervale vožnje.“ – izjavio je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

„Građanima ovog dijela Rima osiguravamo više od 200 parkirnih mjesta što će im olakšati svakodnevno putovanje na posao. Garaža Conca D'Oro dio je našeg plana poboljšanja i obnove parkirnih površina kao temelja ekološki prihvatljive intermodalne mobilnosti.“ – kazao je gradski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè.

© Roma Capitale

Troškovi izgradnje i opremanja nove javne garaže, trideset i pete kojom upravlja ATAC, dosegli su iznos od 2,6 milijuna eura osiguranih iz regionalnih i europskih fondova. Otvaranjem garaže Conca d'Oro Rim je dobio novi, energetski učinkovit i tehnološki napredan objekt na jednoj od lokacija koje su zahtijevale ulaganje u poboljšanje javnog prijevoza i podizanje kvalitete usluga.

 

© Roma Mobilità

Garaža se nalazi ispod trga Piazza Conca d'Oro, pored istoimene stanice metroa, te je arhitektonski uklopljena u zeleni okoliš i pješačke staze. Opremljena je toaletima te s dva dizala i stepeništem za pristup parkirnim mjestima izravno s trga uz koje su postavljeni digitalni čitači koji omogućuju pristup očitavanjem parkirne karte izdane na blagajni ili Metrebus kartice. Ulazak i izlazak automobila odvija se automatski putem sustava za očitavanje registarskih pločica.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljeni novi vlakovi za linije A i B rimske podzemne željeznice

Novi vlakovi proizvođača Hitachi Rail namijenjeni su za prometovanje na linijama A i B rimske podzemne željeznice, a njihova isporuka počet će od prosinca 2024. godine. Osim što slijedi vizualni identitet Grada Rima i tvrtke ATAC, suvremeni dizajn vlakova određen je na temelju iskustava putnika kojima donosi puno više udobnosti i sigurnosti u odnosu na postojeće vlakove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER