Karlovac će dobiti zelenu nadstrešnicu autobusnog stajališta po uzoru na Beč

Grad Karlovac se sudjelovanjem u projektu CityWalk 2.0 pridružuje provedbi zelenih politika EU-a

Predstavnici Grada Karlovca sudjelovali su na prvom sastanku članova projektnog tima „CityWalk 2.0“, održanog u Beču 13. i 14. ožujka 2024. godine.

Projekt „Together for Energy - efficient Urban Mobility: CITYWALK 2.0“ sufinanciran je sredstvima transnacionalnog programa INTERREG DANUBE 2021.-2027., a na sastanku u Beču definirane su projektne aktivnosti i zadaci te ciljevi koje projekt treba ostvariti, kao i detaljnije pojašnjenje zadataka za koje su zaduženi projektni partneri. Nositelj projekta je Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj iz Slovenije, dok je Grad Karlovca jedan od 12 projektnih partnera iz 10 zemalja Dunavske regije.

Cilj projekta CityWalk 2.0 je promicanje energetske tranzicije u prometnom sektoru drastičnim smanjenjem potrošnje energije u gradskom prijevozu. Najbrži, najučinkovitiji i najjeftiniji način je prelazak s iznimno energetski intenzivne i neučinkovite mobilnosti temeljene na automobilima na aktivne oblike mobilnosti (hodanje, vožnja biciklom), mikromobilnost i javni prijevoz. 

U Karlovcu se projektnim prijedlogom planira preuređenje i opremanje jednog odabranog autobusnog stajališta kako bi ono postalo atrakcija s informacijama o potencijalima zelene mobilnosti. Pilot projektom istražit će se kako autobusne nadstrešnice mogu, kao elementi urbanog namještaja, postati značajan element redizajna ulica i integrirati funkcionalnosti koje mogu preusmjeriti odluke građana o mobilnosti prema biciklizmu, hodanju, javnom prijevozu kao i njihovu integraciju. 

Ukupna vrijednost projekta je  2.466.800,00 eura, osigurana su bespovratna sredstva od 1.973.440,00 eura ili 80 posto, dok udio Grada Karlovca iznosi 167.800,00 eura. Provedba projekta počela je s 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci.

„Grad Karlovac kao projektni partner pokazuje svoju opredijeljenost i sudjelovanje u zacrtanim politikama EU-a vezanim uz smanjenje emisije CO2 i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, kao i aktivnog sudjelovanja u zelenim politikama“, poručuju iz Grada Karlovca

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona će 2026. dobiti novu šetnicu površine 70 000 četvornih metara

U dijelu ulice Gran Via u Barceloni stvara se velika šetnica kojom će se značajno podići kvaliteta života i poboljšati povezanost s drugim dijelovima grada. Šetnica se uređuje iznad cestovnih tunela Glòries te će se povezati s novim parkom Parc de les Glòries, nastalom na mjestu nekadašnjeg uzdignutog kružnog toka i spoja triju najvažnijih gradskih prometnica: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana i Gran Via de les Corts Catalanes.

Osječani će moći birati prijevoz autobusom, tramvajem ili električnim biciklom

Već u listopadu ove godine Grad Osijek mogao bi krenuti u realizaciju projekta E-mobilnost, koji europskim sredstvima planira provesti s tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek kao partnerom. Riječ je o projektu koji se provodi kroz ITU mehanizme (Integrirana teritorijalna ulaganja), a pozitivno iskustvo bilo bi podijeljeno s drugim članovima urbane aglomeracije, javlja Glas Slavonije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER