U Nancy stigao prvi lightTram® 25 DC

Novi električni trolejbus počet će prometovati krajem ove godine

U srijedu je u francuskom gradu Nancyju službeno predstavljen novi električni trolejbus lightTram® 25 DC švicarskog proizvođača Carrosserie HESS.

Od 22. ožujka 2024., Métropole du Grand Nancy u suradnji s tvrtkom Keolis planira brojna događanja kako bi se stanovnicima Nancyja i korisnicima javnog prijevoza predstavio novi električni trolejbus lightTram® 25 DC. U događanjima će sudjelovati i vozači operatera Kelios koji trenutačno prolaze obuku za vožnju suvremenog dvozglobnog vozila.

Predstavljanja će se ovog petka i subote održati u Nancyju, a zatim i u drugim dijelovima njegovog metropolitanskog područja - u Essey-lès-Nancyju (29.-30. ožujka), Saint-Maxu (5.-6. travnja) i Vandoeuvreu (12.-13. travnja). Posjetitelji će moći ući i razgledati trolejbus, a promotivni materijali pomoći će im u informiranju o novom vozilu i njegovim karakteristikama.

Prvi trolejbus stigao je 12. ožujka iz postrojenja tvrtke Hess u Bellachu u Švicarskoj, a ostali će se postupno isporučivati počevši od kraja ožujka te staviti na raspolaganje budućim vozačima. Novi trolejbusi prometovat će na liniji 1 koju dnevno koristi preko 45 000 korisnika te će imati prednost na semaforima.

Diljem Europe isporučeno više od 1000 vozila

Trolejbus je dug 24,7 m i težak 24 t, a uz 46 sjedećih mjesta maksimalni kapacitet mu je 154 putnika. Riječ je o energetski visoko učinkovitom i 100-postotnom električnom vozilu idealnom za gradski prijevoz. Snažan je, tih, štedljiv u potrošnji energije i koristi povrat energije kočenja. Zahvaljujući inovativnoj, patentiranoj pogonskoj tehnologiji s inteligentnim upravljanjem te dvjema upravljanim osovinama pokazao se izvrsnim rješenjem čak i u teškim zimskim uvjetima.

Dizajn interijera prikladan je za sve putnike i pruža veću udobnost za korisnike i vozače, a raspolaže s četiri sjedala za osobe smanjenje pokretljivosti i dva mjesta za osobe u invalidskim kolicima, kao i jednim mjestom za dječja kolica.

Nabava novih trolejbusa dio je projekta poboljšanja javnog prostora

Obnova voznog parka predstavlja dio plana za sveukupnim poboljšanjem javnog prostora Nancyja i to širenjem zelenih površina i poticanjem održive mobilnosti. Kako bi se to postiglo duž cijele rute izvode se radovi koji će omogućiti veću dostupnost osobama s invaliditetom, šire i sigurnije biciklističke staze, a naposljetku i povećanje kvalitete i redovitosti javnog gradskog prijevoza zahvaljujući uklanjanju određenih stanica, pojednostavljenju raskrižja i davanju prednosti na semaforima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Za Amiens - stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie, ste vjerojatno čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

Korisnici pariškog sustava javnih bicikala Vélib u 2022. prešli 139 milijuna kilometara

Izbjegavanje prometnih gužvi i zasićenje javnim prijevozom, posebice podzemnom željeznicom, ali i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu te poticanje održive mobilnosti, utjecali su na sve veću popularnost bicikla kao prijevoznog sredstva. To potvrđuju i podaci o korištenju pariškog sustava javnih bicikala koji je prošle godine oborio sve dosadašnje rekorde.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER