U podnožju Budimskog dvorca zasađen javni voćnjak

Na obilniji urod trebat će pričekati još koju godinu

Radnici budimpeštanske komunalne tvrtke FŐKERT zasadili su javni voćnjak u gradskoj četvrti Tabán, u neposrednoj blizini Budimskog dvorca (Budavári Palota). Na obronku brda Gellért, u tihoj i već poprilično zelenoj četvrti Tabán, zasađeno je 10 voćaka i 30 grmova bobičastog voća.

Nakon sadnje voćnjaka u Parku Pünkösdfürdő u sjevernom rubnom dijelu mađarskog glavnog grada, koji je osvojio nacionalnu nagradu „Green Cities Europe“ („Zeleni gradovi Europe“) i predstavljao Mađarsku na međunarodnom natjecanju u Bruxellesu u listopadu 2023., te Parku László Kubala u XIII. budimpeštanskom okrugu,  građani Budimpešte moći će za koju godinu brati svježe voće i u novom javnom voćnjaku u gradskoj četvrti Tabán na obroncima brda Gellért.

© Dóra Ivett Varga | FŐKERT

Komunalna tvrtka FŐKERT zasadila je ukupno 10 voćaka i 30 grmova bobičastog voća na zelenoj površini uz fitness park smješten ispod  Budimskog dvorca. Sadnja je organizirana u suradnji sa Zakladom 10 milijuna stabala (10 millió Fa), čija je misija posaditi 10 milijuna stabala diljem Mađarske te u aktivnosti sadnje uključiti najmanje 10 milijuna ljudi.

© Dóra Ivett Varga | FŐKERT

Odabrane su samo domaće sorte koje uključuju jabuke, Kálmán kruške, Besztercei šljive (Bistrica), ogrozd i crni ribiz Fertőd. To su sve sorte otporne na bolesti i patogene pa ih, prema objašnjenju Zaklade 10 milijuna stabala, neće biti potrebno prskati. Prije sadnje pripremljeno je tlo, zemlja je pomiješana s kompostom, a iako bi neki plodovi mogli dozrijeti već ove godine, na obilniji urod trebat će pričekati još koju godinu. Vlasnici pasa i svi ostali građani mole se da čuvaju tek posađena, mlada stabla i grmlje.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljen JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj

U ponedjeljak je u Velikoj Gorici predstavljen JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj, smješten u dvorištu velikogoričke Osnovne škole Nikole Hribara. Rezultat je to suradnje s Gradom Velika Gorica, a u projekt se, uz školu, uključila i tvrtka „Urbani šumari“.

Zagrebački parkovi – može(mo) li drukčije i bolje?

Konferencija „Parkovi za sve“ održat će se u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Inicijative za javni voćnjak na Jarunu, i to u petak 25. studenog u ORIS Kući arhitekture u Zagrebu. U sklopu konferencije održat će se i panel rasprava na temu „Može li (Zagreb) drugačije i bolje?“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER