Prijavite se na natječaj za Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

EU Organic Awards 2024 nagradama odaju se priznanja najboljima u europskom ekološkom sektoru

Ove će se godine Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju dodijeliti treći put. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) potiče poduzeća da se prijave za tu prestižnu nagradu i iskoriste sve veći interes koji širom Europe vlada za organski uzgoj i poljoprivredu.

Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju (EU Organic Awards) od svog osnivanja 2022. godine gospodarskim subjektima u tom sektoru nudi vrijednu platformu za isticanje izvrsnosti i inovacija jer Europska unija nastoji da se površina poljoprivrednog zemljišta pod ekološkim uzgojem do 2030. poveća na 25 posto.

Rok za prijavu je 12. svibnja 2024., a prijave se mogu podnijeti putem internetskih stranica nagrade EU-a za ekološku proizvodnju.

Natječaj organizira Europska komisija, zajedno s EGSO-om, Europskim odborom regija i organizacijama COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

EGSO nadzire postupak nominacija, užeg izbora i dodjele nagrada u tri kategorije: najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće (MSP), najbolja prodavaonica ekološke hrane i najbolji ekološki restoran / pružatelj usluga prehrane.

„Nagradom EU-a za ekološku proizvodnju odaje se priznanje inovativnosti, intenzivnom radu i angažmanu svih onih koji se istinski zalažu za ekološku hranu i proizvodnju u EU-u i povećavaju dostupnost ekološke hrane svim potrošačima”, rekao je predsjednik EGSO-a Oliver Röpke.

Prošlogodišnji pobjednici u kategorijama za koje je nadležan EGSO također su udružili snage kako bi potaknuli poduzeća da se prijave.

Kevin Scully, čije je poduzeće The Merry Mill dobilo nagradu za najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće za preradu ekološke hrane, pozvao je poduzeća da se prijave: „Preporučujem drugim poduzećima da se prijave za nagradu za ekološku proizvodnju jer je to vrlo dobro za profil poduzeća i donosi veliku podršku.”

Paul Kolarik, vlasnik austrijskog restorana Kolarik im Prater, koji je osvojio nagradu za najbolji ekološki restoran, rekao je: „Nagrada za ekološku proizvodnju pobudila je veliko zanimanje nacionalnih medija za naše poslovanje. Zahvaljujući nagradi dobili smo nove mogućnosti suradnje, a mnogi politički predstavnici postali su svjesni našeg angažmana u području ekologije i održivosti.”

Dobitnik u kategoriji najbolje prodavaonice ekološke hrane za 2023. bila je trgovina Gut Wulksfelde, čiji je direktor Hauke Rüsbült ustvrdio: „Uvjereni smo da je ekološka poljoprivreda pravi put za budućnost poljoprivrede.”

Svečanost dodjele nagrada održat će se 23. rujna 2024., na Dan ekološke proizvodnje EU-a.

Europski gospodarski i socijalni odbor predstavlja razne gospodarske i socijalne sastavnice organiziranog civilnog društva. Institucionalno je savjetodavno tijelo osnovano Ugovorom iz Rima iz 1957. godine. Zahvaljujući svojoj savjetodavnoj ulozi Odbor svojim članovima i članicama, a time i organizacijama koje oni predstavljaju, omogućuje sudjelovanje u postupku donošenja odluka EU-a.

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER