Green Days: Javne zelene površine važan su dio gradske infrastrukture!

Treća međunarodna konferencija Green Days u Puli okupila brojne stručnjake

Nakon uspješno održanih prvih dviju konferencija u Varaždinu 2022. i Osijeku 2023. godine, Pula je 2. i 3. svibnja ove godine bila domaćin treće međunarodne konferencije Green Days.

Treća međunarodna konferencija Green Days, koja se održala pod pokroviteljstvom Udruge gradova, Hrvatske gospodarske komore i Pametnih gradova, okupila je 2. i 3. svibnja u Puli komunalna poduzeća, gradove i općine te druge stručnjake iz područja uređenja zelenih površina, urbanog šumarstva, agronomije i biologije. Domaćin i suorganizator konferencije bilo je komunalno poduzeće Pula Herculanea d.o.o.

Javne zelene površine važan su element urbane cjeline, odraz razine kulturnog i ekonomskog razvoja lokalne zajednice i važan faktor očuvanja bioraznolikosti, unapređenja uvjeta i kvalitete života i mikroklime grada. Komunalna poduzeća imaju ključnu ulogu u održavanju javnih zelenih površina i osiguravanju da one budu zdrave, lijepe i funkcionalne za građane. Da bi ona tu ulogu ispunila potrebno je stvoriti sveobuhvatne planove upravljanja zelenim prostorima koji će uzeti u obzir potrebe lokalne zajednice i dugoročne ciljeve održivosti i osigurati adekvatna financijska sredstva za održavanje, uređenje i razvoj javnih zelenih površina po načelima održivosti. Važna je implementacija suvremenih tehnologija za održavanje i upravljanje zelenim prostorima te uspostava suradnje s drugim sektorima u svrhu zajedničkog rada na očuvanju i unaprjeđenju javnih zelenih površina. Zbog toga je organizator konferencije u tri bloka predavanja obradio teme invazivnih vrsta na javnim zelenim površinama, izazove i rješenja klimatskih promjena i ekološke benefite urbanih stabala.

Grad Pula sudionicima konferencije predstavio je svoj projekt „Pula je zelena“, koji je jedan od devet važnijih zelenih projekata u gradu. Pulska iskustva s azijskom pamučnom štitastom uši koja su prezentirana pomoći će i drugima u suzbijanju ove invazivne vrste. Predstavnici Hrvatskih šuma na konferenciji su govorili o proizvodnji kvalitetnih i staništu prilagođenih šumskih sadnica. Uz ostale teme, predstavljen je i inovativni najnoviji projekt Grada Koprivnice – koprivničke šume hrane, prema konceptu permakulture.

Stabla ne samo da nam daju čist zrak za disanje, već i skladište ugljikov dioksid koji pridonosi globalnom zagrijavanju. O ponoru ugljika i ekološkim dobrobitima stabala te kako ih izračunati govorilo se u zaključnom dijelu konferencije. Posebno je naglašeno da se sadnjom stabala borimo protiv klimatskih promjena, ali onih za 20 do 40 godina, koliko sada posađenim stablima treba da daju svoj doprinos. Iznijet je zanimljiv podatak da je potrebno 100 mladih stabala promjera krošnje dva metra za kompenzaciju površine krošnje zrelog stabla promjera krošnje 20 m te je zaključeno da treba veći naglasak staviti na očuvanje postojećih stabala i podizanje kompetencija u njihovoj njezi, što i je cilj ove konferencije.

„Green Days konferencija jedna je od aktivnosti Grupacije održavanja zelenih površina, koja djeluje u okviru Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK, a radi na unapređenju djelatnosti i davanja javnim zelenim površinama mjesta koje zaslužuje. Jedan od načina da se unaprijedi čuvanje gradskog zelenila i podigne razina kompetencija bila bi izrada zakona koji bi to regulirao planiranje, izgradnju, održavanje i korištenje javnih zelenih površina.” – zaključila je Jelena Sekelj, predsjednica Grupacije održavanja zelenih površina i direktorica varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi d.o.o.

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Grad Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vodnih resursa

Grad Pula s Pula Herculaneom, tvrtkom koja u sklopu svojih djelatnosti provodi i usluge održavanja javnih zelenih površina te čišćenja prometnica u Puli, od ovog će tjedna pokrenuti niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa kako bi se pridonijelo prevenciji ili ublažilo efekte eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije i Grada Pule.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER