Na natječaj za izgradnju rimskog postrojenja za proizvodnju energije iz otpada stigla samo jedna ponuda

Izgradnja postrojenja trebala bi se završiti do kraja 2026. ili početka 2027. godine

Rok za dostavu ponuda za izgradnju rimskog postrojenja za proizvodnju energije iz otpada istekao je prošle subote, a na javni natječaj pristigla je samo ponuda grupacije predvođena tvrtkom Acea Ambiente čija djelatnost uključuje poslove prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Grupacija također uključuje tvrtke Suez Italia, Vianini Lavori, Hitachi i Rmb.

Rimska gradska uprava već je pokrenula postupak ocjene ispravnosti i kompletnosti dostavljene natječajne dokumentacije, nakon čega će se imenovati povjerenstvo za ocjenu tehničkih i financijskih elemenata ponude. Cilj je donijeti konačnu odluku o dodjeli natječaja do mjeseca srpnja, nakon čega će započeti faza izvršnog planiranja i provedba postupka procjene utjecaja na okoliš. U Gradu Rimu smatraju kako bi se novo postrojenje moglo početi graditi između kraja ove i početka sljedeće godine.

„Rim želi revolucionirati gospodarenje otpadom i izgraditi postrojenje za proizvodnju energije iz otpada kako bi samostalno zbrinjavao svoj otpad poput svih drugih europskih metropola i drugih velikih talijanskih gradova. Želimo konačno zatvoriti odlagališta i zauvijek napustiti dosadašnju skupu, onečišćujuću i neučinkovitu praksu gospodarenja otpadom.“ – rekao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

Vrijednost investicije 946 milijuna eura

Proteklih mjeseci najavljeno je kako bi se izgradnja postrojenja trebala završiti do kraja 2026. ili početka 2027. godine, odnosno po isteku mandata aktualne gradske uprave. Novo postrojenje bi osim proizvodnje energije svake godine trebalo oporabiti 10 tisuća tona čelika, dvije tisuće tona aluminija i 1.600 tona bakra. Postrojenje će imati dvije peći i to svaku kapaciteta 300 tisuća tona godišnje, a predviđeno trajanje koncesije bit će 33 godine i 5 mjeseci.

Otpad će se do postrojenja prevoziti teretnim vlakovima pa će se zbog toga razmotriti mogućnost proširenja pruge prema području Santa Palomba, smještenom na južnoj periferiji Rima, koje je u vlasništvu rimske komunalne tvrtke AMA Roma. Lokacija budućeg postrojenja graniči s općinom Albano Laziale čije je vijeće bezuspješno pokušalo blokirati njegovu izgradnju.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER