Objavljen pobjednik izbora za varaždinsko Stablo godine 2024.

Javorolisna platana osvojila je 868 od ukupno 3.274 glasova Varaždinki i Varaždinaca

Na prvom izboru Stabla godine Europskog grada drveća 2024. pobijedila je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole. Pobjedničko stablo dobilo je 868 glasova, a nominirala ga je Zara Vugrinec, učenica 8. c razreda II. osnovne škole.

U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja Varaždinke i Varaždinci mogli su birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali sami građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od kojih je pobjednička javorlisna platana osvojila 868 ili 26,5 posto.

Drugo mjesto s 598 glasova zauzeo je atlantski cedar iz dvorišta Srednje strukovne škole, dok se na treće mjesto sa 413 glasova pozicionirao mladi hrast iz dvorišta Dječjeg vrtića Varaždin – Trakošćanska.

Pobjednica izbora, javorolisna platana originalnog latinskog naziva Platanus x acerifolia, prava je prirodna znamenitost. S impresivnih 37 metara visine najviše je zabilježeno stablo u užem središtu Varaždina. Ovo stablo nije samo estetski dragulj, već i ekološki heroj – proizvodi kisik, skladišti CO2 i pruža prijeko potreban hlad tijekom vrućih dana. Osim toga, česta je kulisa raznim događajima i okupljanjima te nepresušna inspiracija za dječje likovne i literarne radove te istraživanja. 

Svečano proglašenje pobjedničkog stabla održat će se u ponedjeljak 27. svibnja u 11 sati kada će slavljenica biti ovjenčana pobjedničkom lentom. Parkovi d.o.o. Varaždin pozivaju sve učenike, učitelje i zainteresirane građane da se pridruže na ovom lijepom i izuzetno važnom događaju.

Podsjetimo, Varaždin je ovog proljeća osvojio titulu Europskog grada drveća 2024. čime se pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola kao što su Beč, Antwerpen, Amsterdam, Prag, Krakova i Tallin. Riječ je o velikom priznanju Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja se brine o održavanju gradskog zelenila. Nagradu dodjeljuje Europsko vijeće za arborikulturu (European Arboricultural Council – EAC), najveća europska organizacija posvećena njezi urbanog drvenastog zelenila, a Gradu Varaždinu bit će uručena na godišnjoj skupštini Europskog vijeća za arborikulturu, koja će se održati u Zadru od 20.-23. lipnja 2024.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Varaždin bira „Stablo godine 2024.“

Danas je na Šetalištu Vatroslava Jagića, pokraj „drveta ljubavi“, simbolično najavljen početak izbora varaždinskog „Stabla godine 2024.“. Građani Varaždina pozivaju se da do 26. travnja nominiraju svoje omiljeno stablo, a pobjednik će biti proglašen na Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja 2024.

Varaždinsko Stablo godine 2024. je javorolisna platana iz dvorišta II. osnovne škole

Na prvom izboru za varaždinsko Stablo godine pobijedila je javorolisna platana koja se nalazi u dvorištu II. osnovne škole Varaždin. U anketi koja je trajala od 2. do 17. svibnja glasači su mogli birati između 14 stabala koja su prije izbora nominirali građani. Prikupljeno je ukupno 3.274 glasova, od čega je pobjednica osvojila 868 ili 26,5 posto.

Gradu Varaždinu uručena nagrada „Europski grad drveća“

Službena potvrda o osvajanju nagrade „Europski grad drveća 2024.“ na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla je krajem travnja, a sada mu je i uručena na svečanosti u sklopu godišnje konferencije Europskog vijeća za arborikulturu, koja se ovih dana održava u Zadru. Varaždin se time našao u elitnom društvu europskih zelenih metropola nagrađenih za izvrsnost u upravljanju urbanim drvećem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER