U Beogradu najavljena izgradnja novog linearnog parka dužine 4,6 km

Središte Beograda prilagođava se potrebama pješaka

Gradska općina Stari grad posljednjih godina ulaže značajne napore s ciljem stvaranja zdravijeg okoliša i podizanja kvalitete života za sve njezine građane. Provode se aktivnosti ozelenjivanja javnih površina, rješavaju komunalni problemi te ulaže u škole i dječje vrtiće, obnovu fasada i dr.

„Cilj nam je sustavno i učinkovitije rješavati komunalne probleme naših sugrađana, ubrzati realizaciju rekonstrukcije prometnica, parkova i zelenih površina, održati i poboljšati postignutu razinu komunalnog reda i čistoće, nastaviti s obnovom fasada, uređenjem novih parkova te realizirati nove projekte urbanog uređenja Starog grada.“ – izjavio je predsjednik beogradske GO Stari grad Radoslav Marjanović.

Uže središte grada nastoji se učiniti dostupnijim za pješake pa je tako prema ranijim planovima središnja beogradska pješačka zona Knez Mihailove ulice proširena na Ul. Vuka Karadžića. Obnovljene su pješačke površine na Obilićevom vencu te uređena nova pješačka zona u Ul. Kralja Petra u kojoj je posađeno stotinu novih stabala, a najavljeno je uređenje i drugih ulica u središtu grada.

Od betona do zelene oaze

Gradska općina Stari Grad najavila je izgradnju nove podzemne garaže u blizini Sportsko-rekreacijskog centra „25. maj – Milan Gale Muškatirović“, koja će na dvije etaže uz 25 mjesta za osobe s invaliditetom raspolagati s 491 parkirališnim mjestom na ukupnoj površini od 16.174 četvornih metara. Krov garaže bit će uređen kao zelena površina s drvoredom, aromatičnim vrtom, vodenim površinama i pješačkom dijagonalom koja će Kalemegdan povezivati sa šetalištem uz Dunav.

Također, nedavno je najavljena i izgradnja novog linearnog parka koji bi se trebao protezati do Pančevačkog mosta te središte grada povezivati s ​​Dorćolom i Adom Hujom, nudeći sportske, rekreativne i kulturne sadržaje. Umjesto zapuštenog prostora planirana je nova zelena oaza sa šetnicama, pješačkim i biciklističkim stazama te dječjim i sportskim igralištima, koja bi poslije Ade Ciganlije trebala biti najznačajniji rekreativni pravac u Beogradu.

Također, novi zeleni pojas značajno bi trebao smanjiti onečišćenje zraka u središtu grada te omogućiti prilaz obalama Save i Dunava. Linearni park planiran je u dužini od 4,6 kilometara, a zauzimat će površinu od oko 48 hektara. U sklopu parka svoje mjesto trebao bi naći i jedan od ključnih projekata kulturne infrastrukture – Fakultet glazbene umjetnosti, koji će prvi put poslije više od 80 godina dobiti svoju zgradu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony posjetio Beograd i „Zeleno-levi front“

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony u srijedu je posjetio Beograd i „Zeleno-levi front“ s ciljem razmjene iskustava i strategija borbe protiv autokratskih režima u Mađarskoj i Srbiji, kao i razgovora o primjerima budimpeštanske dobre prakse, posebice u području održivog razvoja, poboljšanja javnog prijevoza i prilagodbe klimatskim promjenama.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

Panel diskusija: Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!

Muzej suvremene umjetnosti Beograd (MSUB) poziva vas na panel diskusiju pod nazivom „Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!“ u okviru projekta „Efekt pregleda” koja će se na platformi Zoom održati u četvrtak 21. siječnja 2021. od 18-19:20 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER