Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

#WDEC2024: Tijekom ovogodišnjeg Tjedna upoznavanja groblja Europe predstavit će se različiti načini kojima groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš

Na koprivničkom groblju Pri sv. Duhu i ove se godine obilježava Tjedan upoznavanja groblja (Week of Discovering European Cemeteries – WDEC). Grobljem upravlja poduzeće Komunalac kao član Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE).

Tjedan upoznavanja groblja Europe (Week of Discovering European Cemeteries – WDEC) je manifestacija koja se svake godine održava krajem svibnja, a značajna groblja u gradovima diljem Europe organiziraju izložbe, koncerte, obilaske uz stručno vodstvo, radionice te druge zanimljive aktivnosti.

 

Ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe (WDEC 2024) obilježava se od 24. svibnja do 2. lipnja 2024., a posvećen je temi održivosti okoliša i klimatskim promjenama (Environmental sustainability and climate change). U skladu s ovogodišnjom temom, WDEC će se usredotočiti na posvećenost europskih groblja održivosti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena te predstaviti različite načine na koje groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš.

Koprivničko groblje Pri sv. Duhu uključilo se u aktivnosti postavljanjem spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te info-ploča na posjetiteljima vidljivim mjestima. Spremnici za odvajanje miješanog komunalnog otpada i spremnici za lampione koriste se na koprivničkom groblju već 15 godina, a od kraja 2023. godine iz miješanog otpada izdvajaju se svi korisni i reciklabilni materijali.

 

Od svibnja 2024. godine Komunalac na groblju postavlja i spremnike za odvajanje biorazgradivog otpada, plastike i metala na svim dosadašnjim mjestima za odlaganje otpada, kao i spremnike za stare baterije na nekoliko lokacija. Izrađena je i informativna brošura o groblju kao dijelu ASCE-a te novostima o učinkovitijem odvajanju otpada koja je dostupna i putem sljedeće poveznice.

 

Komunalac Koprivnica poziva građane na šetnju grobljem i upoznavanje zanimljive povijesti grada te da pritom obrate pozornost na novi i napredniji sustav odvajanja otpada kojim se smanjuje količina otpada koja se odlaže na odlagališta, a povećava količina vrijednog otpada namijenjenog recikliranju.

O Udruženju značajnih groblja u Europi (ASCE)

Udruženje značajnih groblja u Europi (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE) najveća je i najznačajnija organizacija, koja brine o grobljima posebne povijesne i umjetničke vrijednosti. Misija ASCE-a je promoviranje i podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja kao jednog od temelja kulturne baštine, povijesti i umjetnosti. Udruženje je osnovano u Bologni 2001. godine te danas povezuje gotovo 200 značajnih groblja iz 22 europske države.

Tijekom proteklog desetljeća ovom udruženju pridružilo se više od 150 značajnih groblja diljem Europe, a sva imaju velik potencijal za istraživanje povijesti, kulture i arhitekture. Mnoga od njih također su uključena u rutu europskih groblja (European Cemeteries Route), koja osim isticanja važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja ima za cilj poticanje njihovih turističkih obilaska. U tu svrhu, posjetitelji imaju mogućnost korištenja mobilne aplikacije ARtour za obilazak europskih groblja

Uz velika i najpoznatija europska groblja u Parizu, Beču, Londonu, Berlinu, Milanu, Rimu i drugim gradovima, u aktivnosti ASCE-a uključena su i sljedeća groblja u Hrvatskoj: Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Karlovac, Sisak, Koprivnica i Križevci.

 

VEZANE VIJESTI

Koristite ekološki prihvatljivije i manje opasne lampione!

Osim mogućeg nastanka požara uslijed velike količine upaljenih svijeća i lampiona te suhog cvijeća na grobljima, tijekom blagdana Svih svetih na grobljima stvaramo ogromne količine plastičnog otpada. Umjesto korištenjem milijuna plastičnih lampiona svoju ljubav prema pokojnicima možete izraziti i ekološki prihvatljivijim te manje opasnim varijantama lampiona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER