Ovaj francuski gradić svoje groblje pretvara u izvor solarne energije

„Solarno groblje“ u Saint-Joachimu trebalo bi početi proizvoditi električnu energiju u ljeto 2025.

Francuski gradić Saint-Joachim iznad svog groblja postavlja fotonaponsku elektranu koja će od sljedećeg ljeta čistom električnom energijom ravnomjerno napajati jedan dio njegovih kućanstava.

Saint-Joachim je općina u zapadnoj Francuskoj, smještena u departmanu Loire-Atlantique (Pays de la Loire) te u neposrednoj blizini regionalnog Parka prirode Brière, velikog močvarnog područja s brojnim stazama za pješačenje, promatračnicama ptica i bogatom ponudom izleta.

 

Zahvaljujući ovom neobičnom projektu, nova solarna elektrana s 5000 fotonaponskih panela i snage 1,3 MW uskoro će biti postavljena iznad groblja i to na nadstrešnici površine 5.000 m². To je prvi projekt ove vrste u Francuskoj, a pokrenula ga je lokalna samouprava kako bi osim proizvodnje čiste električne energije riješila problem poplavljivanja groblja. Naime, nakon velikih oborina u zimskim mjesecima na groblju se često zadržavaju velike količine vode, a nadstrešnicom će se omogućiti prikupljanje kišnice i njezino korištenje za zalijevanje nogometnog igrališta i drugih zelenih površina u susjednom sportskom centru.

Ideja o natkrivanju mjesnog groblja nije potekla s projektom izgradnje fotonaponske elektrane. Kada je početkom 1970-ih donijeta odluka o izgradnji novog groblja, odabrano je zemljište istočno od otoka na kojem se nalazi Saint-Joachim, a ono je spušteno i do šest metara ispod nadmorske visine. S obzirom na to da se ovaj gradić nalazi usred močvarnog područja, sjeverno od ušća rijeke Loire, ubrzo se pojavio problem poplavljivanja groblja. Kako bi isušivanje tla bilo previše zahtjevno, predloženo je natkrivanje groblja.

Korištenje obnovljivih izvora energije u Saint-Joachimu nije novost jer su prvi solarni paneli na gradskim krovovima postavljeni još 2012. godine, a solarna elektrana nalazi se i na susjednom otoku nasuprot groblja, kao i na krovu obližnjeg sportskog centra. Kada je 2021. godine predložen projekt izgradnje solarne elektrane na nadstrešnici iznad groblja, lokalna samouprava odlučila ga je ponuditi građanima.

  • © Mairie de Saint-Joachim | Brièr’Energie

Solarna nadstrešnica kao zajednički izvor obnovljive energije

Iako se lokacija nove solarne elektrane ističe kao najupečatljiviji dio ovog solarnog projekta, još zanimljiviji je način na koji će se rasporediti proizvedena električna energija. Éric Broquaire, stanovnik Saint-Joachima i predsjednik udruge Brièr'Energie pokrenuo je ideju o zajedničkom projektu s građanima koji će u njemu moći sudjelovati za iznos od samo pet eura.

Čak 97 posto od ukupno 4000 stanovnika Saint-Joachima podržalo je projekt izgradnje nove solarne elektrane, a njih 420 dosad se prijavilo za sudjelovanje u projektu. Za navedeni iznos od pet eura oni će imati udio u proizvedenoj energiji, a očekuje se da će broj zainteresiranih dodatno porasti. Ovog proljeća, točnije 18. ožujka 2024., počela je instalacija prototipa na dijelu groblja površine 180 m² kako bi se dobila jasnija predodžba o izgledu nadstrešnice.

Kako će funkcionirati raspodjela električne energije?

Uz prosječno dvočlano kućanstvo u Saint-Joachimu, 1000 priključaka na električnu mrežu odgovara opsluživanju najmanje 2000 ljudi. Kada bi nova solarna elektrana u potpunosti zadovoljila potrebe najbližih kućanstava, pokrivala bi oko 20 posto kućanstava ili 800 stanovnika. Raspodjela proizvedene električne energije, međutim, zahtijeva novu metodu temeljenu na algoritmu koji se mora izgraditi od nule.

„Fizički nije moguće individualno raspodijeliti električnu energiju. Umjesto toga, pratit će se 30-minutna očitanja potrošača i solarne nadstrešnice, a na kraju svakog mjeseca francuski mrežni operater Enedis utvrdit će koliko odbitaka pripada svakom sudioniku projekta.“ – kazao je za Euronews Green Éric Broquaire.

U Brièr'Energieu stoga procjenjuju kako će kućanstva na svojim godišnjim računima za struju u prosjeku uštedjeti od 150 do 250 eura.

Nadstrešnica će biti poluprozirna kako bi propuštala svjetlost, što će se omogućiti korištenjem posebne vrste solarnih panela. Općina Saint-Joachim će u potpunosti financirati postavljanje solarne elektrane iznosom od 3,35 milijuna eura, koristeći sredstva od prošlogodišnjeg povećanja poreza na imovinu od sedam posto. „Solarno groblje“ u Saint-Joachimu trebalo bi početi proizvoditi jeftinu i čistu električnu energiju u ljeto 2025. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Završena izgradnja sunčane elektrane na krovu zgrade osječkog Centralnog groblja

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak je obišao zgradu Centralnoga groblja na čijem su krovu završeni radovi na izgradnji sunčane elektrane. Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a s 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER