Završena izgradnja sunčane elektrane na krovu zgrade osječkog Centralnog groblja

Osječki gradonačelnik Ivan Radić najavio je nove investicije u energetske obnove gradskih zgrada

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak je obišao zgradu Centralnoga groblja na čijem su krovu završeni radovi na izgradnji sunčane elektrane. Investicija je vrijedna gotovo 102.000 eura, a s 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Gradonačelnik Ivan Radić je prilikom obilaska nove sunčane elektrane istaknuo kako će značajno smanjiti troškove za električnu energiju gradske komunalne tvrtke Ukop jer će proizvoditi oko 70 posto energije potrebne za njezinu djelatnost. Procjenjuje se kako je riječ o uštedi od oko 18.000 eura godišnje.

 

  • Sunčana elektrana vrijedna je 102 000 eura, a osim podizanja energetske učinkovitosti omogućit će dodatne uštede od oko 18 000 eura godišnje. © Grad Osijek 

„Grad Osijek je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco cityjem, na što smo izuzetno ponosni. Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje pokrivaju oko 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti.“ – kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić te dodao kako Grad i u budućnosti planira ulagati u energetsku obnovu svojih objekata.

„Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića na Mačkamami, gdje će se također postavljati sunčana elektrana, odobreno je sufinanciranje u iznosu od 900.000 eura. Elektranu ćemo postaviti i na zgradi Dječjega kazališta, a spremna je i dokumentacija te postoji elektro energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet naših osnovnih škola.“ – rekao je gradonačelnik Radić.

  • Osječki gradonačelnik Ivan Radić najavio je nove investicije u energetske obnove gradskih zgrada. © Grad Osijek

Istaknuo je i kako je Grad Osijek u protekle tri godine udvostručio iznos subvencioniranja tvrtke Ukop pa je u 2024. godini subvencija iznosila čak 200.000 eura.

„Niti jednu cijenu svojih usluga nismo dizali, pa tako ni u Ukopu, iako rastu troškovi i materijala i radne snage. Bitno je reći da zbog subvencija Grada Osijeka tvrtka Ukop neće podizati cijene svojih usluga građanima.“ – naglasio je gradonačelnik Radić.

Direktor tvrtke Ukop, Vedran Novokmet, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama, osobito jer je riječ o zgradi koja je najveći potrošač energije.

„S obzirom na godišnje uštede i na vrijednost koju smo uložili u ovakav projekt sunčane elektrane, povrat investicije bi nam, prema izračunu naših projektanata, bio za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok ostvarit ćemo i dodatne uštede.“ – zaključio je Vedran Novokmet.

Inače, sunčane elektrane dosad su ugrađene na zgradama Srednjoškolskog igrališta, BIOS-a, dječjih vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Kulturnog centra, športskih dvorane Jug 2 i Zrinjevac, Streljane Pampas, Gradskih bazena, te osnovnih škola Ljudevita Gaja, Vijenac i Tina Ujevića, ističu u osječkoj gradskoj upravi.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER