Ponovno na slobodi! Osam oporavljenih bjeloglavih supova na nebu iznad Cresa!

Kroz projekt LIFE SUPport planira se registrirati i otvoriti još jedno hranilište za bjeloglave supove na otoku Krku

Osam mladih jedinki strogo zaštićene vrste bjeloglavih supova u ponedjeljak je pušteno iz Oporavilišta za supove u mjestu Beli na otoku Cresu. Ove ptice su bile primorane provesti određeno vrijeme na oporavku uslijed nesretnih okolnosti, neiskustva ili zdravstvenih poteškoća, no sada su ponovno vraćene u njihovo prirodno stanište.

„Od 2016. godine do danas uspjeli smo iz Oporavilišta u prirodu vratiti ukupno 73 jedinke bjeloglavog supa! Rad na očuvanju jedne strogo zaštićene i karizmatične vrste, kao što je sup, vrlo je izazovan, kompleksan i dugotrajan proces u koji su uključeni brojni dionici i partneri tijekom čitave godine i svih razina, od Primorsko-goranske županije, nadležnog ministarstva, zagrebačkog ZOO vrta, znanstvene i lokalne zajednice te brojnih drugih.“ -  istaknuo je Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove „Priroda“ koja upravlja Centrom za posjetitelje i Oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

  • Mladi bjeloglavi supovi pušteni su 27. svibnja iz Oporavilišta za supove u Belom na Cresu © Udruga BIOM

Pojedine ptice puštene u prirodu proteklih godina su zdrave i žive, što je poznato zahvaljujući lako uočljivim plastičnim prstenovima koje nose na nozi ili praćenju putem malenih GPS odašiljača. Od osam puštenih ptica, tri nose upravo takve odašiljače, čija se baterija solarno puni.

Aktivnost obilježavanja ptica odašiljačima i njihovo telemetrijsko praćenje s ciljem dobivanja vrijednih podataka o korištenju prostora, kako na Kvarneru, ali i šire, dio je projekta LIFE SUPport, čiji je vodeći partner Udruga BIOM.

  • © Udruga BIOM

„Većina ptica koje se puštaju iz Oporavilišta mlade su jedinke, u prvih nekoliko godina svog života prirodno sklone lutanju Europom pa i šire, a da li će i koliko vremena provesti na Kvarneru, teško je sa sigurnošću reći. Jedna od pozitivnih mjera očuvanja supova je postojanje namjenskih hranilišta za supove trenutno na Cresu i Učki, a kroz projekt LIFE SUPport planiramo registrirati i otvoriti još jedno hranilište i na otoku Krku.“ - istaknuo je voditelj projekta Dubravko Dender.

  • Cres i Kvarnerski zaljev iz supove perspektive © JU „Priroda“

Tijekom lipnja u sklopu projekta LIFE SUPport bit će završen i godišnji monitoring populacije supova za 2024. godinu, čime će se utvrditi konačan broj gnijezdećih parova, ali  i mladih supova koji su spremni napustiti sigurnost gnijezda. Organizacije uključene u projekt očekuju dobre rezultate koji će pokazati napredak ove populacije posljednje vrste strvinara u Hrvatskoj, zaključuju u Udruzi BIOM.

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Rijeci predstavljen projekt LIFE SUPport kojim se osigurava budućnost bjeloglavih supova u Hrvatskoj

Prvim uvodnim kick-off sastankom u Rijeci, danas je u prostoru Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta za područje grada Rijeke javno predstavljen projekt LIFE SUPport (Osiguravanje budućnosti za bjeloglave supove u Hrvatskoj – Projekt  101074212 — LIFE21-NAT-HR-LIFESUPport), kojem je glavni cilj očuvati i unaprijediti stanje populacije bjeloglavih supova (Gyps fulvus) u Hrvatskoj.

Krenula „SUPpatrola“: Podržite volontere u očuvanju bjeloglavih supova!

Od ukupne populacije koja broji oko 125 parova ove strogo zaštićene vrste ptica, godišnje čak 20-30 posto mladih ptica ispadne iz gnijezda u more te ih od utapanja spašava jedino pravodobna intervencija djelatnika Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, koje se nalazi u istoimenom mjestu na otoku Cresu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER