U Karlovcu će se posaditi 200 novih stabala i 120 sadnica grmlja

Gradu Karlovcu odobrena sredstva za još dva projekta koja će u okviru programa „Zelena strana ulice“ sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)

Ugovore vrijedne 150 tisuća eura gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću prošlog petka uručili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda Luka Balen.

Karlovac će ove godine dobiti tri nova drvoreda s ukupno 67 stabala, dok će se preostala nova stabla posaditi uz rijeke Koranu i Kupu, a mladim stablima popunit će se i postojeći drvoredi. Ukupno 120 sadnica grmlja posadit će se u Domobranskoj ulici na zelenoj površini između nogostupa i kolnika. FZOEU je također podržao i projekt kojim će se novim stablima obogatiti prostor trga slatkovodnog akvarija „Aquatika“ te provoditi razne aktivnosti usmjerene na edukaciju građana o specifičnim izazovima koje donose klimatske promjene i mjerama prilagodbe. Time će broj posađenih mladih stabala ove godine u Karlovcu prijeći dvije stotine.

„I ovim projektima ispunjavamo planove iz naših gradskih strategija zelenih politika. Naša nastojanja da sve to realiziramo uvelike olakšavaju natječaji Fonda i ministarstava na koja se i to uspješno prijavljujemo za sufinanciranje mnogih projekata, a tako ćemo i nastaviti.“ – istaknuo je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Ovi projekti nastavak su aktivnosti koje je Grad Karlovac proveo prošle godine kada su, također zahvaljujući sredstvima Fonda, provedena dva projekta obnove zelene infrastrukture u gradu i edukacije građana i djece o primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

U Vrbanićevom perivoju posađeno je 45 stabala, 200 grmlja i 2 000 sadnica živice, dok je na šest gradskih lokacija posađeno dodatnih 136 stabala. Pored svakog posađenog stabla nalaze se perforirane cijevi koje omogućuju dubinsko zalijevanje, a postavljen je i sustav za površinsko natapanje stabala.
Uz sadnju stabala provedena je edukacija 417 učenika kroz 25 radionica.

Isto tako, tijekom prošle godine u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“, tvrtke Gradska toplana i Zelenilo su uz podršku Grada Karlovca provele akciju sadnje novih 72 stabala. Na taj način nastojala su se zamijeniti stabla koja su uklonjena zbog njihovog položaja na trasi novog vrelovoda.

„Ovakvim projektima nastojimo učiniti život u gradu što kvalitetnijim. Stabla su višestruko korisna jer osim proizvodnje kisika pomažu i u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. Sadnjom stabala smanjujemo toplinu u gradu, povećavamo kvalitetu zraka, potičemo bioraznolikost“, ističu u Gradu Karlovcu.

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

17 milijuna eura za sufinanciranje projekta prilagodbe klimatskim promjenama

Gradovi, općine i županije mogu dobiti 350.000 eura za svoje projekte uređenja novih zelenih površina i kišnih vrtova, sadnju drvoreda, ozelenjavanje prostora dvorišta škola i dječjih vrtića, postavljanje zelenih nadstrešnica i javnih česmi s besplatnom pitkom na javnim površinama, izgradnju pješačke i biciklističke infrastrukture zasjenjene krošnjama drveća…

FZOEU: Raste interes za investicije u zelenu infrastrukturu

Uoči skorašnje objave novog Javnog poziva vrijednog 17 milijuna eura, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je za predstavnike lokalnih jedinica i ove godine organizirao informativne radionice o važnosti ulaganja u zelenu infrastrukturu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER