Na otoku u Venecijanskoj laguni gradit će se agro-fotonaponski staklenik

Vignole: Četiristo četvornih metara zemljišta i 60 000 eura za projekt udruge Veras

Gradsko vijeće Venecije na svojoj današnjoj sjednici odobrilo je odluku o izgradnju agro-fotonaponskog staklenika za zajednicu obnovljivih izvora energije na otoku Vignole.

Na prijedlog gradskog vijećnika za urbanizam Massimiliana De Martina, Gradsko vijeće Venecije dalo je zeleno svjetlo za izgradnju agro-fotonaponskog staklenika na otoku Vignole, jednom od slabo naseljenih otoka u Venecijanskoj laguni, smještenom sjeveroistočno od Venecije.

„Pitanja energetske krize, klimatskih promjena i smanjenja emisija stakleničkih plinova sve su prioritetnija na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Venecija zaštiti okoliša oduvijek pridaje veliku važnost, a inovativan projekt na otoku Vignole ima za cilj unaprijediti ulogu lokalne zajednice u promicanju novih oblika energetske učinkovitosti i održive proizvodnje energije.“ –  izjavio je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

Predložena odluka odnosi se na izgradnju agro-fotonaponskog staklenika na zemljištu koje je na privremeno korištenje dodijeljeno lokalnoj udruzi Veras, a nalazi se na južnom dijelu otoka. Udruga namjerava osnovati zajednicu obnovljivih izvora energije (tal. la comunità energetica rinnovabile - CER) za proizvodnju čiste energije. Riječ je o agro-fotonaponskom stakleniku površine od oko od 400 m², koji će sustavom snage 100 kWh zadovoljiti potražnju za električnom energijom svih pedesetak stanovnika otoka, uključujući javnu rasvjetu i gospodarske aktivnosti koje se najvećim dijelom odnose na povrtlarstvo. Osim toga, ovaj eksperimentalan projekt bit će dio procesa dekarbonizacije područja Grada Venecije te referentni model i laboratorij za razvoj i primjenu obnovljivih izvora energije.

 

  • Lokacija izgradnje agro-fotonaponskog staklenika i položaj otoka Vignole u Venecijanskoj laguni / Comune di Venezia

„Ukupna vrijednost projekta je 60 000 eura, koje udruga Veras namjerava pokriti nacionalnim i regionalnim financiranjem namijenjenim potpori energetskim zajednicama.“ – istaknuo je vijećnik Massimiliano De Martin.

Staklenik će se koristiti za uzgoj povrća, u skladu s tradicijom otoka Vignole. Udruga Veras također namjerava educirati lokalno stanovništvo, posebice djecu i mlade, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i ekološke proizvodnje hrane uz lokalno proizvedenu čistu energiju.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

„Zeleni“ Vatikan: Papa najavio izgradnju solarne elektrane za napajanje najmanje države na svijetu

Papa Franjo je zagovornik snažnije klimatske akcije, a sada se založio za pokretanje projekta obnovljivih izvora energije kako bi se Vatikan napajao solarnom energijom. Kako bi postigao svoj cilj, solarni paneli bit će postavljeni na imanju u vlasništvu Vatikana izvan Rima, a proizvedena energija mogla bi zadovoljiti sve energetske potrebe najmanje države na svijetu.

Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, ulaganje u sunčane elektrane jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije. Gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER