„Zeleni“ Vatikan: Papa najavio izgradnju solarne elektrane za napajanje najmanje države na svijetu

Apostolsko pismo pod naslovom „Brat Sunce“ otkrilo Papine planove

Papa Franjo je zagovornik snažnije klimatske akcije, a sada se založio za pokretanje projekta obnovljivih izvora energije kako bi se Vatikan napajao solarnom energijom. Kako bi postigao svoj cilj, solarni paneli bit će postavljeni na imanju u vlasništvu Vatikana izvan Rima, a proizvedena energija mogla bi zadovoljiti sve energetske potrebe najmanje države na svijetu.

U apostolskom pismu izdanom „motu proprio“, na vlastitu inicijativu, te naslovljenom „Brat Sunce“ („Fratello Sole“) Papa navodi kako „postoji potreba za prijelazom na model održivog razvoja koji smanjuje emisije stakleničkih plinova u atmosferu, uspostavljajući cilj klimatske neutralnosti“. Pismo je datirano 21. lipnja, na ljetni solsticij i najduži dan u godini, a Vatikan ga je objavio 26. lipnja, navodi Vatican News.

„Čovječanstvo ima tehnološka sredstva potrebna da se uhvati u koštac s ovom transformacijom okoliša i njenim pogubnim etičkim, društvenim, ekonomskim i političkim posljedicama, a među njima solarna energija igra ključnu ulogu”, napisao je Papa u svom pismu.

Papa Franjo imenovao je dva posebna povjerenika za početak radova na izgradnji agro-fotonaponskog (APV) sustava na vatikanskom posjedu površine 424 hektara, smještenom otprilike 17 km od Rima, koji bi mogao opskrbiti sve potrebe Vatikana za energijom. Posjed se nalazi u zoni Santa Maria di Galeria (XIV. rimska općina), odnosno 49. području velikog ruralnog dijela Rima pod nazivom Agro Romano. Ovaj vatikanski posjed trenutačno se koristi za potrebe emitiranje Radio Vatikana.

Fotonaponski sustav će kombinirati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora s potrebama poljoprivrednog zemljišta, a njegova izgradnja povjerena je predsjedniku Guvernata Grada Vatikana, kardinalu Fernandu Véregezu Alzagi, i predsjedniku Uprave baštine Apostolske Stolice (APSA), nadbiskupu Giordanu Piccinottiju. APSA izravno upravlja svim nekretninama i cjelokupnom imovinom Vatikana. Povjerenici su ovlašteni za realizaciju cjelokupnog projekta, kao i za komunikaciju s talijanskom vladom u skladu s Lateranskim ugovorom.

Naposljetku, papa Franjo određuje Državnom tajništvu Vatikana da posebnim povjerenicima „olakša svaki zahtjev“ i radi na tome da se na području Santa Maria di Galeria „ne izgubi ništa što je Apostolskoj Stolici do sada bilo dostupno”, nakon što ga je Italija ustupila sporazumom iz 1951. godine.

Vatikan nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš primjenom obnovljivih izvora energije, postizanjem cilja nulte emisije do 2050. godine i nabavom novog voznog parka s neto nultom emisijom do 2030. godine. Godine 2022. Vatikan se pridružio Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, kao i Pariškom sporazumu iz 2015. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Novo istraživanje otkriva ogroman potencijal agrosolarstva u Europi

Danski istraživači analizirali su potencijal agrosolarnih sustava i njihov utjecaj na poljoprivredno zemljište uz tri različite konfiguracije agro-fotonaponskih sustava. Također su izračunali potencijal agrosolarstva za sve regije Europske unije te otkrili da su prihvatljiva područja prilično neravnomjerno raspoređena.

Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

Agrosolari kao zaštita nasada od vremenskih nepogoda

Razvoj agrosolarnih ili agrosunčanih elektrana pobudio je velik interes poljoprivrednika i investitora u obnovljive izvore energije. Solarni paneli postavljeni uz trajne nasade pružaju zaštitu od vremenskih nepogoda te omogućavaju neometanu proizvodnju hrane, ali i ne manje važnu dodatnu zaradu proizvodnjom električne energije, ističu u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER