Crvenouha kornjača: Prijatelj u domu. Neprijatelj u prirodi!

Kako donedavni kućni prijatelj postaje neprijatelj u prirodi Međimurja?

U trgovinama za kućne ljubimce donedavno se kupovala crvenouha kornjača. Za nekoliko godina ona naraste do 30 cm i tada postaje prevelika briga za vlasnika. Ljudi je potom često neodgovorno ostavljaju u prirodi gdje negativno utječe na zavičajne vrste, prije svega na barsku kornjaču.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode započela je 1. rujna 2023. s provođenjem projekta „Zlikovci u prirodi“, a tijekom ove godine u fokusu je upravo crvenouha kornjača (Trachemys scripta). Djelatnici Međimurske prirode će se kroz ovaj projekt usmjeriti na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju: žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera), prava svilenica (Asclepias syriaca), Mantegacijeva šapika (Heracleum mantegazzianum) i već spomenute crvenouhe kornjače (Trachemys scripta). Ona se može vrlo jednostavno prepoznati po nekoliko jasno vidljivih detalja: crvenoj ili žutoj pruzi iza oka koja se pruža do grla, nizu tankih prugica na bradi, udovima i repu te tamnim nepravilnim mrljama na trbušnoj strani oklopa.

Opazite li crvenouhu kornjaču na području Međimurske županije dojavite nalaz međimurskim čuvarima prirode. Kontakt osoba je Ivana Horvat (095 307 11 07).

U svibnju ove godine započela je medijska kampanja s ciljem upoznavanja javnosti s naglaskom na problematiku invazivne strane vrste crvenouhe kornjače, a Međimurska priroda predstavlja prvi od četiri video zapisa. Pogledajte ga!

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Invazivne crvenouhe kornjače udomljene u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije udomljene su u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Ukupno 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača nastavit će svoj život u kontroliranim uvjetima. Najmanja i najlakša kornjača teška je samo 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa od samo 9,7 cm, a najveća čak 24,6 cm.

Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera

Povodom Svjetskog dana rendžera (31. srpnja), Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je 3. Kamp za mlade čuvare prirode. Održan je u Frkanovcu na Matulovu gruntu u subotu 29. srpnja i okupio dvadeset i jednog sudionika, uzrasta od tri do četrnaest godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER