Evo gdje u Beču možete promatrati krijesnice

Sve lokacije s krijesnicama navedene u popisu otvorene su za javnost u večernjim satima

Bečka ustanova DIE UMWELTBERATUNG pripremila je popis izletišta za promatranje krijesnica. Riječ je o parkovima, šumama, zelenim površinama i stazama na kojima su posljednjih godina pronađene krijesnice.

Krijesnice se u toplim ljetnim noćima mogu promatrati na brojnim lokacijama na području grada Beča. Bečka ustanova DIE UMWELTBERATUNG prikuplja dojave građana o viđenjima ove fascinantne vrste kukaca i redovito ažurira popis lokacija na kojima se mogu promatrati u večernjim satima. Riječ je najčešće o izletištima – parkovima, šumama, zelenim površinama i stazama, na kojima Bečanke i Bečani bez svjetlosnog onečišćenja mogu uživati u romantičnom sjaju krijesnica.

Krijesnice obitavaju na rubovima šuma, u grmlju i vinogradima, a mogu se pronaći i u parkovima, na nasipima i brojnim pješačkim stazama. Njihovo prisustvo znak je dobro strukturiranih krajolika, bez pesticida i svjetlosnog onečišćenja te bogatih životinjskim i biljnim vrstama. Najbolje ih je promatrati u toplim ljetnim večerima, ovisno o temperaturi od svibnja do srpnja i to početkom sumraka, obično do iza ponoći.

Dvadesetak lokacija nalazi se u neposrednoj blizini povijesne jezgre Beča i to na području drugog bečkog okruga Leopoldstadt, a neke od njih smještene su u Prateru i u blizini dvorca Belvedere. Popis uključuje i izletišta u bečkim okruzima Simmering (11.), Hietzing (13.), Penzing (14.), Ottakring (16.), Hernals (17.) i Währing (18.), no najviše ih je u Döblingu (19.), Floridsdorfu (21.). Donaustadtu (22.) i Liesingu (23.). U potonjem se krijesnice najlakše mogu uočiti uz potok Liesingbach čiji se tok tijekom posljednjih 20 godina obnavlja i razvija u pravu urbanu oazu biološke raznolikosti.

DIE UMWELTBERATUNG je ustanova Bečkih centara za obrazovanje odraslih (Wiener Volkshochschulen), a financijski je podržava Odjel za zaštitu okoliša Grada Beča (MA22). Od svog osnutka 1988. godine informira i savjetuje privatna kućanstva, obrazovne ustanove i poduzeća te radi na projektima zaštite okoliša usmjerenim na održivu budućnost. Područje djelovanja je prilično široko i obuhvaća sprječavanje nastanka otpada, obnovljivu energiju, održivu gradnju i održivi stil života (prehrana, tekstil, čišćenje), urbano vrtlarstvo, pčelarstvo i sl.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedan dio obale Liesingbacha pretvoren u prirodnu oazu

Tijekom posljednjih 20 godina obnovljeni dijelovi toka Liesingbacha razvili su se u pravu zelenu oazu i riznicu biološke raznolikosti. To tek slijedi za drugu polovicu toka ovog potoka koji se obnavlja u okviru velikog projekta integrativne zaštite od poplava, odnosno preostalih 9,2 km Liesingbacha koji postupno postaje sve prirodniji, zeleniji i čistiji.

Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER