Novi bečki Tangentenpark otvara se dvodnevnim svečanostima 28. i 29. lipnja

Nekadašnji zatvoreni izlaz s autoceste A23 u Simmeringu pretvoren je u novu bečku zelenu oazu za rekreaciju i boravak na otvorenom

Dana 18. rujna 2023. počeli su radovi na prenamjeni bivšeg izlaza s autoceste A23 (Südosttangente) i njegovoj transformaciji u golemu rekreacijsku zonu. Završetak radova i otvaranje novog parka očekivalo se krajem ovog ljeta, ali Tangentenpark je spreman upravo u vrijeme završetka nastavne godine.

  • Vizualizacija novog Tangentenparka © VIZ A VIE Visuals | DI Andreas Kneidinger

Riječ je o novoj urbanoj zelenoj oazi koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Beča i proteže na površini od čak 60.000 m². U novom Tangentenparku uređene su nove zelene i vodene površine, biciklistički park i vježbališta na otvorenom, adrenalinski park, razna igrališta, nove pješačke i biciklističke staze, kao i park za pse. Na ovom mjestu, na kojem je asfalt donedavno zagrijavao ovaj dio grada, sada su velike zelene površine, jezerce sa šarmantnom šetnicom uz obalu za opuštenu šetnju i mnogo novih stabala za odmor u hladu i sjeni krošnji.

  • Vizualizacija novog Tangentenparka © VIZ A VIE Visuals | DI Andreas Kneidinger

U novom parku postoji još mnogo sadržaja: od opreme za vježbanje na otvorenom, boćališta i pump tracka, preko nogometnog i košarkaškog igrališta, do adrenalinskog parka sa žičarom i penjalicom, a sve to građanima Beča bit će dostupno početkom ljeta.

Također, uređuje se i više od tri kilometra dugačak zeleni koridor od Parka Helmuta Zilka u bečkoj četvrti Sonnwendviertel, koji će preko novog naselja Kempelenpark voditi do velikih zelenih površina u južnom području grada Laaer Wald i Löwygrube.

Grad Beč povodom otvaranja novog parka poziva Bečanke i Bečane na svečano otvaranje 28. i 29. lipnja 2024. kada ih očekuje bogat show i glazbeni program, kao i brojne sportske aktivnosti u kojima mogu sudjelovati – u nogometnom i košarkaškom turniru, biciklističkim tečajevima, stolnom tenisu i posebnom programu za najmlađe. Sva školska djeca povodom završetka nastavne godine u petak 28. lipnja dobit će i kuglicu besplatnog sladoleda - do isteka zaliha!

Novi park nalazi se između 10. i 11. bečkog okruga (Favoriten i Simmering), a dostupan je pješice i biciklom, kao i javnim prijevozom – tramvajskim linijama 11 i 6 (stanica Schrankenberggasse).

>>> Pročitajte još >>> PIER 22: Otvoren prvi dio redizajniranog „Potopljenog grada“

  • Područje na desnoj obali Dunavskog otoka u tri faze pretvorit će se u urbanu oazu za rekreaciju i boravak na otvorenom. Online glasanjem izabrano je novo ime „Pier 22“. © Stadt Wien | Christian Fürthner

Diljem Beča uklanja se asfalt, a javne površine ozelenjuju i hlade

Pod motom „Raus aus dem Asphalt“ Grad Beč već tri godine provodi veliku ofenzivu ozelenjavanja i uklanjanja asfalta s javnih površina, odnosno trgova i uličnog prostora. Naime, 2021. godine pokrenut je program financiranja „Klimatski model grada pogodnog za život“ („Lebenswerte Klimamusterstadt“), ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kako bi se smanjio učinak urbanog toplinskog otoka, a javni prostor Beča i njegovih gradskih četvrti učinio klimatski prihvatljivim. Zahvaljujući navedenom programu, Grad Beč do 2025. svake godine raspolaže s iznosom od 20 milijuna eura koji se u svim gradskim okruzima ulaže u projekte prilagodbe klimatskim promjenama.

Do kraja 2023. u svim bečkim četvrtima realizirano je, dovršeno ili planirano ukupno 228 projekata, a svim bečkim okruzima za tu namjenu dodijeljeno je više od 64 milijuna eura. Evo i dosadašnjih rezultata:

  • izgrađeno je ili redizajnirano ukupno 222.000 m² parkova i zelenih površina
  • ozelenjeno je 51.000 m² ulica i trgova
  • posađeno je 1.919 novih stabala
  • postavljeno je više od 1.850 klupa
  • uređeno je više od 1.500 m² novih vodenih objekata
  • instalirano je sedam novih fontana i 135 fontana s besplatnom pitkom vodom

  • Vizualizacija novog Tangentenparka © VIZ A VIE Visuals | DI Andreas Kneidinger

Možemo li se diviti ovakvim zelenim postignućima „zelene“ zagrebačke gradske uprave u protekle tri godine? Ne, ne pitamo za asfaltiranje Jaruna i onu dizajnersku betonsku klupu kraj Savskog mosta.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

„Zeleni“ se pohvalili novim asfaltom i poticanjem učinka urbanog toplinskog otoka

Zagrebački Jarun dobio je novi „elipsasti minirotor“ čime je, kako tvrde u Gradu Zagrebu, uspostavljeno „suvremeno prometno rješenje“ vrijedno 45 000 eura. U skladu s već ustaljenom praksom bojanja asfalta, u sredini rotora je crvena površina bez ijedne travke i grma, a kamoli barem jednog 450 eura vrijednog stabla.

Stupila na snagu izmjena bečkog Zakona o zaštiti drveća

Beč je jedna od najzelenijih svjetskih metropola, a gradsko poduzeće Bečki gradski vrtovi (Wiener Stadtgärten) brine o više od pola milijuna stabala te oko tisuću parkova i zelenih površina. Izmjenom Zakona o zaštiti drveća, koja je stupila na snagu u utorak 16. travnja, Grad Beč želi povećati razinu brige o svojim stablima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER