Rimska kampanja podizanja svijesti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada osvojila nagradu Polaris Award

Vječni Grad ovaj put misli ozbiljno!

Kampanja podizanja svijesti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada pod nazivom „Roma non è indifferente“, pokrenuta krajem 2022. godine s ciljem poticanja građana glavnog talijanskog grada na razvrstavanje, kao i sprječavanje nastanka otpada, dobila je važno međunarodno priznaje.

Nagrada Polaris Award dodjeljuje se za izniman rad u komunikaciji političkog i javnog sektora te najbolje korištenje komunikacijskih tehnika i tehnologija u izbornim kampanjama, javnom sektoru i zagovaranju problema diljem svijeta.

Glavni grad Italije nagradu Polaris Award osvojio je u kategoriji „Kampanje za javni sektor - GO-C08. Okoliš“, a nagradu je 21. lipnja u Londonu u ime Grada Rima primila Cecilia del Guercio, voditeljica komunikacija u tajništvu gradonačelnika Roberta Gualtierija.

Nagrađena kampanja „Roma non è indifferente“ distribuirana je u raznim medijima od prosinca 2022. do siječnja 2023. – između ostalog, putem plakata i spotova na radijskim postajama te objava na društvenim mrežama, a njezina glavna poruka bila je „Odvajajmo otpad, čuvajmo zajedno naš grad!“. U kampanji je važnu ulogu imala rimska kulturna baština, odnosno neki od najpoznatijih kipova glavnog talijanskog grada koji su simbolizirali ljubav i poštovanje koje zaslužuje ovaj tisućljetni grad te isticali važnost njegovog očuvanja i održavanja čistoće. Vizuali su prikazivali rimske kipove koji bacaju otpad u pravilan spremnik (staklo, papir, biootpad ili plastiku i metal) i građane Rima pozivaju da daju svoj odlučujući doprinos čistoći grada.

Kampanjom se naglašavalo kako odvojeno prikupljanje otpada i njegovo pravilno zbrinjavanje predstavljaju izraz poštovanja i ljubavi prema Rimu, a njome se u nastojanja za postizanje smanjenja količine i povećanja odvojeno prikupljenog otpada želio uključiti što veći broj građana s ciljem ušteda prirodnih resursa, energije i sirovina, uz istovremeno smanjenje onečišćenja javnih površina.

>>> Pročitajte još >>> Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

 

  • ©  Roma Capitale

„Ovo međunarodno priznanje nagrađuje naše napore za uspostavljanjem saveza između gradske uprave i građana“, komentirao je gradonačelnik Roberto Gualtieri. „Dvije i pol godine predano radimo na unaprjeđenju sustava prikupljanja, obrade i odlaganja otpada u našem gradu, a posebno na poticanju odvojenog prikupljanja otpada. U tu svrhu temeljna je bila uloga neposredne i učinkovite komunikacije, koja dopire do svih građana i potiče ih na odgovornije ponašanje“, zaključio je Gualtieri.

„Ova gradska uprava uložila je mnogo truda u unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom i promicanje odvojenog prikupljanja otpada, prelazeći s linearnog na kružno gospodarstvo. Povećanje stope odvojenog prikupljanja otpada dio je puno šireg Plana cjelovitog gospodarenja otpadom, koji će gradu postupno zajamčiti samodostatnost u gospodarenju vrijednim sirovinama i vodeću ulogu u kružnom gospodarstvu i održivom razvoju. U postizanju tog cilja postoji jedan posebno važan element koji zaista može učiniti razliku, a to je sudjelovanje građana kroz pravilno odlaganje otpada i brigu o okolišu.“ – poručila je Sabrina Alfonsi, rimska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom.

 

  • ©  Roma Capitale

Kampanju „Roma non è indifferente“ osmislila je talijanska komunikacijska agencija The Washing Mashine Italia.

Nagrađen i projekt Bečki klimatski tim: Nagradu Polaris Award u istoj kategoriji dobila je i bečka agencija P&B Agentur für Kommunikation i to za projekt Bečki klimatski tim („Das Wiener Klimateam“), u sklopu kojeg su se građani i građanke austrijskog glavnog grada od 20. travnja do 6. lipnja 2022. pozivali da predlože svoje ideje za zaštitu klime. Bečanke i Bečani s idejama i vizijom za bolju i održiviju budućnost tako su imali mogućnost predložiti svoje ideje za zaštitu klime i učinkovito ublažavanje klimatskih promjena i predati ih Bečkom klimatskom timu (pogledajte video).

 

  • Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER