U Rimu počelo postavljanje novog modela uličnih kanti

Novi model rimskih uličnih kanti „Cestò“ dizajniran je po uzoru na raniji iz 1999. godine, a zamijenit će postojeća četiri modela

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ uličnih kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu grada. Ovaj model dizajniran je isključivo za Rim, a na području cijelog grada postavit će se njih ukupno 18.000.

Novi model „Cestò“ dizajniran je temeljem izgleda ranijeg modela koji je prvi put postavljen prije točno 25 godina i to povodom Jubileja 2000. godine, ali ima tri karakteristike koje ga čine još posebnijim. Jedinstven je jer zamjenjuje četiri postojeća modela rimskih uličnih kanti, siguran je jer je izrađen od materijala otpornog na vatru i eksploziju te, najvažnije, održiv s obzirom da je izrađen od polietilena visoke gustoće (HDPE) od reciklirane plastike što ga čini laganim i pogodnim za recikliranje.

 

  • Novi model rimskih uličnih kanti „Cestò“ dizajniran je po uzoru na raniji iz 1999. godine, a zamijenit će postojeća četiri modela © Roma Capitale

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu Rima, od trga Piazza Venezia do Koloseja, kao i u području oko bazilike sv. Petra, a procjenjuje se kako će omogućiti povećanje prikupljenog otpada za 70 posto. Do kraja kolovoza postavit će se ukupno 2.800 novih kanti, počevši od I. i VIII. rimske općine, te od središta prema periferiji grada. Njihovo postavljanje nastavit će se od rujna do prosinca s ukupno 11.680 kanti u preostalim dijelovima Rima, a završit će do veljače 2025. kada će njihov broj doseći konačnih 18.000.

„Postavljamo nove ulične kante za otpad koje će postupno zamijeniti sve postojeće modele u Rimu“, izjavio je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri. „Uz njih nastavljamo i s postavljanjem pametnih spremnika za otpad  koje smo već testirali u nekim dijelovima grada, a koji omogućuju odlaganje do osam puta veće količine otpada u odnosu na uobičajene spremnike.  Dosadašnji su se pokazali uspješnima pa kupujemo još dodatnih 1.600 spremnika.“

  • Uz gradonačelnika Roberta Gualtierija i gradsku vijećnicu za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrinu Alfonsi, predstavljanju novih uličnih kanti prisustvovali su i Alessandro Filippi, generalni direktor komunalne tvrtke AMA Roma, i Bruno Manzi, predsjednik Uprave AMA Roma. © Sabrina Alfonsi / Facebook

„Cestò je novi model koji je izrađen od preko 30 posto recikliranog materijala. Osim što je siguran, ljepši je, održiviji i većeg kapaciteta, a ima ugrađen kod i GPS lokator. Njime ćemo osigurati prikupljanje veće količine otpada te poboljšati odvojeno prikupljanje. Novi model podsjeća na stariji model iz 1999., ali je ipak moderniji i sigurniji. Iskoristimo nove kante kako bi Rim bio čistiji.“ – poručila je Sabrina Alfonsi, rimska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom.

Postavljanje novih uličnih kanti za otpad prati i nova komunikacijska kampanja, a svih petnaest rimskih općina uskoro će raspolagati s tri puta više kanti u odnosu na sadašnjih 6.000.

Osim postavljanja novih uličnih kanti, u tijeku je i obnova većine od 25 objekata s javnim toaletima na strateškim lokacijama Rima. Obnova uključuje ​​radove koji se odnose na proširenje modula koji već sadrže više WC-a, modernizaciju integriranih automatiziranih sustava naplate, uklanjanje arhitektonskih barijera, zamjenu sanitarne opreme, kao i održavanje sustava za samočišćenje.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER