NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ objavio podatke o kvaliteti zraka nakon sinoćnjeg požara na Jakuševcu

Sve je u najboljem redu jer „nisu detektirani opasni spojevi“, kao ni „odstupanja u mjerenjima niti prelazak graničnih vrijednosti za mjerene parametre“

Nakon požara koji je 27. lipnja u 2:04 sati izbio pored odlagališta otpada Jakuševec, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izvijestio je da nisu zabilježena odstupanja u kvaliteti zraka.

Mjerenja kvalitete zraka provedena su na najbližoj naseljenoj lokaciji, u naselju Mičevcu, u smjeru u kojem se kretao vjetar, a prijenosnim GC-MS uređajem (Torion) „nisu utvrđena nikakva slaganja s bazom podataka, što znači da nisu detektirani opasni spojevi u zraku“, priopćio je u četvrtak NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Također, tijekom noći, mjerne postaje državne mreže za praćenje kvalitete zraka nisu zabilježile nikakva odstupanja u mjerenjima niti prelazak graničnih vrijednosti za mjerene parametre. „Kod ovog, kao i kod drugih požara, mogle su se očekivati povišene koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, ali kontinuirana mjerenja ovih parametara na mjernim postajama nisu pokazala odstupanja“, ističu u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“. To se vjerojatno odnosi i na mjernu postaju Jakuševec (GZ0401), na kojoj već godinama „nema dovoljno podataka“ o kvaliteti zraka.

Nadalje, u priopćenju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ navodi se kako je na samom zgarištu prijenosnim GC-MS uređajem u izmjerenom uzorku zraka „identificirana prisutnost spojeva iz grupe aromatskih ugljikovodika (spojevi slični Benzenu, Stirenu, 1,2,4 Trimethilbenzenu, M-Cresolu, Xylenu, Ethilbenzenu, Naphtalenu) što je očekivano kod gorenja ove vrste otpada“.

  • Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH / Facebook

Podsjetimo, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH jutros je izvijestilo kako je Županijski centar 112 Zagreb 27. lipnja u 2:04 sati zaprimio više dojava građana o požaru u sklopu skladišta i pogona za obradu neopasnog otpada u Tišinskoj ulici, koje se nalazi u blizini odlagališta otpada Jakuševec. Na intervenciju gašenja požara odmah su upućeni vatrogasci JVP-a Zagreb te je požar lokaliziran u 3:23 sati. Također, angažiran je radni stroj koji pomaže u raskapanju požarišta te je dio vatrogasnih snaga ostao i dalje na sanaciji požarišta.

VEZANE VIJESTI

„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER