Više novca za još više zelenila

Grad Beč povećao je iznose kojima financira ozelenjavanje privatnih stambenih i poslovnih zgrada

Zelene fasade i krovovi zgrada hlade tijekom ljetnih vrućina, pružaju važna staništa za životinjske vrste i potiču urbanu bioraznolikost. Kako bi omogućio još više ozelenjavanja fasada, krovova i unutarnjih dvorišta, Grad Beč ponovno je pokrenuo, ali i povećao sredstva za financiranje ovih ekoloških mjera. Osim toga, ubuduće će se podržavati i projekti koji uključuju uklanjanje asfaltiranih i betoniranih površina, posebice onih u unutarnjim dvorištima zgrada.

Grad Beč ne uređuje zelene fasade samo na zgradama u svom vlasništvu, već potiče projekte ozelenjavanja privatnih stambenih i poslovnih zgrada kao dio svoje zelene strategije kojom se bori protiv ljetnih vrućina i urbanih toplinskih otoka.

Dosad se za projekte ozelenjavanja fasada moglo dobiti najviše 5.200 eura, za sadnju biljaka u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a najizdašnija sredstva odobravala su se za uređenje zelenih krovova i to s najviše 20.200 eura po projektu. U skladu s provođenjem ostalih aktivnosti zaštite klime, Grad Beč je ove godine odlučio značajno povećati navedene iznose.

Povećanje maksimalnih iznosa financiranja

Uređenje zelenih fasada na uličnoj strani zgrade tako će se ubuduće financirati iznosom od najviše 10.000 eura, a s unutarnje strane privatnih zgrada s maksimalnih 5.000 eura. Mjere uklanjanja asfaltiranih i betoniranih površina te njihovu zamjenu novim zelenim površinama na kojima će se saditi drveće i drugo bilje, posebice u unutarnjim dvorištima zgrada, financirat će se s najviše 10.000 eura. Najveća sredstva i dalje će se dodjeljivati za projekte uređenja zelenih krovova, odnosno financirat će se s maksimalnih 30.000 eura.

Ozelenjavanje unutarnjih dvorišta u dosadašnjem obliku bit će zamijenjeno financiranjem mjera uklanjanja asfalta s uključenim uređenjem zelenih površina. Ova mjera financirat će se iznosom do 200 eura po četvornom metru, dok će se uređenje djelomično prekrivenih i ozelenjenih površina (primjerice, šljunčanih površina i travnjaka) financirati sa 100 eura po četvornom metru. U okviru financiranja Grada Beča troškovi ozelenjavanja pokrivat će se maksimalnim iznosom do 10.000 eura, što uključuje troškove tvrtke angažiranog poduzeća ili materijalne troškove ako se posao obavlja samostalno unutar dvorišta. Konzultantske usluge također se financiraju razmjerno ukupnim troškovima.

  • Stručnjaci bečke službe za potporu u području urbane obnove, javne ustanove Grada Beča koja nudi informacije i savjete o unapređenju životnog okoliša i infrastrukture, također pomažu u savjetovanju građana i podnošenju zahtjeva © Gebietsbetreuung Stadterneuerung

Pomoć oko prijave

Grad Beč podnositelje zahtjeva podržava u dobivanju svih potrebnih dozvola, a vlasnicima zgrada osim financijskih sredstava nudi i savjete stručnjaka. Naime, svi zainteresirani trebaju kontaktirati bečki Magistratski odjel za zaštitu okoliša (MA 22) koji osigurava unaprijed preporučene mjere ozelenjavanja. Svi potrebni obrasci, kao i primjer ugovora o financiranju projekata ozelenjavanja dostupni su na mrežnim stranicama Grada Beča, a zahtjevi se podnose elektronskom prijavom.

Stručnjaci bečke službe za potporu u području urbane obnove (Gebietsbetreuung Stadterneuerung), javne ustanove Grada Beča koja nudi informacije i savjete o unapređenju životnog okoliša i infrastrukture, također pomažu u savjetovanju građana i podnošenju zahtjeva.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Građani sudjeluju u ozelenjivanju Beča

Glavni grad Austrije pozvao je građane da do 16. svibnja pošalju svoje kreativne ideje za ozelenjivanje bečkih trgova i ulica. Raspisan je i natječaj u kojem mogu sudjelovati arhitekti, urbanisti, dizajneri i umjetnici iz cijele Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER