Međunarodni festival plesa ImPulsTanz cijeli Beč pretvara u pozornicu

Međunarodni festival plesa ImPulsTanz koji se već 41 godinu zaredom održava u Beču i 2024. predstavlja umjetnička ostvarenja najvažnijih međunarodnih i austrijskih koreografa. Festival traje od 11. srpnja do 11. kolovoza.

Osnovan 1984. godine, Međunarodni festival plesa u Beču ImPulsTanz Vienna International Dance Festival – razvio se u jedan od najvećih festivala suvremenog plesa i performansa u svijetu. Svake godine ljeti na scenu postavlja jedinstven repertoar sastavljen od predstava, radionica, istraživačkih projekata i drugih glazbenih nastupa. Tako će se i ove godine u Beču tijekom četiri i pol tjedna okupiti plesači, koreografi i umjetnici iz svih krajeva svijeta i slaviti svoju zajedničku strast: suvremeni performans.

Tako će ovogodišnje 41. izdanje festivala od 11. srpnja do 11. kolovoza predstaviti 51 produkciju na 15 različitih lokacija u gradu, među kojima su i kazališta Burgtheater, Volkstheater, Odeon te brojni bečki muzeji. U sklopu programa bit će izvedeno devet svjetskih praizvedbi, 37 austrijskih premijera, tri festivalska klasika te jedanaest djela iz ostvarenja mladih koreografa. Festival također poziva na šest filmskih i glazbenih programa, pet instalacija i jedno predstavljanje knjige. Program zaokružuju radionice i plesni tečajevi namijenjeni svim plesnim entuzijastima.

  • Infamous Offspring belgijske kompanije Ultima Vez © Wim Vandekeybus

Festival 11. srpnja u bečkom muzeju za primijenjene umjetnosti MAK otvaraju četiri predstave poznatog američkog koreografa Williama Forsythea pod zajedničkim nazivom „Choreographic Object“ u kojima posjetitelji uz pomoć njihala organiziraju okolinu i istražuju kako ona utječe na tijelo. Belgijska koreografkinja Anne Terese De Keersmaeker i marokanski koreograf Radouan Mriziga u bečkom kazalištu Volkstheater preispituju postojanje četiriju godišnjih doba u vrijeme klimatskih promjena u svojoj interpretaciji Vivaldijeva poznatog djela „Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione“. U istom kazalištu francuski koreograf Jérôme Bel i francuska povjesničarka umjetnosti Estelle Zhong Mengual u predstavi „Non human dances“ istražuju veze plesa i neljudskog života. Austrijsku premijeru „Infamous Offspring“ utjecajnog belgijskog suvremenog koreografa Wima Vandekeybusa i njegove kompanije Ultima Vez posjetitelji će također moći vidjeti u kazalištu Volkstheater. U bečkom kazalištu za suvremenu dramu Schauspielhaus Wien posjetitelji će moći uživati u plesnoj predstavi poznatog bugarskog koreografa i umjetnika Ive Dimcheva, a prilikom otvorenja festivala u kazalištu Burgtheater južnoafrički umjetnik i redatelj William Kentridge predstavlja „The Great Yes, The Great No“. U toj duhovnoj i političkoj pustolovini Kentridgeova se osebujna estetika pretače u nadrealno-realističnu komornu operu s plesom, filmom, oratorijem i dramom iz koje sijevaju današnje krize. Ljubitelji plesa u istom će kazalištu moći uživati u interpretaciji Shakespeareovog „Hamleta“ južnoafričke koreografkinje Dade Masilo.

No neće se samo plesati u kazalištima i muzejima. Festivalski program upotpunjuju 262 radionice s klasevima suvremenog plesa koje vode plesni pedagozi i koreografi i u kojima mogu sudjelovati početnici, napredni te profesionalni plesači. A nekoliko puta dnevno i u svakoj vremenskoj prilici pod vedrim nebom renomirani plesni stručnjaci vodit će tečajeve različitih plesnih stilova: od baleta i hip-hopa preko suvremenog plesa i voguinga do afričkih plesova i stepa. Tečajevi su namijenjeni svim dobnim skupinama neovisno o predznanju.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Napulj je bogatiji za četiri nove podzemne umjetničke galerije

Linija 6 od 17. srpnja povezuje središnji gradski trg Piazza Municipio sa sajamskim kompleksom Mostra d'Oltremare u zapadnom dijelu grada, koje sada dijeli samo 15 minuta putovanja jednom od najljepših podzemnih željeznica na svijetu.

Svjetski dan plesa u Zadru obilježen uz zvuke Morskih orgulja

U ranu zoru, u savršenom miru i bez publike, Zadarski plesni ansambl izveo je prostorni performans koji je poslužio kao podloga za kratki film kojim se, pod posebnim uvjetima, obilježio ovogodišnji Međunarodni dan plesa u Zadru.

3 500 četvornih metara za umjetnost

U sklopu nekadašnjeg bečkog bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal nalazi se nekoliko desetaka paviljona, a jedan od njih obnovit će se u umjetničke svrhe. Stotinjak umjetnika tako će dobiti ateljee i izložbene prostore, a planira se i uređenje stanova za umjetničke rezidencije.

Muzej grada Beča preuzimaju ulični umjetnici

Muzej grada Beča će 5. srpnja posljednji put otvoriti svoja vrata u starom izdanju jer će prije velike obnove tijekom 2020. godine biti stavljen na raspolaganje skaterima i uličnim umjetnicima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER