3 500 četvornih metara za umjetnost

U nekadašnjom bolničkom kompleksu u Beču nastaje umjetnička oaza

U sklopu nekadašnjeg bečkog bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal nalazi se nekoliko desetaka paviljona, a jedan od njih obnovit će se u umjetničke svrhe. Stotinjak umjetnika tako će dobiti ateljee i izložbene prostore, a planira se i uređenje stanova za umjetničke rezidencije.

Na području nekadašnjeg bolničkog kompleksa Otto-Wagner-Areal u 14. bečkom gradskom okrugu Penzing Grad Beč obnovit će čak 3 500 četvornih metara u umjetničke svrhe. Tako će stotinjak umjetnika koji žive u Beču u paviljonu 18 dobiti 23 prostrana ateljea i izložbena prostora, a za međunarodne umjetnike uredit će se i osam stanova za umjetničke rezidencije. Umjetnicima će na raspolaganju također biti vrt od gotovo 4 000 metara kvadratnih s velikom pozornicom, četiri zajedničke prostorije s kuhinjom, tri radionice, dvije prostorije od po 100 kvadratnih metara za različite događaje te spremište za bicikle.

  • Budući ateljei okruženi su parkom © David Bohmann / PID

Kako je istaknula članica bečkog poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler, ateljei i radni prostori temelj su svakog umjetničkog stvaralaštva. Grad Beč ovako podržava umjetnike te im omogućava rad, razmjenu znanja i iskustva, prezentaciju svojih radova te umrežavanje s drugim umjetnicima. Sanacija paviljona 18 koji je pod umjetničkom zaštitom započet će na proljeće 2024., a radni prostori neće biti namijenjeni samo autorima iz područja likovne umjetnosti, nego i književnosti, audio-vizualne umjetnosti ili umjetničkog istraživanja. Useljenje umjetnika planirano je početkom 2027. godine.

  • Uredit će se i stanovi za umjetničke rezidencije © David Bohmann / PID

Prostrani bolnički kompleks izgrađen je 1907. prema nacrtima austrijskog arhitekta Otta Wagnera i u njemu se nalazi 60 paviljona te poznata crkva sv. Leopolda (Otto Wagner Kirche am Steinhof). Područje je desetljećima korišteno u medicinske svrhe. Iako se u jednom dijelu areala još uvijek nalazi klinika Penzing, i ona će se konačno zatvoriti 2032. godine. Grad Beč u pojedine paviljone planira useliti različite kulturne, znanstvene te obrazovne institucije.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Parkiralište pored bečkog Naschmarkta konačno postaje zelena oaza

Parkiralište u neposrednoj blizini najpopularnije bečke tržnice Naschmarkt sa svojih 12 000 četvornih metara postat će atraktivni javni prostor s puno hlada i zelenila. Uklanjanjem asfalta stvorit će se prostrana zelena površina, čime će se riješiti problem jednog od najvećih toplinskih otoka u središtu Beča.

Muzej grada Beča preuzimaju ulični umjetnici

Muzej grada Beča će 5. srpnja posljednji put otvoriti svoja vrata u starom izdanju jer će prije velike obnove tijekom 2020. godine biti stavljen na raspolaganje skaterima i uličnim umjetnicima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER