Pariz 2024: Velik porast broja turista u Parizu i regiji Île-de-France

Amerikanci, Japanci, Nijemci, Brazilci... Pariz je prepun turista, a evo koliko ih je i odakle dolaze!

Već tjedan dana prošlo je od početka XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, a glavni grad Francuske pun je turista. Od 24. srpnja Olimpijske igre privukle su brojne strane turiste koji su došli doživjeti Igre u Parizu 2024., ali u glavni grad stigli su i brojni Francuzi. Parižanke i Parižani koji su otputovali izvan grada sada žale zbog svog odlaska.

Prije početka Olimpijskih igara međunarodni zračni dolasci nisu upućivali na uspješan „turistički“ srpanj, no od 24. srpnja putnici su počeli stizati iz cijelog svijeta. Između 24. i 27. srpnja 2024. tako je preko pariških zračnih luka stiglo čak 100 000 putnika ili 33 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćili su iz Grada Pariza. Vrhunac je ostvaren u četvrtak 25. srpnja, uoči svečanog otvaranja Igara tijekom kojeg je zračni prostor iznad Pariza bio u potpunosti zatvoren iz sigurnosnih razloga.

Međutim, turisti nisu stizali samo avionima. Od 24. do 27. srpnja ukupno je zabilježeno 650 000 turističkih dolazaka, odnosno 17,3 posto više francuskih i 14,8 posto više stranih turista u usporedbi s prošlom godinom.

 

  • Od 24. do 27. srpnja ukupno je zabilježeno 650 000 turističkih dolazaka, a popunjenost pariških hotela za prvi vikend u kolovozu je 90 posto. © Ville de Paris

Amerikanci najbrojniji među stranim turistima

Najbrojniji su turisti iz SAD-a koji čine 15,5 posto svih posjetitelja, a ima ih 3,6 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2023. U Pariz je također doputovalo puno više posjetitelja iz Njemačke, Irske, Brazila i Japana nego 2023. Turisti iz Japana, koji su se u Grad Svjetlosti nakon zdravstvene krize sporo vraćali, ostvarili su porast od 237 posto!

Prema podacima Choose Paris Region, Francuzi i dalje predstavljaju 82 posto ukupnog broja turista, a uglavnom dolaze iz istočno-središnjeg francuskog departmana Rhône (7 %), zatim iz departmana Haute-Garonne (5 %) i Bouches-du-Rhône (4,5 %), departmana u jugozapadnom dijelu regije Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Mnogi od njih rezervirali su hotelski smještaj jer se očekivana popunjenost pariških hotela za prvi vikend u kolovozu procjenjuje na gotovo 90 posto, što je 20 posto više u odnosu na prošlu godinu. Čak 92 posto turista 26. i 27. srpnja bilo je smješteno u Parizu jer su za vrijeme otvaranja Olimpijskih igara favorizirali blizinu olimpijskih borilišta, a najviše ih je boravilo na području 15. (njih 8,5 %) te otmjenog osmog (7,5 %) i 16. (7 %) arondismana.

 

  • Najbrojniji su turisti iz SAD-a koji čine 15,5 posto svih posjetitelja, a ukupan broj turista od 24. do 27. srpnja veći je za 16 posto u usporedbi s prošlom godinom © Ville de Paris

Ovi podaci ukazuju na promjenu preferencija turista te se razlikuju od onih uočenih tijekom ranijih ljeta. Posjetitelji su dakle smješteni u blizini lokacija na kojima se održavaju olimpijska natjecanja, kao i u blizini velikih navijačkih zona.

To najbolje potvrđuju sljedeća dva primjera. Velik porast broja turista zabilježen je u 19. arondismanu na sjeveroistoku Pariza koji je domaćin Parka nacija (Parc des Nations), kao i Francuskog kluba (Club France) u kojem se uz bogat program proslavljaju sve francuske medalje. U nedjelju 28. srpnja u ovom dijelu Pariza bilo je smješteno 35,4 posto više turista u usporedbi s 2023. Čak 71 posto ukupnog broja turista čine Francuzi (+22 % u odnosu na 2023.), a 29 posto strani.

Slična je situacija i u 15. pariškom arondismanu u jugozapadom dijelu Pariza, u kojem se nalazi Arena Paris Sud, smještena u sklopu pariškog sajma Paris Expo. U nedjelju 28. srpnja ovdje je broj turista bio čak 167 posto veći u odnosu na 2023. Francuzi su ponovno najbrojniji (69 % uz porast +112 %), a stranci čine 31 posto svih turista. Amerikanci su pak malo „izbirljiviji“ te su u velikom broju smješteni u blizini Grand Palaisa, odnosno u hotelima u osmom pariškom arondismanu.

Gotovo 360 000 posjetitelja na ceremoniji otvaranja

U strogo čuvanom prostoru duž obale rijeke Seine, u kojem se održavala svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, u petak 26. srpnja između 18 sati i ponoći izbrojano je 358 500 osoba. Stranih posjetitelja bilo je ukupno 221 600 (62 posto), od koji su najbrojniji  bili Amerikanci (23 %), Kinezi, Brazilci i Meksikanci.

Otvaranje je u ovom prostoru pratilo i 136 900 Francuza (38 %), od kojih dvije trećine stanovnici regije Île-de-France. Inače, izravni prijenos spektakularnog otvaranja Igara u Parizu gledalo je 24,4 milijuna televizijskih gledatelja, što ga čini najgledanijim u povijesti francuske televizije.

>>> Pročitajte još >>> Produžena linija 14 pariškog metroa sada povezuje Saint-Denis i Zračnu luku Orly

  • © Île-de-France Mobilités

Javni prijevoz nikad nije bolje funkcionirao

Parižanke i Parižani imali su puno nedoumica prije početka Olimpijskih igara. Najveći problem predstavljale su im najavljen porast cijena i gužve u gradu, kao i sigurnost te funkcioniranje javnog prijevoza. Mnogi Parižani odlučili su „pobjeći“ iz Pariza tijekom Olimpijskih igara, a prema istraživanju Ipsosa provedenom u ožujku 2024., čak 47 posto stanovnika regije Île-de-France planiralo je napustiti glavni grad u kolovozu – mjesecu u kojem gotovo nitko ne radi i svi odlaze za odmor.

No, od samog početka olimpijskih natjecanja jasno je da se u francuskoj metropoli sve odvija u najboljem redu. Parižane je tijekom dosadašnjih tjedan dana Olimpijskih igara posebno ugodno iznenadio metro. Promet se odvija bez zastoja i gužvi, a vlakovi su čisti – što je nedostižan san svakog stanovnika Pariza.

„Pariz je neprepoznatljiv! Jučer u metrou, u pola dva, pjesma, dječji smijeh... kakva zabava!“, prenosi iskustva redovitih pariških korisnika javnog prijevoza francuska televizija BFMTV. Navodi se kako ni najava o pojačanju vlakova i osoblja na mreži prije početka Igara nije bila dovoljna kako bi uklonila zabrinutost građana. „Najavljivali su nam gužve i kašnjenja, a sada ispada da je sve mirno, nema kašnjenja ni incidenata s putnicima.“ BFMTV ipak dodaje kako su neke linije podzemne željeznice u vrijeme najveće gužve vrlo prometne, osobito linija 14 na kojoj se ponekad stvaraju dugi redovi na ulazu u njezine postaje, kao i linija 10 koja ima poteškoća s prijevozom velikog broja putnika.

Također, ističe se kako je za besprijekorno odvijanje prometa zaslužna dobra priprema operatera uoči početka Igara. „Za nas to nije potpuno iznenađenje“, komentirao je za BFMTV Arnaud Bertrand, predsjednik udruge korisnika Plus de trains. Prema njegovim riječima, iako predviđen za veći broj putnika, sustav funkcionira jer kapacitet metroa nije premašen, a olimpijski turisti zauzeli su mjesto uobičajenih turista iz ranijih godina.

„Vjerojatno je malo manje stalnih stanovnika Île-de-Francea, ali naše osoblje odigralo je važnu ulogu“, objašnjava Jean Castex, bivši francuski predsjednik Vlade i sadašnji generalni direktor RATP-a koji na posao svakog dana putuje podzemnom željeznicom.

>>> Pročitajte još >>> Spektakularnim otvaranjem zadovoljna velika većina Francuza i gledatelja diljem svijeta

Veliko oduševljenje uspjehom Olimpijskih igara i francuskih sportaša

S obzirom na to da na stadionima i pariškim ulicama vlada izvrsna atmosfera, a francuski sportaši i sportašice osvajaju velik broj medalja, mnogi Parižani uz dosadašnji fantastičan uspjeh Olimpijskih igara sada žale zbog odlaska iz grada.

Eléonore je bila jako sretna što je otišla iz Pariza, a zatim ju je ponijelo veliko uzbuđenje zbog Olimpijskih igara. „Vidjela sam puno sjajnih sportašica i sportaša koje bih voljela upoznati u Parizu. Na Instagramu sam vidjela slike korejskog paviljona, Club France... Možda bih otišla na ceremoniju otvaranja i pratila natjecanja da sam znala da će biti ovako dobro“, kazala je Eléonore za francusku televiziju BFMTV.

Isto kaže i Parižanka Marion koja je neposredno prije odlaska iz grada posjetila dva natjecanja i od tada šest puta dnevno provjerava ima li slobodnih mjesta za olimpijska natjecanja. „Pokušavam pratiti događanja i osvajanje medalja što je više moguće. Moja majka spremna je promijeniti raspored godišnjeg odmora, a ja pokušavam pronaći način da se vratim u Pariz, gdje živim tijekom cijele godine, kako bih osobno doživjela Olimpijske igre“, kazala je za televiziju BFMTV.

David, redoviti slušatelj radija RMC (Radio Monte-Carlo), nije kupio ulaznice za olimpijska natjecanja i sada zbog toga žali. „Frustriran sam prije svega zato što sam sportski fanatik. Moja djeca, svi moji prijatelji, svi volimo sport. U mogućnosti smo prijeći cijelu Europu kako bismo otišli na sportska događanja, a sada ih imamo u Parizu i Francuskoj. Pokolebao sam se kad sam čitao kakav bi to cirkus mogao biti, a sada si stalno ponavljam 'ali kvragu, zašto se nisi potrudio’. Danas samom sebi govorim da sam bio previše glup, pogotovo kad vidim kakvo oduševljenje vlada u francuskoj javnosti”.

Alice je također sanjala o bijegu, ali je morala ostati u Parizu. „Napokon se osjećam sretnom. Uopće nisam očekivala da ću se naći na stadionu i gledati ženski ragbi sa svojom majkom. Jako mi se svidjelo, sve ovo je stvarno jedno veliko pučko slavlje”.

>>> Pročitajte još >>> U rijeci Seini održana prva olimpijska plivačka natjecanja

  • © Paris 2024

Rezultati iznad očekivanja

Hotelijeri i ugostitelji zadovoljni su aktualnim turističkim rezultatima, s obzirom na to da su početkom srpnja pa sve do dana prije svečanog otvaranja bilježili razočaravajuću popunjenost. Prema podacima Unije hotelskih obrta i industrije (UMIH Paris-Île-de-France), stopa popunjenosti porasla je na 82 posto za vrijeme Olimpijskih igara što je 15 posto više u odnosu na 2023.

Nakon što je Air France sredinom srpnja zabilježio „značajan pad putnika za Pariz“, prema priopćenju Choose Paris Region, od 23. srpnja do 12. kolovoza 2024. u pariškim zračnim lukama očekuje se dolazak 450 600 stranih turista, što je osam posto više u odnosu na 2023. Očekuje se najveći dolazak putnika iz SAD-a (132 000), Kanade (26 500), Japana (19 000) te Njemačke i Španjolske (po 17 000). Najveći porast broja turista u odnosu na 2023. ostvarit će gosti iz Irske (+104 %), Kine (+63 %), Japana (+41 %), SAD-a (+27 %) i Njemačke (+19 %).

„Nadamo se srednjoročnim i dugoročnim koristima Igara u Parizu. To je ono što se obično događa nakon velikih sportskih događaja, kao što je bilo poslije Svjetskog prvenstva u ragbiju.“ – zaključuje Alexandra Dublanche, predsjednica Choose Paris Region.

Neposredno nakon Igara, stopa popunjenosti pada na 40 posto i zasad se vraća samo na 55 posto tijekom Paraolimpijskih igara, ističu u Uniji hotelskih obrta i industrije. „Najbolji učinak Olimpijskih igara očekuje se krajem prosinca i sljedeće godine, kao i u mjesecima i godinama koje dolaze“, kazala je za BFMTV Véronique Siegel iz UMIH-a.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER