Prvi svjetski komercijalni vinograd na krovu
Vrhunsko vino s vrhova krovova
Krovovi New Yorka možda nisu najbolje mjesto za sadnju vinograda, no vlasnici prvog njujorškog vinograda Rooftop Reds u Brooklynu svojim će primjerom ušutkati i najveće skeptike.
Krov njihove zgrade daje im prostor za 42 posude s posađenom vinovom lozom, prvu berbu grožđa imali su u listopadu prošle godine, a prema osnivaču Devinu Shomakeru, vinograd se savršeno uklopio u njujorški urbani okoliš.
„Imamo najtoplije mjesto za uzgoj vinove loze u cijeloj državi New York“, objašnjava za Euronews Devin Shomaker, „Za razliku od ostalih vinograda imamo mogućnost naše sorte uzgajati u boljim i optimalnijim uvjetima. Dakle, urbano okruženje zapravo pridonosi boljim svojstvima našeg sortnog vina.“
Rooftops Reds u lipnju 2017. godine / Fotografija: Rooftops Reds
Rooftop Reds u svom vinogradu također organizira brojna događaja poput filmskih večeri i tečaja joge, koja su prema Shomakeru odlično posjećena, a predstavljaju i dodatni izvor zarade.
No ipak, posjetitelji ovog krovnog vinograda zasad uglavnom moraju piti vino koje dolazi iz drugih vinograda, a njihovo prvo vino stiže tek sljedeće godine. Očekuje se kako će proizvesti oko tri stotine butelja vina, a svaka će se prodavati po cijeni od oko tisuću dolara. Prilično skupo, ali vinograd je ipak lijepo mjesto za izlazak i druženje. Dogodine ćemo vidjeti je li središte grada dobra lokacija za uzgoj grožđa i proizvodnju vina, a Shomaker obećava da će biti vrhunsko.
S.F. / Ekovjesnik