Île-de-France Mobilités predstavio plan prijevoza za Paraolimpijske igre u Parizu

Tijekom Igara u Parizu putnici su besplatno mogli koristiti 450 shuttle buseva na 10 linija do udaljenijih natjecateljskih lokacija, a preko 94,5 posto vlakova polazilo je i stizalo na krajnje odredište bez kašnjenja

Sva olimpijska borilišta u Parizu i regiji Île-de-France bila su lako dostupna javnim prijevozom, a usluge prijevoznika Île-de-France Mobilités svakog dana koristilo je čak pola milijuna posjetitelja sportskih natjecanja, kao i 3,5 milijuna stanovnika Île-de-Francea. Za besprijekorno odvijanje prometa bez zastoja i gužvi zaslužna je dobra priprema uoči početka Igara, ali i izvrstan rad 40 000 djelatnika Île-de-France Mobilités.

Zadovoljstvo putnika tijekom netom završenih Ljetnih olimpijskih igara velik je poticaj za nastupajuće Paraolimpijske igre Pariz 2024. koje će se održati od srijede 28. kolovoza do nedjelje 8. rujna 2024. Plan prijevoza za sljedeći veliki sportski događaj dovršen je u svibnju ove godine, a Île-de-France Mobilités najavio je kako će koristiti sva transportna rješenja za prijevoz gledatelja i putnika prisutnih u Île-de-Franceu tijekom ovog događaja, ali i ispuniti očekivanja stanovnika ove regije s obzirom na to da u ponedjeljak 2. rujna počinje školska godina 2024./2025.

Île-de-France Mobilités svim posjetiteljima paraolimpijskih natjecanja omogućit će siguran i redovit prijevoz, kao i tijekom Ljetnih olimpijskih igara. Tijekom Paraolimpijskih igara svakog dana očekuje se do 300 000 putnika, a organizacija prijevoza bit će manje zahtjevna s obzirom na to da se osim manjeg broja gledatelja smanjuje i broj natjecateljskih lokacija.

Spremno je 150 vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom

Kako bi se olakšalo kretanje osoba s invaliditetom, posebice onih u invalidskim kolicima, Île-de-France Mobilités uvodi uslugu prijevoza vozilima namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom, koja će biti dostupna uz rezervaciju i predočenje ulaznica za Igre. Svako putovanje stajat će četiri eura po osobi, što odgovara cijeni karte za metro tijekom Igara, a moguće je imati jednog ili više suputnika.

Ova vozila prevozit će gledatelje s invaliditetom što je moguće bliže (između 50 i 300 m) lokacijama paraolimpijskih natjecanja te stoga imaju prednost u prometu i osigurane prikladne rute. Rezervacije se mogu napraviti online putem internetske stranice https://accessible-shuttles.paris2024.iledefrance-mobilites.fr, kao i na sedam glavnih pariških kolodvora.

Pojačano 15 linija

Uz ovu uslugu, Île-de-France Mobilités nastavlja s poboljšanjem dostupnosti svoje mreže i ukupno 240 stanica i kolodvora. Putnicima su na raspolaganju pariške autobusne linije, tramvajske linije u Parizu i Île-de-Franceu, RER linije A i B te ove godine produžena linija 14 podzemne željeznice koja od kraja lipnja povezuje Saint-Denis Pleyel na sjeveru sa Zračnom lukom Orly na jugu Pariza.

Čak 15 linija bit će znatno pojačano u usporedbi s ljetnim voznim redom, a posebno linija 8 podzemne željeznice i dionica Chaville - Vélizy - Viroflay Rive Gauche na liniji RER C. Plan prijevoza za Paraolimpijske igre sličan je onom za Olimpijske igre. To posebno vrijedi za središte grada te linije za La Défense, Château de Versailles i Vélodrome u Saint-Quentin-en-Yvelinesu. Do stadiona Roland-Garros prometovat će linija 10 podzemne željeznice, dok će za prijevoz do stadiona Stade de France moći koristiti metro linije 12 i 14, RER linije B i D i Transilien linija H. Prijevoz do nautičkog stadiona Vaires-sur-Marne bit će moguć RER linijom E i Transilien linijom P.

120 shuttle buseva na četiri linije za dva mjesta natjecanja

Za najudaljenije natjecateljske lokacije, Île-de-France Mobilités ponovno će uspostaviti uslugu prijevoza na četiri linije s ukupno 120 autobusa koji će povezati kolodvore Versailles Rive-Droite (linija L), Versailles Chantiers (RER C, kao i linije N i U) i Versailles Château Rive-Gauche (RER C) s dvorcem Château de Versailles, kao i kolodvor Chelles-Gournay (RER E) s nautičkim stadionom Vaires-sur-Marne.

Ovi shuttle busovi bit će besplatni i povezivat će paraolimpijske lokacije prije i poslije natjecanja.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

Produžena linija 4 pariške podzemne željeznice

Vlakovi su na novoj dionici „ljubičaste“ linije 4 - od stanice Mairie de Montrouge do Bagneux - Lucie Aubrac, tijekom prosinca 2021. vozili bez putnika. Bila je to završna faza testiranja vožnje prije današnjeg službenog otvaranja točno u 12 sati.

Pariz 2024: Velik porast broja turista u Parizu i regiji Île-de-France

Već tjedan dana prošlo je od početka XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, a glavni grad Francuske pun je turista. Od 24. srpnja Olimpijske igre privukle su brojne strane turiste koji su došli doživjeti Igre u Parizu 2024., ali u glavni grad stigli su i brojni Francuzi. Parižanke i Parižani koji su otputovali izvan grada sada žale zbog svog odlaska.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER