Berlin i Hamburg sklapaju strateško partnerstvo i zajedno razvijaju nova održiva prometna rješenja

Povezivanjem znanja i iskustava prijevozničkih tvrtki, udruga i uprava u Berlinu i Hamburgu do razvoja novih održivih rješenja

Gradske uprave dva najveća njemačka grada, Berlina i Hamburga, žele produbiti suradnju između svojih prometnih udruga i prijevozničkih tvrtki i zajednički raditi na razvoju održive mobilnosti te kvalitetnijih autobusnih i željezničkih usluga.

Ute Bonde, berlinska senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš, i Hans Anjes Tjarks, senator za tranziciju prometa i mobilnosti Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga, ovog ljeta potpisali su memorandum o razumijevanju kako bi u budućnosti zajedno radili na razvoju održivih prometnih rješenja te kvalitetnijih autobusnih i željezničkih usluga ova dva velika njemačka grada.

Berlin i Hamburg odlučili su se zajedno baviti prometnim temama te povezivanjem znanja i iskustava svojih prijevozničkih tvrtki i udruga razvijati nova održiva rješenja. Suradnja se odnosi na razvoj automatiziranog prometa, rješavanje problema oblikovanja javnih prostora – primjerice, autobusnih stanica, kao i unapređenje nabave vozila i rješavanje tehničkih problema na platformama za mobilnost i prodaju karata.

„Izuzetno sam zadovoljna pokretanjem nove inicijative koja će nas voditi prema razvoju zajedničkih aktivnosti i unapređenju suradnje između dva grada. Drago mi je što dva njemačka najveća grada sa sličnim izazovima zajedno napreduju u rješavanju problema i osmišljavanju novih održivih rješenja.“ – izjavila je berlinska senatorica Ute Bonde.

„U Berlinu i Hamburgu svakog radnog dana javni prijevoz koristi nekoliko milijuna putnika. Oba grada imaju veliku mrežu brzih tranzitnih i autobusnih veza i rade na proširenju svoje ponude kao odgovor na sve veću potražnju, kao i na boljem povezivanju svojih metropolitanskih regija s urbanim središtem. Strateškim partnerstvom oba grada žele razmjenjivati ​​iskustva, stvarati sinergijske učinke i razvijati zajedničke projekte – primjerice, u razvoju autonomnog prijevoza, optimizaciji točnosti autobusa putem digitalizacije ili razvoju aplikacija koje pomažu osobama s ograničenom pokretljivošću. Zajedno želimo učiti jedni od drugih i jedni s drugima te stvaranjem učinkovitijih struktura slijediti cilj da iskustvo javnog prijevoza učinimo još privlačnijim za putnike u Hamburgu i Berlinu.” – kazao je Hans Anjes Tjarks, senator za tranziciju prometa i mobilnosti Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga.

„U bliskoj suradnji s prijevozničkim tvrtkama i našim vlastima, već uspješno razvijamo inteligentna, umrežena i multimodalna rješenja mobilnosti u Hamburgu i okolici. Međutim, buduća međuregionalna suradnja između prometnih udruženja i tvrtki u Hamburgu i Berlinu omogućit će još više mobilnosti usmjerene na budućnost. Zajedno ćemo moći bolje prepoznati velik potencijal mobilnosti u metropolama, koji leži, između ostalog, u korištenju autonomnih vozila, širenju autobusnih stajališta u čvorišta mobilnosti i u digitalnim aplikacijama, kao i u mnogim novim smjerovima razmišljanja.“ – izjavio je Raimund Brodehl, generalni direktor Hamburger Verkehrsverbund (HVV).

Za Roberta Henricha, izvršnog direktora tvrtke Hamburger Hochbahn AG, ovo partnerstvo između Berlina i Hamburga predstavlja važan korak prema razvoju održive urbane mobilnosti. „Udruživanjem snaga očekujemo značajan napredak u razvoju održivih i korisniku pristupačnih prometnih rješenja. To je prilika za zajedničke inovacije uz postizanje praktičnih rezultata koji poboljšavaju svakodnevni život naših građana.” – kazao je Robert Heinrich.

„Radujemo se još tješnjoj suradnji između dviju rastućih njemačkih metropola Hamburga i Berlina. Ovo je važan korak u osmišljavanju ponude održive mobilnosti u oba grada. Razmjenom i razvojem zajedničkih inicijativa i daljnjim razvojem postojećih platformi, oba grada mogu učiti jedni od drugih, poboljšati svoje sustave i tako značajno unaprijediti mobilnost sutrašnjice.” – izjavio je Martin Fuchs, direktor Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB).

„Budući da potreba za mobilnošću ne završava na granicama grada, vrijeme je da Hamburg i Berlin zajedno oblikuju budućnost. Bilo da se radi o autonomnoj vožnji, razvoju zajedničke platforme mobilnosti ili lokalnom prijevozu bez emisija, vrijeme je da iskoristimo velik potencijal oba grada kako bismo zajedno ostvarili još brži napredak – u Hamburgu i Berlinu.” – kazao je Henrik Falk, izvršni direktor prijevozničke tvrtke Berliner Verkehrsbetriebe (BVG).

Memorandum o razumijevanju predstavlja polazište za suradnju gradskih uprava Berlina i Hamburga i njihovih prijevozničkih tvrtki kako bi zajedno rješavali probleme u nadolazećim mjesecima i postupno razvijali održiva prometna rješenja tijekom sljedećih pet godina.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Berlin planira uvođenje teretnih tramvaja

Berlinski Senat razmatra mogućnost uvođenja teretnih tramvaja kako bi se prijevoz robe u glavnom njemačkom gradu u što većoj mjeri mogao organizirati na ekološki prihvatljiv način. Iako je u Berlinu ova ideja tek u začetku, neki drugi njemački i europski gradovi već je naveliko razvijaju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER