Od 1. listopada na pariškoj obilaznici vrijedit će novo ograničenje brzine

Nakon što je od 30. kolovoza 2021. najveća dopuštena brzina u cijelom gradu ograničena na 30 km/h, a na periferiji i u okruženju Pariza na 50, odnosno 70 km/h.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je potvrdila ranije najavljenu odluku o uvođenju ograničenja brzine od 50 km/h koja će na pariškoj obilaznici vrijediti od 1. listopada 2024.

Nekoliko dana nakon što je najavila da „tijekom listopada ove godine“ na pariškoj obilaznici (Boulevard Périphérique) želi spustiti brzinu kretanja automobila sa 70 km/h na 50 km/h, gradonačelnica Pariza danas je na RTL-u pojasnila da to ograničenje stupa na snagu od 1. listopada 2024.

„Ograničenje brzine od 1. listopada spuštamo na 50 km/h, to je moja odluka. Radimo na tome još od 2018. i to nije nova tema“, izjavila je Anne Hidalgo. Za provedbu ove odluke pariška gradonačelnica ipak treba suglasnost predsjednika Francuske Republike, Emmanuela Macrona, kojeg je o njoj obavijestila pisanim putem početkom kolovoza.

Ovu odluku Anne Hidalgo najavila je u velikom intervjuu za dnevnik Ouest-France još tijekom održavanja Paraolimpijskih igara u Parizu, u kojem se osvrnula na održavanje Igara te, između ostalog, istaknula svoju ideju o zadržavanju olimpijskih prstenova na Eiffelovom tornju koja je naišla na velik otpor javnosti. Odluku o uvođenju novog ograničenja brzine obrazložila je kao „javnozdravstvenu mjeru za pola milijuna Parižana koji žive uz i u neposrednoj blizini obilaznice“. Onima koji brane status quo gradonačelnica Hidalgo poručila je da su, uz prometne trake za zajednički prijevoz, taksije i javni prijevoz, smanjenje buke i onečišćenje zraka jedan od prioriteta pariške gradske uprave.

Odluka je već naišla na val kritika

Predsjednica regije Île-de-France, Valérie Pécresse, s kojom gradonačelnica Pariza ima dužu povijest sukobljavanja oko smirivanja automobilskog prometa u francuskom glavnom gradu, već je izrazila mišljenje da ova odluka neće biti od velikog značaja jer je, uzimajući u obzir prometne gužve, „stvarnost takva da nema puno trenutaka u danu kada obilaznicom vozimo brzinom većom od 50 km/h“.

Želje pariške gradonačelnice bile su poznate još u studenom 2023., kada je objavljen pariški Klimatski plan. Tadašnji francuski ministar prometa Clément Beaune, kao i njegov nasljednik, ministar u ostavci Patrice Vergriete, protivili su se ovom smanjenju najveće dopuštene brzine. Potonji je čak izjavio da Anne Hidalgo „stigmatizira ljude koji su prisiljeni koristiti svoj automobil“. Unatoč tome, pariška gradska uprava odlučila se držati rasporeda planiranog krajem prošle godine.

Ostaje zabrana prometa u blizini Eiffelovog tornja

Anne Hidalgo je u svom intervjuu u dnevniku Ouest-France najavila još nekoliko projekata koje želi dovršiti u svom drugom mandatu, no Parižani će u tom razdoblju moći odahnuti jer će građevinskih radova nakon upravo završenih Igara u Parizu biti puno manje.

Pariški most Pont d’Iéna, smješten u podnožju Eiffelovog tornja, tijekom Igara u Parizu 2024. bio je zatvoren za automobilski promet, a tako bi trebalo ostati i ubuduće kako bi se pješacima omogućio brži i sigurniji pristup najvećoj pariškoj znamenitosti.

Podsjetimo, to je već ranije bilo predviđeno projektom „OnE američke krajobrazne arhitektice Kathryn Gustafson i njezine partnerske tvrtke Gustafson Porter + Bowman iz Londona, koji je pobijedio na međunarodnom natječaju raspisanom u veljači 2018. godine, a od čije se realizacije u međuvremenu odustalo. Prema navedenom projektu, most Pont d’Iéna trebao je trajno postati pješački i dobiti svoja prva dva drvoreda, a Eiffelov toranj tako bi se pješačkim površinama povezao s ozelenjenim područjem oko Varšavske fontane te trgom Trocadéro s druge strane rijeke Seine. Upravo na ovom prostoru tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. nalazio se Park prvaka, prvi put uveden u povijesti Ljetnih olimpijskih igara, u kojem je pobjedu 600 osvajača medalja iz cijelog svijeta slavilo gotovo 300 000 posjetitelja.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na pariškoj obilaznici od danas vrijedi novo ograničenje brzine

Do 10. listopada 2024. duž pariške obilaznice Boulevard périphérique bit će postavljeno 160 prometnih znakova ograničenja brzine na 50 km/h. Brzinom većom od dopuštene moći će voziti isključivo hitna vozila, a jedna prometna traka i dalje ostaje rezervirana za zajednički prijevoz, javni prijevoz, taksije, vozila za sanitetski prijevoz i prijevoz osoba s invaliditetom.

Ohrabrujući rezultati uvođenja ograničenja brzine u Parizu

Kada je pariška gradska uprava prije godinu dana najavila uvođenje ograničenja brzine od 30 km/h, mnogi su skeptici sumnjali u učinkovitost ove mjere te posebno isticali mogućnost još većih prometnih zagušenja i povećanja vremena potrebnog za prometovanje gradom. Dvanaest mjeseci kasnije nekoliko pokazatelja potvrđuje određena blaga poboljšanja u prometu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER