Beč prvi u Europi dobiva institut za biomedicinska istraživanja uz pomoć umjetne inteligencije

Novoosnovani institut AITHYRA igrat će značajnu ulogu u biomedicinskim istraživanjima uz pomoć umjetne inteligencije

U Beču se otvara novi institut za biomedicinska istraživanja. U fokusu rada instituta su bolje razumijevanje biomedicinskih veza odnosno oboljenja, brže i točnije dijagnoze te poboljšanje terapija za trenutačno neizlječive bolesti.

Cilj je Instituta AITHYRA je postizanje boljeg razumijevanja kompleksnih mehanizama oboljenja, postavljanje točnijih dijagnoza i razvoj terapijskog liječenja za trenutačno neizlječive bolesti. Kako je istaknuto prilikom najave otvorenja ove ustanove, institut će znatno pridonijeti napretku u medicinskom istraživanju i utrti nove puteve u liječenju teških bolesti.

Institut AITHYRA bit će smješten u kampusu BioCenter Campus u Beču, a otvara ga Austrijska akademija za znanost (ÖAW) u suradnji s njemačkom zakladom Boehringer Ingelheim Stiftung. Ovo je prvi takav institut u Europi, a njegovim direktorom imenovan je renomirani informatičar i stručnjak za umjetnu inteligenciju Michael Bronstein koji je predavao na sveučilištima Oxford, Stanford, Harvard i MIT.

Novu istraživačku instituciju s dvije trećine financira austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, znanost i istraživanje. Jednu trećinu financira Grad Beč. Spomenuta zaklada osigurat će institutu AITHYRA 150 milijuna eura u sljedećih dvanaest godina što je najveće privatno ulaganje u istraživanje u povijesti Austrije. Izgradnju zgrade u kojoj će biti smješten institut također financira Grad Beč.

Institut AITHYRA dobio je ime zahvaljujući upravo upotrebi umjetne inteligencije. Na upit da se u postupku odabira imena uključi grčka mitologija, predloženo je ime „Aithyra“ – fiktivna kći Atene, božice mudrosti, i Asklepija, boga medicine.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dijeli stipendije znanstvenicima iz Ukrajine

Grad Beč financira četiri znanstvene institucije s ukupno 250.000 eura. Sredstva su namijenjena za financiranje projekata kojima će se pružiti brza pomoć ukrajinskim znanstvenicima.

Boehringer Ingelheim proizvodi vlastitu zelenu energiju

Početkom srpnja biofarmaceutska tvrtka Boehringer Ingelheim pustila je u pogon novu elektranu na biomasu u svom pogonu u Ingelheimu. Time istodobno unaprjeđuje svoju energetsku učinkovitost i pridonosi zaštiti okoliša, ostvarujući godišnju uštedu od približno 50 000 tona ugljikovog dioksida.

Sve manja raznolikost bilja na livadama, u šumama i planinama

Gubimo sve više biljnih vrsta, dok se neke vrste šire velikim područjem. Novo istraživanje po prvi put dokazuje ubrzan pad biološke raznolikosti u visokim planinama, kao i u šumama te na livadama i pašnjacima u nizinama. Glavni razlog promjena biljnih vrsta su povećane količine dušika u tlu koje su uzrokovane intenzivnom poljoprivredom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER