Ove subote otvara se novi školski kompleks Marceau u Marseilleu

Školski kompleks izgrađen je u sklopu 1,5 milijardi eura vrijednog „stoljetnog“ projekta obnove i izgradnje marsejskih škola

Dana 28. rujna 2024., u srcu trećeg marsejskog arondismana Belle de Mai, svečano se otvara novi školski kompleks Marceau u ulici Rue Masséna. Tim povodom organiziraju se cjelodnevne zabavne, sportske i sajamske aktivnosti na koje su pozvani svi građani Marseillea.

Osnovna škola Marceau izgrađena je na mjestu stare montažne škole i to u sklopu velikog projekta obnove i izgradnje sigurnijih, otvorenijih, održivijih i zelenijih marsejskih škola. U novom školskom kompleksu okruženom prostranim ozelenjenim dvorištem, smještena je osnovna škola s 20 razrednih odjela opremljenih interaktivnim ekranima, kao i dječji vrtić, višenamjenska dvorana, prostorije za likovni i glazbeni odgoj te knjižnica i igraonica ukupne površine 400 m² koje će biti dostupne svim stanovnicima gradske četvrti.

Škola je također uključena u program inkluzivnog obrazovanja učenika s poteškoćama u razvoju te su u tu svrhu ustrojena dva razredna odjela. Izgradnja novog školskog kompleksa, u potpunosti prilagođenog potrebama djece u dobi od tri do 12 godina, počela je u lipnju 2022. godine, a radovi vrijedni 15 milijuna eura završeni su krajem ljeta 2024.

Suvremeni školski kompleks nalazi se u neposrednoj blizini vojarne Muy, željezničkog kolodvora Saint-Charles, bivšeg samostana i sadašnjeg sjedišta umjetničke organizacije Le Couvent te višenamjenskog javnog prostora i središta kreativnosti i inovacija La Friche la Belle de Mai. Potonji se sastoji od sportskih igrališta, restorana, pet koncertnih prostora, zajedničkih vrtova, knjižare, dječjeg vrtića, 2400 m² izložbenog prostora te 8000 m² krovne terase, a svake godine posjećuje ga preko 450 000 posjetitelja. Ovaj fantastičan prostor uređen je na mjestu nekadašnje marsejske tvornice duhana Seita iz 19. stoljeća, otvoren je 365 dana u godini te predstavlja radni prostor za 70 organizacija, 400 umjetnika i kreativaca koji ovdje djeluju svakog dana te organiziraju oko 600 javnih umjetničkih događaja godišnje – od radionica za mlade do velikih festivala.

© Anthony Carayol – Ville de Marseille

Prioritet je ulaganje u obrazovanje

Jedan od najvećih projekata Grada Marseillea još od šezdesetih godina prošlog stoljeća pokrenut je 2021. godine, a njime će se tijekom devetogodišnjeg razdoblja obnoviti i nadograditi velik broj školskih objekata te prilagoditi izazovima našeg vremena.

Projektom vrijednim 1,5 milijardi eura potpuno će se obnoviti i nadograditi 188 od ukupno 470 marsejskih škola, uključujući 18 novih u školskoj godini 2024./2025. Najveći dio sredstava uložit će se u škole kojima je najviše potrebna obnova, dok će se manji dio namijeniti za nadogradnju drugih škola, njihovo opremanje i energetsku obnovu s ciljem postizanja smanjenja potrošnje energije.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Benoîtom Payanom (Socijalistička stranka / Parti Socialiste) nada se kako će provedbom ovog velikog projekta ostvariti značajan napredak u upravljanju i održavanju škola, ali i osigurati jednake mogućnosti za uspješno školovanje svih učenika.

© Anthony Carayol – Ville de Marseille

Osim toga, Grad Marseille svake godine ulaže i dodatnih 35 milijuna eura za svakodnevni rad škola, a posebna pozornost usmjerena je na poboljšanje i ozelenjavanje školskog okoliša, sigurnost djece i uvođenje ograničenja brzine kretanja vozila oko škola te poticanje zdrave i održive prehrane školske djece. Marseille je također bio prvi grad u Francuskoj koji je besplatno podijelio 92 000 kompleta školskog pribora svoj vrtićkoj i osnovnoškolskoj djeci, čime se nastoji smanjiti nejednakost, osigurati bolji uvjeti školovanja te zaštititi kupovna moć obitelji sa školskom djecom.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljena Tvrđava sv. Nikole - povijesno blago u srcu Marseillea

Završen je dio restauratorskih radova na obnovi marsejske Tvrđave sv. Nikole (Fort Saint-Nicolas), poznate i pod nazivom La Citadelle de Marseille. Ovaj spomenik kulture s jednim od najljepših pogleda na marsejsku Staru luku (Vieux-Port) nakon punih 360 godina prvi je put otvoren za javnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER