Gradonačelnik Marseillea predstavio dosad najveći plan obnove škola

Važan projekt obnove i izgradnje sigurnijih, otvorenijih, održivijih i zelenijih škola

Grad Marseille u obnovu škola planira uložiti čak 1,2 milijarde eura kako bi svim malim stanovnicima drugog po veličini francuskog grada ponudio dostojne uvjete obrazovanja.

Gradonačelnik Marseillea, Benoît Payan (Socijalistička stranka / Parti Socialiste - PS),  u ponedjeljak je predstavio projekt obnove marsejskih škola, kojim će se tijekom devetogodišnjeg razdoblja u njihovu obnovu po svakom školarcu godišnje uložiti čak 533 eura.

„Školama u Marseilleu slijedi dosad 'neviđeni' projekt obnove“, kazao je marsejski gradonačelnik Benoît Payan na jučerašnjem predstavljanju projekta obnove i izgradnje „sigurnijih, otvorenijih, održivijih i zelenijih“ škola vrijedan 1,2 milijarde eura.

Kako su izvijestili francuski mediji, riječ je o najvećem projektu Grada Marseillea još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali i ispunjenju predizbornog obećanja nove lijevo-zelene većine u Gradskoj skupštini. Tako će se u sklopu projekta 814 milijuna eura namijeniti za obnovu 174 škole (od ukupno 472) kojima je najviše potrebna obnova, dok će se 208 milijuna eura namijeniti za nadogradnju drugih škola, 84 milijuna eura za njihovo opremanje i 60 milijuna eura za postizanje ciljeva smanjenja potrošnje energije.

Hitna obnova najviše je potrebna školama u četvrtima sa socijalno ugroženim stanovništvom

Marsejska školska infrastruktura je u vrlo lošem stanju: čak 17 % škola ne zadovoljava sigurnosne uvjete, 23,8 % njih ima neispravne sanitarne čvorove, 30 % je izloženo pretjeranoj razini buke, u 72,5 % škola potrebna je zamjena prozora i vrata, a prokišnjava njih čak 68,9 %.

Prema riječima gradonačelnika Payana, u Marseilleu se obrazovna nejednakost poklapa s društvenom nejednakošću njegovih stanovnika, što je izravna posljedica dugogodišnjeg 'republikanskog' načina upravljanja gradom. Naime, tijekom posljednjih 25 godina, od 1995. do 2020. godine, na čelu grada bio je gradonačelnik Jean-Claude Gaudin (Republikanci / Les Républicains - LR), čija je uprava u škole u imućnijim južnim četvrtima grada godišnje ulagala 113 eura po školskom djetetu, nasuprot 94 eura u siromašnijim sjevernim četvrtima u kojima je koncentrirano dvije trećine škola kojima je sad nužno potrebna obnova. Inače, na nacionalnoj se razini za obnovu i izgradnju škola godišnje izdvaja oko 176 eura po djetetu.

Izvor: Ville de Marseille

Provedbom projekta u narednih devet godina gradonačelnik Payan taj iznos godišnje planira povećati na 533 eura po djetetu, i to u partnerstvu s državom te putem nove gradske tvrtke koja će se osnovati u tu svrhu. Kako se navodi u priopćenju Grada Marseillea, provedba projekta omogućit će otvaranje 14.000 novih radnih mjesta i donijeti gotovo 2,27 milijardi eura izravne gospodarske koristi za šire područje grada.

Iznos državnih sredstava za sada još nije poznat, no u tijeku su pregovori gradske uprave s Elizejskom palačom nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron  početkom rujna najavio pomoć školama u Marseilleu.

Potrebno je nadoknaditi izgubljeno vrijeme

Prioritetno će se obnoviti škole koje trenutno ne zadovoljavaju zdravstvene i sigurnosne standarde, a početak radova očekuje se početkom 2022. godine u prvih 16 škola. Obnova škola ujedno predstavlja važan dio marsejske energetske tranzicije, a po završetku radova očekuju se uštede energije od 40 %.

Osim što projektom nastoji nadoknaditi godine neulaganja u školsku infrastrukturu, što sad dolazi na naplatu u obliku lošeg stanja velikog broja školskih objekata, marsejska gradska uprava se nada kako će njegovom provedbom ostvariti značajan napredak u upravljanju i održavanju svojih škola, ali i osigurati jednake obrazovne mogućnosti za uspješno školovanje svih učenika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljena Tvrđava sv. Nikole - povijesno blago u srcu Marseillea

Završen je dio restauratorskih radova na obnovi marsejske Tvrđave sv. Nikole (Fort Saint-Nicolas), poznate i pod nazivom La Citadelle de Marseille. Ovaj spomenik kulture s jednim od najljepših pogleda na marsejsku Staru luku (Vieux-Port) nakon punih 360 godina prvi je put otvoren za javnost.

Ove subote otvara se novi školski kompleks Marceau u Marseilleu

Dana 28. rujna 2024., u srcu trećeg marsejskog arondismana Belle de Mai, svečano se otvara novi školski kompleks Marceau u ulici Rue Masséna. Tim povodom organiziraju se cjelodnevne zabavne, sportske i sajamske aktivnosti na koje su pozvani svi građani Marseillea.

Nova školska godina u Zagrebu nije mogla početi bolje

Prvog dana nove školske godine, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Osnovne škole dr. Ivan Merz Jurica Šperanda održali su konferenciju za medije povodom završetka radova na cjelovitoj obnovi škole stradale u zagrebačkom potresu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER