Borzan: „Divljanje cijena hrane mora se zaustaviti!“

Varaju nas na svakom koraku

Nizozemska udruga za zaštitu potrošača objavila je istraživanje koje je pokazalo značajan pad kvalitete prehrambenih proizvoda zbog inflacije. Hrvatska europarlamentaraka Biljana Borzan kaže kako će njoj problemi inflacije, shrinkflacije i skimpflacije biti ključni tijekom saslušanja povjerenika.

„Nedavna studija Nizozemske agencije za zaštitu potrošača je pokazala kako je postotak ribe u ribljim štapićima Albert Heijn pao za 20 posto, dok im se cijena istovremeno povećala za 40 posto. U ulju za kuhanje Bertolli udio maslinovog ulja smanjio se s 20 na sedam posto, a u juhi iz vrećice Jumbo Chicken udio piletine s 8,6 na 5,8 posto. Prema mom istraživanju, i u Hrvatskoj je čak 76 posto građana primijetilo značajan pad kvalitete hrane i higijenskih proizvoda za istu ili višu cijenu.“ - kaže Biljana Borzan.

Problem skimpflacije, odnosno uštede na račun kvalitete sastojaka, jest što ju je prosječnom građaninu jako teško dokazati, a vrlo često nije niti označena na ambalaži. Građani Hrvatske primijetili su i pad kvalitete usluga. Prema Borzan, čak 66 posto smatra kako su prije za istu cijenu dobili primjerice bolji hotelski smještaj ili više sadržaja dok kupuju ulaznice.

„Problemi skimpflacije idu paralelno uz shrinkflacijju, odnosno smanjenje pakiranja proizvoda dok cijene ostaju iste. Čak 94,5 posto naših građana primijetilo je kako dobiju tanje čokolade, manje staklenke dječje hrane ili manju gramažu tjestenine za isti novac. Industrija ponovno želi uštedjeti preko leđa građana!“ – dodaje Borzan.

Najavila je kako će tijekom saslušanja povjerenika za novu Europsku komisiju odgovori kako zaustaviti divljanje cijena, posebno divljanje cijena hrane u istočnom dijelu EU-u biti uvjet za podršku njezine političke grupe.

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Biljana Borzan preuzela ključnu ulogu u sigurnosti hrane u EU-u

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je glavnom osobom eurosocijalista za sigurnost hrane. Bit će zadužena za sigurnost hrane, prehrambene politike i zakone unutar Europske unije, a sve s ciljem zaštite potrošača i unapređenja kvalitete proizvoda.

Biljana Borzan: „Za istu cijenu dobivamo manje!“

Prema istraživanju provedenom na reprezentativnom uzorku od 806 ispitanika u prosincu 2023. i siječnju 2024., 94,5 posto hrvatskih građana primijetilo je kako se proizvodi smanjuju dok cijena ostaje ista, a 66 posto kako je i kvaliteta usluga za istu cijenu značajno pala.

Izglasana zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU-a

Na svojoj zadnjoj sjednici u ovom mandatu zastupnici u Europskom parlamentu danas su ažurirali pravila o zaštiti potrošača kako bi se, između ostalog, riješio problem dvojne kvalitete proizvoda. Parlament je tako formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER