Mentalfest 2024. | Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet

Mentalfest se održava povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada

Ovogodišnji Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja održat će se od 7. do 11. listopada, a njime se žele naglasiti važne odrednice rada Doma za odrasle osobe Turnić i partnera na smanjenju stigme i ostvarivanju prava za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja.

Program ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja – Mentalfesta bit će predstavljen u četvrtak 3. listopada 2024. godine u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka) u 11:00 sati. Predstavit će ga Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić i voditeljica Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“, Jasna Grgurić Malović, pomoćnica pročelnice UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, Grad Rijeka, Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i voditeljica Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih resursa, Hilton Costabella Beach Resort & Spa

Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja od 2016. godine organizira Dom Turnić s partnerima iz lokalne zajednice, a u povodu 10. listopada - Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health – WFMH) obilježava od 1992. godine. Opći cilj obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.

U 2024. godini glavna tema obilježavanja je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet“ i naglašava ključnu ulogu mentalnog zdravlja za život ljudi i društvo u cjelini. Intencija Mentalfesta je smanjivanje stigme te stvaranje svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni i promiče.

Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja održava se u organizaciji Doma za odrasle osobe Turnić te u partnerstvu s Gradom Rijeka, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Gradskom knjižnicom Rijeka, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područna služba Rijeka i Hilton Costabella Beach Resort & Spa.

 

PROGRAM:

Ponedjeljak, 7. listopada 2024., 13:00 sati - Vijećnica Grada Rijeke

Otvorenje Mentalfesta i tribina: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

  • Martina Baiocco, Dom za odrasle osobe Turnić, ravnateljica
  • Nenad Seifert, Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Rijeka, direktor
  • Nataša Kovačić Stilinović, Hilton Costabella Beach Resort & Spa, direktorica ljudskih resursa
  • Kristina Kleva i Melita Seršić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Rijeka, CISOK
  • Kristina Manestar, Dom za odrasle osobe Turnić, psihologinja

Štand na Korzu 10:00 sati – 13:00 sati

Utorak, 8. listopada 2024., 17:00 sati - Gradska knjižnica Rijeka

Predavanje za građane i profesionalce: Izazovi mentalnog zdravlja u odrasloj dobi

  • „Jesen života: mentalno zdravlje (žena) u menopauzi“, Barbara Vlaše Roman, mr. spec. klin. psih.
  • „Kako stručnjaci za mentalno zdravlje brinu o vlastitom mentalnom zdravlju?“, Ines Jakovčić, klin. psih., KBT i shema terapeutkinja, univ. spec. psych.
  • „Kako ostati mentalno svjež u starije životno doba“ Nevenka Vlah, univ. mag. sanit. publ.; prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Srijeda, 9. listopada 2024., 15:30 sati,  Boćarija Doma Turnić

  • Dan Doma Turnić  - koncert, Kuc kuc Cabaret, projekcija filma Tko je ovdje lud

Četvrtak, 10. listopada 2024., 16:30 sati - Boćarija Doma Turnić

  • Udruga Prostor iz Beograda i Tavan iz Sarajeva - edukacija za osobe s iskustvom teškoća mentalnog zdravlja

Petak, 11. listopada 2024., 10:00 sati - Boćarija Doma Turnić

  • Udruga Prostor iz Beograda i Tavan iz Sarajeva - edukacija za osobe s iskustvom teškoća mentalnog zdravlja
  • Book caffe Dnevni boravak, 17:00 sati - Živa knjižnica

VEZANE VIJESTI

Pariz uveo daljinske upravljače za semafore kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama

Većina semafora u Parizu opremljena je zvučnim signalizatorima za slijepe i slabovidne osobe koji im pomažu u kretanju gradskim ulicama i ukazuju mogu li prijeći pješački prijelaz ili ne. Kako bi im tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kretanje gradom učinio što pristupačnijim, Grad Pariz uvodi daljinske upravljače za semafore.

Mentalfest 2023. | Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER