Mentalfest se otvara tribinom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“

Mentalfest 2024. | Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet

U ponedjeljak 7. listopada 2024. godine, u 13:00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, održat će se otvorenje Festivala mentalnog zdravlja - Mentalfest koji se održava povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet“ te će otvaranje Mentalfesta obilježiti tribina "Zapošljavanje osoba s invaliditetom", a bavi se pravom na rad i stvaranjem uvjeta za zapošljavanje za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, što je od iznimnog značaja za njihovo potpuno uključivanje u zajednicu. Cilj tribine je započeti dijalog u zajednici kako bi se pokušalo potaknuti pozitivne promjene.

Sudionici tribine su: Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić, Nenad Seifert, direktor Hrvatske udruge poslodavaca - Regionalnog ureda Rijeka, Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih resursa Hilton Costabella Beach Resort & Spa, Kristina Kleva i Melita Seršić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područne službe Rijeka, CISOK te Kristina Manestar, psihologinja iz Doma za odrasle osobe Turnić.

Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja od 2016. godine organizira Dom Turnić s partnerima iz lokalne zajednice, a u povodu 10. listopada - Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health – WFMH) obilježava od 1992. godine. Opći cilj obilježavanja je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju.

U 2024. godini glavna tema obilježavanja je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet“ i naglašava ključnu ulogu mentalnog zdravlja za život ljudi i društvo u cjelini. Intencija Mentalfesta je smanjivanje stigme te stvaranje svijeta u kojem se mentalno zdravlje cijeni i promiče.

Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja održava se u organizaciji Doma za odrasle osobe Turnić te u partnerstvu s Gradom Rijeka, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Gradskom knjižnicom Rijeka, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnom službom Rijeka, Psihijatrijskom bolnicom Lopača i Hilton Costabella Beach Resort & Spa.

PROGRAM:

Ponedjeljak, 7. listopada 2024., 13:00 sati - Vijećnica Grada Rijeke

Otvorenje Mentalfesta i tribina: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

  • Martina Baiocco, Dom za odrasle osobe Turnić, ravnateljica
  • Nenad Seifert, Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Rijeka, direktor
  • Nataša Kovačić Stilinović, Hilton Costabella Beach Resort & Spa, direktorica ljudskih resursa
  • Kristina Kleva i Melita Seršić, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Rijeka, CISOK
  • Kristina Manestar, Dom za odrasle osobe Turnić, psihologinja

Štand na Korzu 10:00 sati – 13:00 sati

Utorak, 8. listopada 2024., 17:00 sati - Gradska knjižnica Rijeka

Predavanje za građane i profesionalce: Izazovi mentalnog zdravlja u odrasloj dobi

  • „Jesen života: mentalno zdravlje (žena) u menopauzi“, Barbara Vlaše Roman, mr. spec. klin. psih.
  • „Kako stručnjaci za mentalno zdravlje brinu o vlastitom mentalnom zdravlju?“, Ines Jakovčić, klin. psih., KBT i shema terapeutkinja, univ. spec. psych.
  • „Kako ostati mentalno svjež u starije životno doba“ Nevenka Vlah, univ. mag. sanit. publ.; prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Srijeda, 9. listopada 2024., 15:30 sati,  Boćarija Doma Turnić

  • Dan Doma Turnić  - koncert, Kuc kuc Cabaret, projekcija filma Tko je ovdje lud

Četvrtak, 10. listopada 2024., 16:30 sati - Boćarija Doma Turnić

  • Udruga Prostor iz Beograda i Tavan iz Sarajeva - edukacija za osobe s iskustvom teškoća mentalnog zdravlja

Petak, 11. listopada 2024., 10:00 sati - Boćarija Doma Turnić

  • Udruga Prostor iz Beograda i Tavan iz Sarajeva - edukacija za osobe s iskustvom teškoća mentalnog zdravlja
  • Book caffe Dnevni boravak, 17:00 sati - Živa knjižnica

VEZANE VIJESTI

Pariz uveo daljinske upravljače za semafore kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama

Većina semafora u Parizu opremljena je zvučnim signalizatorima za slijepe i slabovidne osobe koji im pomažu u kretanju gradskim ulicama i ukazuju mogu li prijeći pješački prijelaz ili ne. Kako bi im tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kretanje gradom učinio što pristupačnijim, Grad Pariz uvodi daljinske upravljače za semafore.

Mentalfest 2024. | Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet

Ovogodišnji Mentalfest - Festival mentalnog zdravlja održat će se od 7. do 11. listopada, a njime se žele naglasiti važne odrednice rada Doma za odrasle osobe Turnić i partnera na smanjenju stigme i ostvarivanju prava za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja.

Mentalfest 2023. | Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER