Stanari zadarskog kvarta Maraska park najavili mirni prosvjed

Apeliraju na gradske vlasti da se Maraska park sačuva, obnovi i uredi

Stanari zadarske Brodarice i kvarta Maraska park pozivaju na miran prosvjed za zaštitu povijesnog parka smještenog uz zgradu Luxardo i bivšu tvornicu Maraska, na čijem se prostoru dovršava izgradnja hotela Hyatt Maraska.

Najavljeni prosvjed održat će se u srijedu 16. listopada, s početkom u 16 sati, a jedan od povoda za njegovu organizaciju je rušenje zida između budućeg hotela i Maraska parka. Građani ne žele da njihov kvart postane još jedan primjer betonizacije Zadra pa su se stoga odlučili obratiti javnosti i organizirati prosvjed za zaštitu parka. Od Grada Zadra traže da se zapušteni park sačuva, obnovi i uredi, a na prosvjedu će, kako najavljuju, iznijeti svoje zahtjeve te posaditi tri stabla u parku.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Poštovani, u ime stanara kvarta Maraska parka obraćamo se gradskoj javnosti pri čemu posebno apeliramo na gradske vlasti sa zahtjevom da se istoimeni park sačuva, obnovi i uredi! Svjedočimo betonizaciji Zadra i ne želimo postati još jedan takav primjer, stoga zahtijevamo da izgradnja hotela Hyatt i pratećeg sadržaja ne ugrozi stari Maraskin park!

Budući da se trenutno završava prva faza projekta izgradnje hotela i pratećeg sadržaja, cilj nam je otvoriti oči i probuditi savjest gradskim ocima te od njih tražimo:

  1. da između budućeg kompleksa i Maraska parka ostane zid jer po trenutačnom stanju na terenu izgleda da je turski investitor naumio svoj dio staviti u beton, a svoj beton zakamuflirati s povijesnim gradskim parkom.
  2. nakon dugogodišnje nebrige i devastacije Maraskin park treba urediti kakav je bio za vrijeme Luxarda: zasaditi kompletnu nekadašnju floru (posjedujemo stare slike i mapu sa svim stablima i grmovima nekadašnjeg perivoja Luxardo), obnoviti stare putiće obrubljene kamenom, obnoviti nekadašnje fontane te mu tako vratiti povijesni izgled i sjaj.
  3. Prva faza gradnje kompleksa pri kraju je, i tu se nažalost više ne može puno mijenjati, međutim druga faza još uvijek nije ušla u prostorni plan i nemojmo dozvoliti da se u reprezentativnom dijelu grada ponovi „Betonik“ (Vitrenjak i Borik)! Zašto ne bi na tom dijelu proširili park? Umjesto dvije zgrade napravili jednu? Smanjili broj katova s 5 na 3? Zašto ne bismo inzistirali na 40 posto prave zelene površine, ali da se u zelenu površinu ne računaju pitari ili krovovi obojeni u zeleno?

„Naš“ park, po kojem je i kvart dobio ime, nekad je bio perivoj obitelji Luxardo, vlasnika istoimene tvornice iz koje je poslije 1945. nastala Maraska. Prekrasan park s raznovrsnim, stablima i grmovima, labirintima od šimšira, dvjema fontanama, s lijepim putićima ograđenim biljem i ukrasnim kamenjem ništa nije zaostajao za ostalim gradskim perivojima, čak kažu da je bio najljepši! Koliko je tu ljudi ostavilo dio svog djetinjstva igrajući se i uživajući u ovoj zelenoj oazi? Štićenici Osnovne škole Voštarnica redovno šeću parkom u pratnji svojih odgojitelja, baš kao i umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne osobe. Obližnji su ga sportski klubovi (boksači, jedriličari) koristili kao vježbalište, na livadi u donjem dijelu parka organizirali su se dječji rođendani, a vlasnici kućnih ljubimaca izvode u park svoje pse trudeći se održati ga čistim.

Nažalost, višedesetljetnom nebrigom grada Maraskin park je devastiran, a sad se nad njim nadvila nova prijetnja koja bi ga mogla potpuno uništiti, stoga pozivamo građane da nam se pridruže u srijedu 16. listopada u 16 sati na mirnom prosvjedu. Krenut ćemo s igrališta u kvartu Maraska park 2, odakle ćemo prošetati do parka, gdje ćemo iznijeti naše zahtjeve te zasaditi tri stabla.

Vrijeme je da izrazimo naše nezadovoljstvo i iznesemo zahtjeve gradskoj vlasti!“

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić komentirao je danas najavljeni prosvjed te poručio građanima da se ne moraju bojati „da će im park biti oduzet“. Gradonačelnik Dukić izjavio je da će „park ostati državni i gradski prostor, a idućeg tjedna potpisuje se ugovor zajedno s HAZU-om, u koji su uključeni Sveučilište u Zadru, Županija i Grad, kojim se pokreće projekt 'Maritimni muzej grada Zadra' koji će također obuhvatiti i područje tog parka“, prenosi Zadarski tjednik.

Nakon najave mirnog prosvjeda Sačuvajmo Maraska park!, oglasili su se iz turske Dogus grupe: „Izgradnja hotela Hyatt i pratećih sadržaja neće utjecati na površinu i vizuru Maraskinog parka. U tijeku su radovi na obnovi starog graničnog zida između parka i hotela jer je postojeći bio u izuzetno lošem stanju i predstavljao rizik za posjetitelje parka. Radovi se odvijaju prema planu i u skladu s najvišim standardima struke i kvalitete te prema postojećim zakonima i procedurama. Dogus grupa spremna je logistički i financijski podržati uređenje parka Maraska, a sve s ciljem podizanja kvalitete života građana te razvoja turističkog potencijala grada i ove mikrolokacije. Naravno, spremni smo i otvoreno razgovarati s predstavnicima inicijative građana i sa svim uključenim dionicima o cijelom projektu Hyatt hotela i svim našim aktivnostima.“

 

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Zadar 2 - Nova vizija grada prema projektu arhitekta Pere Marušića

Na zadarski željeznički kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura prepuštena propadanju. Najava države o obnovi pruge i ponovnoj uspostavi željezničkog prometa između Zadra i Knina razveselila je mnoge, ali i otvorila novu perspektivu razvoja Zadra, izvijestio je HRT.

Zadar: Rotor na Bilom brigu dovršen dva mjeseca prije roka

Uz radove na rekonstrukciji raskrižja ulica Put Biliga i Put Pudarice na zadarskom Bilom brigu, rekonstruirana je i cjelokupna infrastruktura  unutar obuhvata radova, uređene nove zelene površine i posađena nova stabla.

U Zadru počeli radovi na uređenju novog parka

Dana 18. srpnja počeli su radovi na prvoj fazi uređenja novog zadarskog parka Novi Bokanjac. Radovi se izvode prema projektu zadarskog arhitekta Bogdana Marova kojim je, između ostalog, predviđena sadnja dodatnih stabala te gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER