Početak akcije „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“

Rijeka se prvi put pridružuje kampanji #EUBeachCleanup!

U subotu 19. listopada 2024. godine na riječkoj plaži Pajol održat će se svečano otvorenje dvodnevne akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Cilj kampanje #EUBeachCleanup je ukazati na utjecaj svakodnevnih ljudskih navika na morski ekosustav te podići svijest o važnosti očuvanja mora i oceana. U sklopu kampanje prošle je godine organizirano 555 događaja u 44 zemlje u kojima je sudjelovalo 45 733 volontera.

Rijeka se u kampanjiu #EUBeachCleanup aktivno uključila na inicijativu riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, člana mreže „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“, EUROPE DIRECT Rijeka, koji djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin.

Otvorenju akcije na Pajolu, u subotu 19. listopada u 9.30 sati, prisustvovat će pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ i predstavnici Riječke razvojne agencije Porin.

Osim pripadnika „Ajkula“, koji su koordinatori ronioca i partneri akcije „More spaja – #EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, u subotnjem čišćenju podmorja sudjelovat će i ronioci iz Zagreba, Crikvenice, Kraljevice, Bakra, Duge Rese te iz Slovenije i Austrije. Svoj dolazak potvrdili su i predstavnici Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka, Antiterorističke jedinice Lučko i Specijalne jedinice policije „Alfa“ te brojni predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Akcija će se nastaviti na plaži Sablićevo u petak 25. listopada 2024. godine, s početkom u 10.30, a prisustvovat će joj gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Tijekom akcije riječki osnovnoškolci i srednjoškolci čistit će plažni pojas od plaže Sablićevo do plaže Grčevo.

Zaštitne rukavice i vreće za sakupljanje otpada za oba dana akcije osigurava KD Čistoća Rijeka, a u koordinaciji akcije sudjeluju i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

  • Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u nastupnom posjetu Gradu Rijeci © Grad Rijeka

Rijeku posjetila voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Dvodnevna akcija čišćenja podmorja i plaža „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ bila je jedna od tema sastanka Zrinke Ujević, voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i direktorom Riječke razvojne agencije Porin Nenadom Antolovićem.

Na sastanku se razgovaralo i o radu EUROPE DIRECT centra, koji u Rijeci djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin. Rad Centra voditeljici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i njezinim suradnicama, zamjenici voditeljice Predstavništva Europske komisije Andrei Čović Vidović i koordinatorici za partnerstva i mreže Dijani Kuzman Štaudinger, predstavio je direktor Porina Nenad Antolović. Istaknuo je kako Centar kroz provedbu svojih projekata predstavlja poveznicu između građana i Europske unije, omogućujući im bolji pristup informacijama i nudeći im priliku za jasno sudjelovanje u europskim politikama. Građani Rijeke upoznaju se s glavnim institucijama Europske unije i njihovim djelokruzima rada, ali i temama digitalizacije, zelene tranzicije, medijske pismenosti i slično. EUROPE DIRECT Rijeka tako provodi obilježavanje Europskog tjedna sporta te manifestacija Erasmus Days i Europski tjedan mladih, a tijekom ove godine Rijeka je bila jedini grad u kojem su se istovremeno održale dvije manifestacije koje su za cilj imale predstaviti mogućnosti Europske unije za građane – „Obilazak jedinstvenog tržišta EU“ i „Europe Coffee Tour“.

Gradonačelnik Marko Filipović je naglasio kako je Rijeka po iznosu sredstava povučenih iz EU fondova kontinuirano u vrhu Hrvatske te kako se uz pomoć europskog novca krenulo u realizaciju nekih od najvećih infrastrukturnih projekata u cijeloj zemlji. Istaknuo je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, projekt obnove toplinarstva grada Rijeke, izgradnju Poduzetničke zone Bodulovo, ceste D403, projekt Sinergane koja će postati središte za razvoj novih tehnologija, startupa i kreativnih projekata. Europska sredstva, podsjetio je, korištena su i prilikom energetske obnove zgrada dječjih vrtića. Gradonačelnik Filipović je istaknuo  kako su u fazi realizacije i neki drugi, za razvoj Rijeke važni projekti poput izgradnje nove marine u centru grada, izgradnje novog autobusnog kolodvora, ali i modernizacija luke Rijeka što je ključno za postizanje bolje konkurentnosti na svjetskom tržištu.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević istaknula je zadovoljstvo što su brojni projektu u Rijeci realizirani korištenjem sredstava iz europskih fondova. Dodala je kako je dosadašnja suradnja s EUROPE DIRECT-om Rijeka bila uspješna te kako su puno surađivali i s riječkim Sveučilištem, posebice Pravnim fakultetom. Objasnila je kako će jedan od glavnih fokusa u radu predstavništva biti na radu s mladima kako bi ih se zainteresiralo za projekte vezane uz program koje nudi EU. Dodala je i kako je jedna od smjernica Europske komisije da se što više surađuje s lokalnim vlastima te lokalnim organizacijama te izrazila nadu kako da će se u budućnosti nastaviti uspješna suradnja s Gradom Rijeka i EUROPE DIRECT-om Rijeka.

Na sastanku je također  bilo riječi i o benefitima koje Grad Rijeka ima kao član BELC mreže („Gradimo Europu s lokalnim dionicima“), jedne od najvažnijih platformi za suradnju među velikim europskim gradovima. Ova mreža okuplja urbane centre s ciljem zajedničkog rješavanja izazova modernih gradova, poput održivog razvoja, socijalne uključenosti, inovacija u urbanom planiranju, te poboljšanja kvalitete života građana.

VEZANE VIJESTI

Nastavak akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“

U petak 25. listopada 2024. godine u 10:30 sati, na plaži Sablićevo, održat će se otvorenje drugog dijela akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Više od 380 milijuna eura za 133 nova LIFE projekta kao potpora zelenoj tranziciji diljem Europe

Europska komisija danas je dodijelila više od 380 milijuna eura za 133 nova LIFE projekta diljem Europe. Ova sredstva čine više od polovice potrebnih ulaganja od ukupno 574 milijuna eura, a ostatak će osigurati nacionalna, regionalna i lokalna tijela, javno-privatna partnerstva, poduzeća i organizacije civilnog društva.

Ove subote održava se Climathon Rijeka

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu  26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER